ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Εκπαραθύρωση Οζγκιουργκιούν- Κεντροαριστερή «κυβέρνηση»

Οζγκιουργκιούν, Ντενκτάς

Τα τέσσερα κόμματα της αριστεράς και του κέντρου στα κατεχόμενα κατάφεραν χθες να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» συνεργασίας, ανατρέποντας εκ βάθρων τα δεδομένα που δημιούργησε η νίκη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν στη ψηφοφορία της 7ης Ιανουαρίου.

Η συνεργασία των τεσσάρων αφήνει εκτός και το κόμμα Αναγέννηση των εποίκων, που φιλοδοξούσε να είναι σε μια “κυβέρνηση” υπό τον Οζγκιουργκιούν.

Στην τετρακομματική «κυβέρνηση» συνεργασίας θα συμμετέχουν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, το Κόμμα του Λαού, το Κόμμα Κοινωνικής Δικαιοσύνης και το Δημοκρατικό κόμμα. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τα κατεχόμενα ο ηγέτης του ΡΤΚ Τουφάν Ερχουρμάν συμφωνήθηκε να είναι ο νέος «πρωθυπουργός» με τον Κουντρέτ Οζερσάι (Κόμμα του Λαού) να αναλαμβάνει το «υπουργείο εξωτερικών». Ο Σερντάρ Ντενκτάς, του οποίου η μετακίνηση από τη συμμαχία με τον Οζγκιουργκιούν – στην προηγούμενη «κυβέρνηση» – ήταν καθοριστική, φαίνεται ότι θα παραμείνει στη θέση του «υπουργού οικονομικών».

Μια θέση με ιδιαίτερη ισχύ στα κατεχόμενα αφού από κοντά του περνά όλη η οικονομική βοήθεια η οποία αποστέλλεται από την Άγκυρα. Το Κόμμα Κοινωνικής Δικαιοσύνης θα καταλάβει μικρότερης σημασίας «υπουργεία». Όσον αφορά τον Κουντρέτ Οζερσάι – ο οποίος είχε διατελέσει και διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς επί Ντερβίς Έρογλου – η θέση του «υπουργού εξωτερικών» θα έχει αρκετό ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί είναι γνωστή η διάσταση απόψεων του Οζερσάι με την νυν ηγεσία του τουρκικού ΥΠΕΞ και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αυτό που όλοι αναμένουν να δουν τώρα στα κατεχόμενα και όχι μόνο είναι το πώς η τουρκική κυβέρνηση θα υποδεχθεί το «κυβερνητικό» σχήμα των κατεχομένων. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κι άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν, ευθύς μετά τις «εκλογές», στείλει το μήνυμα πως θα πρέπει να παραμεριστούν οι όποιες διαφωνίες για να σχηματιστεί «κυβέρνηση». Κλειδί των εξελίξεων θα είναι μια πιθανή τροποποίηση του «συντάγματος» των κατεχομένων ώστε να περάσουν στο «προεδρικό σύστημα». Αυτό ζήτησε η Άγκυρα και σίγουρα αναμένει να υλοποιηθεί.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.