Όταν τους φεύγουν λόγια και γίνονται μπούμερανγκ

Γράφει ο   Άριστος Μιχαηλίδης 

Το 1993 ο Γιώργος Βασιλείου πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με 44%, με δεύτερο τον Γλαύκο Κληρίδη με 36,7%. Στις μέρες πριν από τη δεύτερη Κυριακή, ο κ. Βασιλείου αισθανόταν σίγουρος για την εκλογή του. Αλαζονεία; Λανθασμένη κρίση; Πάντως, δήλωσε κάτι που στα μάτια του κόσμου φάνηκε αλαζονικό και ασεβές. Είπε ότι «στη θέση του κ. Κληρίδη θα είχα αποσυρθεί». Αυτό ήταν το μοιραίο του λάθος. Έχασε τις εκλογές με διαφορά μόλις 2.176 ψήφων.

Δυο βδομάδες πριν από τις σημερινές εκλογές, εκείνο που ανησυχεί τα επιτελεία και τους επικοινωνιολόγους είναι το μοιραίο λάθος. Να μην το κάνει ο δικός τους. Έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα αυτό παρά οι υποσχέσεις στις οποίες ο κόσμος δίνει πλέον ελάχιστη σημασία. Η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για τη μαμά με τα λεφτά, παρότι προσπάθησε χτες να την ανασκευάσει, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Του λάθους, που έχει μεγάλο κόστος. Τα κατόπιν εορτής «Όχι μόνο σέβομαι, αλλά εκτιμώ ιδιαίτερα την κ. Φωτεινή Παπαδοπούλου και πολύ περισσότερο είμαι ευγνώμων στον εθνικό ευεργέτη, τον αείμνηστο Λεβέντη» δεν αλλάζουν την εικόνα που δημιουργήθηκε με την πρώτη δήλωση και την οποία χωρίς χρονοτριβή ανέδειξε έξυπνα το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, προφανώς παρασυρμένος από το ότι έχουν πέραση οι ατάκες για τα λεφτά του αντιπάλου του, θεώρησε χωρίς να το καλοσκεφτεί ότι μιλώντας με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσει την ανθρωποφαγία του διαδικτύου και του καφενέ και θα πλήξει τον ανθυποψήφιό του. Όμως, μέσα σε μιάμιση μέρα, οι σύμβουλοί του διαπίστωσαν ότι υπήρχε τεράστια κατακραυγή εναντίον του ιδίου, διότι στα μάτια του κόσμου αυτό που είπε ήταν αλαζονεία και ασέβεια. Προπάντων, προς τη Φωτεινή Παπαδοπούλου που δεν ενόχλησε ποτέ κανέναν, ούτε απάντησε ποτέ σε κανέναν παρότι ακούει τα μύρια εδώ και δεκαετίες, και που χαίρει εκτίμησης ιδιαίτερα για το αθόρυβο φιλανθρωπικό της έργο.

Ο Πρόεδρος δεν έκρινε τον ανθυποψήφιό του για τις θέσεις και τις προτάσεις του, μίλησε υποτιμητικά για την οικογένειά του, τη μάνα του. Αυτό αντιλήφθηκε ο κόσμος και από αυτό προήλθε η χθεσινή προσπάθεια διόρθωσης. Και δεν ήταν το πρώτο λάθος. Το προηγούμενο με την ΑΟΖ «της παρανόμου οντότητας» αποδόθηκε σε παρερμηνεία. Το τωρινό αποδόθηκε στο ότι «είναι αυτό που λέγουμε στην κυπριακή». Παρότι κι αυτό είναι λάθος. Δεν λέμε στην κυπριακή «τα λεφτά της μαμάς». Εκτός κι αν το λένε στο Πέρα Πεδί, έξω από τα αρκάτζια.

Ανάλογο «λάθος» ήταν και το πρόσφατο του Γιώργου Λιλλήκα με τα εκατομμύρια της εξαγοράς του και τα περί προεκλογικής εκστρατείας χλιδής την ώρα που πεινά ο λαός… Λες και ο λαός δεν παρακολουθεί τις εκστρατείες και δεν κρίνει ποιοι υποψήφιοι θα εξαντλήσουν το εκατομμύριο που προβλέπει η νομοθεσία. Ευτυχώς αυτή τη φορά θα τα ελέγξει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και θα υπάρχουν στοιχεία. Είμαι βέβαιος ότι οι βασικοί υποψήφιοι θα ξοδέψουν όλοι το ένα εκατομμύριο της χλιδής ο καθένας.

Τελικά, μπορεί να έχουν όριο στα έξοδα, αλλά τους λείπει το μέτρο στα λόγια. Και αν συνεχίσουν έτσι, κάποιος θα υποστεί σοβαρή ζημιά που δεν προσέχει τα λόγια του, διότι ο κόσμος έχει κρίση και ξέρει να εκτιμά πότε του λένε παραμύθια και πότε χάνουν το μέτρο αυτοί που θα έπρεπε να είναι οι πιο σοβαροί από όλους μας αφού θέλουν να κυβερνήσουν.

Υ.Γ. Αυτές οι εκλογές έχουν ιδιαίτερη ένταση και πολλές χυδαιότητες και ανθρωποφαγία (βοηθά πια και η ασυδοσία του διαδικτύου), αλλά ελπίζω να μη φτάσουν στα επίπεδα της χειρότερης πολιτικής χυδαιότητας της σύγχρονης ιστορίας μας. Ήταν παραμονές προεδρικών εκλογών του 1983 όταν το Έθνος στην Αθήνα και η Ελευθεροτυπία στην Κύπρο δημοσίευσαν χαλκευμένα έγγραφα, που παρουσίαζαν τον Γλαύκο Κληρίδη ως πράκτορα των ναζί. Ήταν μια απίστευτη σκευωρία, που, όπως ήταν αναμενόμενο, καταρρίφθηκε χωρίς να μένει καμιά σκιά στον Κληρίδη. Αλλά η βαριά σκιά έμεινε για πάντα στην πολιτική ζωή. Τελειώσαμε με αυτά, όμως καιρός να αποκτήσουμε τον πολιτικό πολιτισμό που αρμόζει σε υγιές κράτος.

  Άριστος Μιχαηλίδης “Φ”

>>> Η αλαζονεία του γενίτσαρου Αναστασιάδη: Η αήθης επίθεση στη σύζυγο του Τάσσου Παπαδόπουλου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.