Προτάσεις Νικόλα Παπαδόπουλου ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά

Η μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, αποτελεί για μένα κρίσιμη προτεραιότητα, αναφέρει ο υποψήφιος πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος.

Η αδυναμία και η απροθυμία των κυβερνήσεων των δέκα τελευταίων χρόνων να αντιμετωπίσουν το μεγάλο αυτό θεσμικό πρόβλημα, επέτρεψε να εξελιχθούν φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς στην πολιτική ζωή, με αποκορύφωμα τις χρηματοδοτήσεις της Focus, ενώ η κυβέρνηση Αναστασιάδη, με τις επιλογές της,  διέλυσε κάθε έννοια αξιοκρατίας.

Για να περιορίσει φαινόμενα που πληγώνουν τη λειτουργία της Δημοκρατίας, απαξιώνουν τους θεσμούς και εξοργίζουν τους πολίτες, η κυβέρνηση μου θα προχωρήσει στη λήψη σειράς συγκεκριμένων μέτρων. Μέτρων που οδηγούν στην αποκατάσταση της λειτουργίας των θεσμών, τον σεβασμό των ανεξάρτητων Αρχών, τον έλεγχο των κυβερνητικών διορισμών, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο Κράτος.

Πρώτη απόφαση μας θα είναι ο ορισμός Ερευνητικής Επιτροπής για πλήρη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για την καταστροφή της Κυπριακής οικονομίας. Στους όρους εντολής της Επιτροπής θα περιλαμβάνονται οι πάντες, συμπεριλαμβανομένων των Τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας.

Αναλυτικά οι προτάσεις μας: 

  • Ορισμός Ερευνητικής Επιτροπής για πλήρη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για την καταστροφή της Κυπριακής οικονομίας.
  • Δημιουργία Ανεξάρτητης Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας για τον έλεγχο (αυτεπάγγελτα ή μετά από καταγγελία) της τήρηση του κώδικα δεοντολογίας σε όλους τους πολιτικούς διορισμούς.  Η Επιτροπή θα είναι τριμελής και στις συνεδρίες της θα μετέχει και ο Γενικός Ελεγκτής υπό συμβουλευτική ιδιότητα.  Τα μέλη της θα διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με συμβόλαιο, με χρονική διάρκεια την θητεία του Προέδρου, χωρίς δικαίωμα επαναδιορισμού.
  • Διορισμός ανεξάρτητων μη εκτελεστικών συμβούλων στα Διοικητικά Συμβούλια των ημι-κρατικών Οργανισμών, για έλεγχο της  νομιμότητας κατά τη λειτουργία τους.
  • Υποχρεωτική συμμόρφωση της Διοίκησης στις αποφάσεις του Γενικού Ελεγκτή.
  • Έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων από ανεξάρτητους ελεγκτές, προκειμένου να διαπιστωθεί η συμφωνία με τα εισοδήματα τους.
  • Επαναφορά της σχέσης αλληλοσεβασμού και συνεργασίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Ανεξάρτητους Θεσμούς και σταθερή μηνιαία συνεργασία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους επικεφαλείς των Ανεξάρτητων Αρχών.
  • Δημιουργία Τμήματος καταπολέμησης της διαφθοράς στη Γενική Εισαγγελία.
  • Θεσμοθέτηση της υποχρέωσης του κράτους, όπως σε σύντομο και καθορισμένο χρονικό διάστημα συμμορφώνεται πλήρως με τις ακυρωτικές αποφάσεις των δικαστηρίων και τηρεί κάθε είδους υποχρέωσής του προς τους πολίτες, ιδίως αυτές που σχετίζονται με την προστασία των δικαιωμάτων τους.
  • Ενίσχυση του Δικαστικού σώματος και εισαγωγή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης για την ταχεία εκδίκαση των δικαστικών υποθέσεων.
  • Αλλάζουμε τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας ώστε η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων να γίνεται από σώμα 100 ανεξάρτητων λειτουργών με τυχαία επιλογή.

>>> “Να φράξουμε τον δρόμο των τουρκικών σχεδίων”: Σκληρή επίθεση ΕΔΕΚ σε Αναστασιάδη και Μαλά

One thought on “Προτάσεις Νικόλα Παπαδόπουλου ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.