Ο Βαρουφάκης απάντα στον Dijsselbloem: Αναξιόπιστος ανθυποϋπάλληλος του Schaeuble

“Ο Γερούν ήταν ένα αναποφάσιστο τσιράκι του Σόιμπλε”, λέει ο Γ.Βαρουφάκης [δεξιά].
Με έντονους χαρακτηρισμούς απάντησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στις δηλώσεις του Jeroen Dijsselbloem, στους Financial Times.

Ειδικότερα, μιλώντας στον Realfm, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «το τι λέει ένας ανθυποϋπάλληλος του Schaeuble, ο οποίος ουσιαστικά δεν έπαιξε ποτέ κανένα ρόλο, σε καμία ουσιαστική καμπή, είτε προ της δικής μου υπουργίας, είτε κατά τη διάρκεια, είτε μετά, δεν έχει καμία απολύτως σημασία».

«Μην ξεχνάμε ότι επιλέχθηκε γιατί δεν είχε τα προσόντα, ούτε το ειδικό βάρος για να παίξει αυτόν τον ρόλο», είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι ««είναι αναξιόπιστος στην ίδια του τη χώρα. Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι τον απέλυσαν, το κόμμα του πάτωσε κυριολεκτικά».

Τέλος, ο πρώην ΥΠΟΙΚ τόνισε για τον Jeroen Dijsselbloem ότι «είναι ένα άτομο χωρίς υπόσταση, να σας θυμίσω ότι δεν έχει καν πτυχίο πανεπιστημιακό. Αναγκάστηκε, την περίοδο που ήμουν υπουργός Οικονομικών, να ανασκευάσει το βιογραφικό του, να παραδεχθεί ότι δεν είχε τον μεταπτυχιακό τίτλο που έλεγε ότι είχε».

Dijsselbloem: Τσίπρας-Τσακαλώτος μας έκαναν σχεδόν τα πάντα ευκολότερα

O Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άλλαξαν εντελώς τη σχέση της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της, μετά την περίοδο Βαρουφάκη, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας στους Financial Times και κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του. Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σχεδόν τα πάντα έγιναν ευκολότερα από τότε… επρόκειτο για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση».

Ο κ. Dijsselbloem αποκάλυψε επίσης τα λόγια που είχε ψιθυρίσει στον, τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου της διάσημης πρώτης τους συνάντηση, όταν ο τελευταίος είχε δηλώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συνομιλεί πλέον με τεχνοκράτες απεσταλμένους των θεσμών, αλλά απευθείας με τους πολιτικούς τους ιθύνοντες.

«Σκότωσες την τρόικα. Αν θες να συνεχίσεις να συνεργάζεσαι με τους εταίρους στην ευρωζώνη θα πρέπει να συνεχίσεις να συνεργάζεσαι με την τρόικα και για αυτό το να λες “αντίο” στην τρόικα είναι “αντίο” στο ευρώ, όσον αφορά στη θέση της Ελλάδας», ήταν τα λόγια του πρώην προέδρου του Eurogroup.

Ο κ. Dijsselbloem είπε ακόμα ότι στην… περιβόητη συνάντηση στη Ρίγα της Λετονίας οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ήταν απογοητευμένοι με τον Γ. Βαρουφάκη, υιοθετώντας σκληρή στάση απέναντί του. «Η υπομονή των ανθρώπων είχε εξαντληθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Eπισήμανε ακόμα ότι τον Ιούλιο του 2015 το Grexit είχε πλησιάσει επικίνδυνα κοντά σε υλοποίηση. Σύμφωνα με τον Jeroen Dijsselbloem, «φθάσαμε σε μια κατάσταση όπου πολλές χώρες είπαν “φτάνει πια με αυτό, δεν έχουμε πλέον εμπιστοσύνη και χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε τρίτο πακέτο διάσωσης».

Παραδέχθηκε επίσης ότι ορισμένα μέτρα που χρειάστηκε να ληφθούν από την Ελλάδα ήταν «ακραία», αλλά πλέον οι συζητήσεις έχουν αναβαθμιστεί από το «σφίξιμο της ζώνης» στις μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, όπως μετέφερε ο ανταποκριτής του «Real fm 97,8» στο Λονδίνο, σε ομιλία που έδωσε χθες στο London School of Economics για τις προκλήσεις της Ευρωζώνης, ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι «ένας Έλληνας φίλος, μου χάρισε ένα μπουκάλι ούζο, πριν από λίγο καιρό. Αυτό το μπουκάλι βρίσκεται στο γραφείο μου. Είναι κλειστό. Τον Αύγουστο, τη μέρα που η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα, αυτό το μπουκάλι ούζο θα αδειάσει».

Επιπλέον δήλωσε, ότι ήταν λάθος του που επέτρεψε τα δύσκολα μέτρα να μην μπουν στην αρχή του μνημονίου. «Όταν το δεύτερο πρόγραμμα έφτασε στο τέλος του, δηλαδή στο τέλος του ’14, υπήρχαν ακόμη πολλά αμφιλεγόμενα πράγματα να γίνουν. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε το πολιτικό σθένος να τα προωθήσει» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο J. Dijsselbloem τόνισε και στο LSE ότι η σημερινή κυβέρνηση «μετά την κρίση του ’15, συνεργάζεται πολύ καλά μαζί της και ότι είναι πλέον πολύ αφοσιωμένη να ξαναφέρει την Ελλάδα, οικονομικά και πολιτικά, στην καρδιά της Ευρωζώνης».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.