Μαυρίδης: Θλίψη και πόνος για τα μνημεία μας στα κατεχόμενα

Τη σύληση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη βίαιη καταστροφή των εκκλησιών και μνημείων μας στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, ανέδειξε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) με παρέμβαση του στη συζήτηση για το «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018» στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην παρέμβαση του, ο Κ. Μαυρίδης, απευθυνόμενος προς τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε αρχικώς ότι «οι αρχές και αξίες μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το απόσταγμα του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού. Και ο πολιτισμός μας, κύριε Επίτροπε, είναι το υπέρτατο συμφέρον που μας κρατά μαζί για να διαμορφώνουμε το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον. Για αυτό χαιρετίζουμε θερμά αυτή την πρωτοβουλία και συγχαρητήρια σε όλους του συντελεστές.»

«Ωστόσο», συνέχισε ο Κύπριος ευρωβουλευτής, «η χαρά μας γίνεται πόνος και θλίψη ταυτοχρόνως γιατί σε έδαφος της ΕΕ, στο βόρειο κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο τουρκικός στρατός και ο Ερντογάν συνεχίζουν να προστάζουν.»  Ακολούθως, ο Ευρωβουλευτής παρέθεσε προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο και τους συναδέλφους του Ευρωβουλευτές, συγκεκριμένους αριθμούς ενδεικτικούς της μεγάλης και συστηματικής καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα:

«500 ελληνορθόδοξες εκκλησίες και ξωκλήσια και 17 μοναστήρια που επέζησαν αιώνες και γλύτωσαν από διάφορους καταχτητές, καταστράφηκαν.

15 χιλιάδες εκκλησιαστικές εικόνες κλάπηκαν και εξαφανίστηκαν.

60 χιλιάδες αρχαία κειμήλια έχουν μεταφερθεί εκτός Κύπρου παράνομα.»

«Τώρα γνωρίζετε γιατί η χαρά μας (για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς) είναι ταυτοχρόνως πόνος και θλίψη», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Κ. Μαυρίδης.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.