Κυπριακό και πιέσεις μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Έχει εξαφανιστεί κάθε αναφορά σε «Κυπριακή Δημοκρατία», που αντικαταστάθηκε από την «κυπριακή κυβέρνηση»…

Με εργαλείο την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και με πολλούς μοχλούς πίεσης στη φαρέτρα τους οι εν δυνάμει μεσολαβητές στήνουν σιγά-σιγά το μετεκλογικό σκηνικό για παρέμβαση στο Κυπριακό.

Στόχος είναι μια νέα πρωτοβουλία με πειστικά χρονοδιαγράμματα, που θα έχει καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο. Το χρονοδιάγραμμα προφανώς και συνδέεται με τις συζητήσεις για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ το καλοκαίρι.

Όπως συναφώς αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, προωθούνται φόρμουλες που παραπέμπουν σε «νέες προσεγγίσεις» στο Κυπριακό. Πρώτος στόχος είναι η προσπάθεια να κινηθεί στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και σε περίπτωση αποτυχίας θα αναλάβουν δράση με το σχέδιο Β, το οποίο και προετοιμάζουν από τώρα, ενώ συζητήθηκε ήδη σε διάφορα επίπεδα. Βασικό χαρακτηριστικό η λογική των δυο κρατών.

Προπομπός των επερχόμενων εξελίξεων, που χρονικά τοποθετούνται μετά τις προεδρικές εκλογές,  θεωρούνται από τώρα κινήσεις που γίνονται, όπως η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που κυκλοφόρησε προ ημερών.

Ενδεικτικό είναι το λεκτικό που υιοθετείται. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση έχει εξαφανιστεί κάθε αναφορά σε «Κυπριακή Δημοκρατία», που αντικαταστάθηκε από την «κυπριακή κυβέρνηση». Η δε αναφορά σε «τουρκοκυπριακές αρχές» επιτρέπει συνειρμούς για δυο αυτοδιοικούμενες περιοχές. Κινήσεις για «αλλαγή του χαρακτήρα» της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έγιναν και από τη Σουηδία, αναβλήθηκαν όμως για την περίοδο μετά τις Προεδρικές με προτροπή των Βρετανών.Εξελίξεις στο Κυπριακό αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές με χρονικό ορίζοντα τον ερχόμενο Ιούνιο, επιδιώκουν κύκλοι της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών στη  Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η βασική ιδέα που φαίνεται να συζητείται στα υψηλά δώματα του Διεθνούς Οργανισμού είναι να διαμορφωθεί ένα σκηνικό εξελίξεων αξιοποιώντας όλους τους μοχλούς πίεσης. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως θα επιχειρηθεί μια παράλληλη πορεία με τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, ώστε να λειτουργήσει αυτός ο παράγοντας ως «καταλύτης» και στις διεργασίες του Κυπριακού. Την ίδια ώρα, σημειώνεται πως στις σκέψεις που συζητούνται είναι να επανέλθει το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που ενίοτε χρησιμοποιείται ως «μπαμπούλας» για τη Λευκωσία.

“Φ” 17/12/2017Στο μεταξύ, μια αναφορά που πέρασε απαρατήρητη και χάθηκε στις προεκλογικές διαμάχες είναι και οι διαβεβαιώσεις από την κυπριακή κυβέρνηση, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, για εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να ρυθμίζει τις δραστηριότητες πολιτών εντός της λεγόμενης νεκρής ζώνης. Η παράγραφος αυτή περιλαμβάνεται σε δυο εκθέσεις, αυτήν των ειδικών που διεξήγαγε τη στρατηγική αναθεώρησης στην Κύπρο (σ.σ. συνέταξε έκθεση για μείωση της Δύναμης) και σε εκείνη για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Οι διαβεβαιώσεις, «στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο»,  δόθηκαν στην ομάδα των ειδικών όταν επισκέφθηκε την Κύπρο.  Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και διαχρονικά η Λευκωσία προέβαινε σε κινήσεις αποτροπής μιας τέτοιας εξέλιξης. Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης αναφέρουν πως από πλευράς της δεν έχει δώσει τέτοιες διαβεβαιώσεις και πως υπήρξαν διαμαρτυρίες όταν σχετική αναφορά περιελήφθη στην έκθεση των ειδικών.

Κώστας Βενιζέλος, “Φ”

>>> Οράματα τραγικών πολιτικών γίνονται εθνικοί εφιάλτες

One thought on “Κυπριακό και πιέσεις μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.