Ο Παπαδόπουλος σε κλειστή αίθουσα, ο σούπερ-Μάριο… στο Galu

Γράφει ο Γιώργος Καλλινίκου

Μα τι σόι πρίγκιπας είσαι κύριε Παπαδόπουλε; Για ποια λεφτά της μαμάς σου μας έλεγε ο Αναστασιάδης; Κοτζάμ τελική εκδήλωση έκανες και επέλεξες να την διοργανώσεις σε κλειστό γυμναστήριο; Τι και αν λέγεται «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία»; Κλειστή αίθουσα παραμένει. Ενώ την ίδια στιγμή, το ανεπίσημο ΔΗΚΟ υπό τον σούπερ-Μάριο, επέλεγε να διοργανώσει τη δική του τελική προεκλογική συγκέντρωση στο Galu στη Λάρνακα.

Γκλαμουράτα, όχι σε κλειστό γυμναστήριο. Εντάξει, μπορεί εσύ να πήρες κάποιες χιλιάδες κόσμο, αλλά μην ξεχνάς ότι ήταν κόσμος από τέσσερα κόμματα και ένα σωρό ανεξάρτητες κινήσεις. Ενώ η παρέα του σούπερ-Μάριου χρησιμοποίησε μόνο sms. «Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, ώρα 7 μμ, σας περιμένουμε, θα είναι και ο πρόεδρος (;;;) Καρογιάν», έλεγε περίπου το μήνυμα. Μάζεψαν τελικά 173 άτομα…

Ο Mr Moldavia Μάριος Καρογιάν λιάζεται στη Μύκονο [€1000 ευρώ ομπρέλα και ξαπλώστρα] μαζί με τη ισχυρή Μολδαβή σύζυγό του Ροντίκα [με μπικίνι, εδώ δε φοράει τα παντελόνια ως συνήθως…]
Μετά από την συγκέντρωση στο Σούνι, προχθές κορυφώθηκε η προεκλογική του ανεπίσημου ΔΗΚΟ στο Galu στη Λάρνακα. Όσο για το περιεχόμενο των δύο προχθεσινών εκδηλώσεων του επίσημου και του ανεπίσημου ΔΗΚΟ, υπήρχε διαφορά. Τι τσαμπούναγες εσύ, βρε Νικόλα, για Κυπριακό, οικονομία και ένα σωρό άλλα; Και τι τα έβαλες με όλους; Δεν έμαθες από τον προκάτοχό σου, βρε παιδί μου. Ο σούπερ-Μάριο ένα στόχο θέτει. Εκεί επικεντρώνεται, τον πετυχαίνει και μετά απολαμβάνει τους καρπούς των «κόπων» του. Έτσι έπραξε το 2008. Χριστόφια καρφωτό. Και μετά απόλαυσε την προεδρία της Βουλής. Έτσι έπραξε και το 2013. Νίκαρο καρφωτό. Και μετά απόλαυσε το μέλι της εξουσίας. Κατ’ ακρίβεια, απόλαυσε το βόλεμα πολλών φίλων του (Κενεβέζος, Φωτίου, Πάλμας, Αθηνά, Δημητριάδης κ.α.). Λίγο το ‘χεις, όμως, να παρουσιάζεσαι περίπου σαν συγκυβερνήτης; Ή έστω να μπορείς να ζητάς από τον Πρόεδρο βολέματα κι αυτός να εκτελεί;

Εσύ, κύριε Παπαδόπουλε, τα έβαλες με όλα και με όλους. Εκείνος, ωστόσο, ακολούθησε την ίδια ακριβώς συνταγή. Ένα στόχο. Τους είπε ξεκάθαρα, «όχι Νικόλα». Αυτή είναι η κατεύθυνση, αυτός και ο στόχος. Βεβαίως, όπως έγκυρο πουλάκι κελάηδησε στη στήλη, εντός της σύναξης, από στόμα σε στόμα, οι 173 παρευρεθέντες έλαβαν το κρυφό μήνυμα, «Μαλά στον πρώτο γύρο και Νίκαρο στον δεύτερο». Σύμφωνα, μάλιστα, με το ίδιο πουλάκι, που βρισκόταν στην εκδήλωση, κάποια στιγμή εμφανίστηκαν στην εκδήλωση και οι Φωτίου και Πάλμας. Πρωτοκλασάτα στελέχη του ανεπίσημου ΔΗΚΟ, που ζουν… έτη δόξας επί διακυβερνήσεως Αναστασιάδη.

Πέρα από την πλακίτσα, όμως, έτσι για να ξεφύγουμε από το μουντό κλίμα των εκλογών, υπάρχει και το σοβαρό σκέλος. Είναι απόλυτο δικαίωμα του κάθε πολιτικού προσώπου και του κάθε στελέχους ή απλού μέλους να διαφωνήσει με την ηγεσία του κόμματός του. Είναι απόλυτο δικαίωμα τους να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις επιλογές της. Ακόμη και από την υποψηφιότητά της. Εκείνο, όμως, που δεν είναι δικαίωμά τους είναι να συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο. Να ποδοπατούν βάναυσα τον κατακαημένο πολιτικό πολιτισμό. Και να βιαιοπραγούν επί της πολυταλαιπωρημένης έννοιας της δημοκρατίας.

Όποιος έχει την μαγκιά να διαφωνεί με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, πρέπει να έχει και την μαγκιά να παίρνει το καπελάκι του και να φεύγει. Διαφορετικά οφείλει να σέβεται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, διατηρώντας την διαφορετική του άποψη για τον εαυτό του. Όχι διοργανώνοντας αντιεκδηλώσεις για να πολεμήσει την υποψηφιότητα του κόμματός του. Με τέτοιο άθλιο τρόπο, τύπου παρασυναγωγής, και με τέτοιο αξιοθρήνητο περιεχόμενο. Παίζοντας τραγικά παιγνίδια μετακίνησης ψήφων από τον ένα στον άλλο υποψήφιο από την μια Κυριακή στην άλλη. Αυτή είναι αρχή αδιαμφισβήτητη για όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα και όλα ανεξαιρέτως τα μέλη τους. Όπως για παράδειγμα έπραξε η Ιωάννα Συγκρασίτη, πρώην μέλος του Π.Γ. του ΔΗΣΥ. Υπέβαλε παραίτηση, αποχώρησε από το κόμμα και μετά συντάχθηκε με άλλο επιτελείο.

Όσο για τον σούπερ-Μάριο, μάλλον επιδιώκει να συντηρήσει ζωντανό το τραγελαφικό σλόγκαν «και αυτή η νίκη ανήκει στο ΔΗΚΟ» (το ανεπίσημο βεβαίως αυτή τη φορά). Με περισσή συμπάθεια για τον κατήφορο κάποιου, που θήτευσε στο δεύτερο τη τάξει αξίωμα του τόπου, του υπενθυμίζουμε, απλώς, τους στίχους του τεράστιου Καβάφη:

«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις

τούτο προσπάθησε τουλάχιστον/ όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις»

Γιώργος Καλλινίκου, “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.