Διζωνική Ομοσπονδία: Πριν συμφωνηθεί η όποια λύση, θα πρέπει να προηγηθεί η αναζήτηση της άποψης του λαού

Από τα συλλητήρια υπέρ του ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν το 2004. 

Του Ανδρέα Σ. Αγγελίδη

Σε μια προεκλογική περίοδο η συζήτηση για τη λύση του Κυπριακού, με τη χρησιμοποίηση του όρου «διζωνική ομοσπονδία», δεν αποτελεί πραγματικό ή επιστημονικό όρο που να αναδεικνύει Κυρίαρχο Κράτος. Πρόκειται για ένα πολιτικό εφεύρημα που συγκαλύπτει παραπλανητικά την παράνομη κατάλυση του κυρίαρχου Κράτους.

Κατατάσσει απλώς ως κυρίαρχο στοιχείο, όχι τη βούληση του ενιαίου λαού με την αδιαίρετη λαϊκή κυριαρχία, τις δύο κοινότητες (κατά τους Τούρκους τους «δύο λαούς») υπεράνω της δημοκρατικής αρχής που επιβάλλει εκλογή Προέδρου και κάθε αιρετού οργάνου του Κράτους με βάση την αρχή της πλειοψηφίας, από τον ένα και ενιαίο λαό.

Όσοι εντός και εκτός Κύπρου εξαγγέλλουν συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, γνωρίζουν καλά ότι δεν νομιμοποιούνται να την προωθούν εάν αποβλέπει στην εγκατάλειψη κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, των αρχών της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου / πολίτη. Κάθε επιδίωξη συμφωνίας Κρατών και άλλων οντοτήτων (εγγυήτριες δυνάμεις ή κοινότητες κ.λ.π.) που να αφορά συμφωνία για επίλυση του Κυπριακού, δεν μπορεί να αγνοεί ή να καταστρατηγεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μορφή του δημοκρατικού πολιτεύματος το κοινοτικό κεκτημένο και τα ατομικά δικαιώματα κάθε πολίτη. Συνεπώς η ευθύνη για τη συμμετοχή και/ή την προώθηση τέτοιου είδους συνευρέσεων και ενδεχομένως συμφωνιών, είναι βαρύτατη.

Πριν συμφωνηθεί η όποια λύση, σε άλλα επίπεδα έξω από την λαϊκή ετυμηγορία θα πρέπει να προηγηθεί η αναζήτηση της άποψης του λαού για το εάν η συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις που αποβλέπουν παράνομα στην ανατροπή της Κρατικής κυριαρχίας και στην αρχή της πλειοψηφίας. Δεν αρκεί να κληθεί εκ των υστέρων να αποδεχθεί ή να απορρίψει μια προ συμφωνία.

Ο Κυπριακός λαός, οι Κυβερνώντες, οι υποψήφιοι για τη νέα προεδρική θητεία και τα κόμματα θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι, ο στόχος της «λύσης» του κυπριακού για την Τουρκία είναι η γεωπολιτική και οικονομική επικυριαρχία στο οποίο θα προκύπτει νέο κρατικό μόρφωμα. Γι’ αυτό και απαιτεί προ συμφωνία που θα τεθεί απλώς στην κρίση του λαού. Το δικό μας καθήκον, είναι η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μπορεί ως Κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναζητήσει όσα το διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προβλέπουν υπέρ κάθε κυρίαρχου κράτους και του λαού του. Άλλως η περίφημη αναφορά για «δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση» θα αποδειχθεί στην πράξη γράμμα ανούσιο και κενό που θα σβήσει από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.

*Δικηγόρος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.