Από την πολιτική του «εκάμαμεν τζαι μεις πολλά», στο σήμερα

Του Πέτρου Ασσιώτη

Φαντάζομαι θυμάστε όλοι αυτό που είχε ξεστομίσει ο τότε Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας,”εκάμαμεν τζαι μεις πολλά”. Το είχε πει μάλιστα σε πολύ καθαρά κυπριακά για να το εμπεδώσουν όλοι, από νέους μέχρι ηλικιωμένους. Σκοπός του ήταν να αισθανθούμε ένοχοι για το παρελθόν μας από τον καιρό της αντίστασης στο Τουρκοκυπριακό πραξικόπημα του 1963-64, καθώς και στην απόκρουση της παράνομης Τουρκικής εισβολής…

…Βέβαια είχε στον νου του φόνους που διέπραξαν μεμονωμένα εγκληματικά στοιχεία, τα οποία καμιά κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένης της δικής του, δεν έφεραν ποτέ μπροστά στην δικαιοσύνη. Με το «εκάμεν τζαι μεις πολλά» πίστευε πως θα νιώθουμε ενοχές και θα ξεχνούσαμε τις βαρβαρότητες της Τουρκίας.

Ανθέλληνες μέχρι το μεδούλι…

Έτσι η αποδοχή της όποιας ή ακόμα και καθαρά Τουρκικών προδιαγραφών λύσης θα γινόταν πιο εύκολα με ένα κόσμο να νιώθει ενοχές. Την πολιτική του ,“εκάμαμεν τζαι μεις πολλά”, όπως ήταν φυσικό ασπάστηκε η υπόλοιπη ηγεσία του Ακέλ καθώς και ο υποψήφιος της Σταύρος Μαλάς. Όλοι μαζί προσπάθησαν να εμπεδώσουν με την πολιτική αυτή ενοχές στον Ελληνισμό της Κύπρου και αποπροσανατολισμό από τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας στην Κύπρο. Όπως την συνεχιζόμενη κατοχή, εθνοκάθαρση, εποικισμό, καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, φόνους εγκλωβισμένων και αγνοουμένων μας.

Τον Χριστόφια διαδέχθηκε άλλος θιασώτης της όποιας ή καθαρά Τουρκικών προδιαγραφών λύσης, ο Νίκος Αναστασιάδης, γνωστός από την δουλειά του υπέρ του εκτρωματικού Σχεδίου Ανάν/Χάνεϋ. Ο απερχόμενος πρόεδρος, σίγουρα πιο επικοινωνιακός από τον Χριστόφια, εστιάστηκε στο Κόμμα του, όπου η επικρατούσα τάση ήταν ή εθνικόφρονες ή της παλιάς Ενωτικής παράταξης. Για να αποσπάσει αυτή την μάζα ανθρώπων από το παρελθόν της, και για το οποίο ένιωθε περήφανη, αλλά και σαν γενικό μήνυμα προς το ευρύ κοινό, όπως θυμάστε είπε τα εξής.  “Να αποκόψουμε τον ομφάλιο λώρο με την Ελλάδα, οι Έλληνες εξ Ελλάδος δεν είναι αδελφοί μας αλλά επισκέπτες”. Αφαίρεσε επίσης τις Ελληνικές σημαίες από τα προεκλογικά του γραφεία, αλλά απαγόρευσε και την συνήθη θάλασσα από Ελληνικές σημαίες στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις.

Για περαιτέρω κάμψη του ηθικού του Κυπριακού Ελληνισμού, και στην προσπάθεια να παρουσιάσει ίσως την Τουρκία ότι, είτε διαχειμάζει ή απλώς κάνει τουρισμό στην κατεχόμενη γη μας, δήλωσε στις 13 Ιανουαρίου 2017 πως θέλει «την σύναψη συμμαχίας με την Τουρκία, μια γείτονα χώρα με την οποία μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες και δυσκολίες». Χείριστο δε όταν προσφάτως αποκάλεσε τον κατακτητή και βιαστή της γης των προγόνων μας, Τουρκία, «αδελφή χώρα».

Ο δε Αβέρωφ Νεοφύτου δεν μπορούσε να υστερήσει. Προσπάθησε να την εμπεδώσει και αυτός στους Συναγερμικούς γεμίζοντας την Πινδάρου με νεαρά άτομα. Πλείστοι σεμιναριούχοι πρεσβειών, με φακέλους στο Bios Department της Αμερικανικής Πρεσβείας για το οποίο είχαμε αναφερθεί παλαιότερα. Πέραν από μια μικρή μειονότητα των κομμάτων τους, τόσο ο πρώην, όσο και ο νυν απερχόμενος πρόεδρος ,που θέλουν να καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπόρεσαν να περάσουν την πολιτική ενοχής για το παρελθόν μας. Δεν μπόρεσαν να ελέγξουν μέσω του παρελθόντος το μέλλον μας, και την αποδοχή μιας Τουρκικών προδιαγραφών λύσης.

Απλούστατα γιατί όποια πέτρα να σηκώσεις, σε οιανδήποτε χωριό ή πόλη, αυτού του τόπου θα βρεις τις αρχαίες Ελληνικές μας ρίζες. Στην δε Καρπασία μας, οι Ελληνικοί κίονες και αγάλματα είναι πεσμένα, όχι θαμμένα στην γη και λευτεριά φωνάζουν. Η προσπάθεια του υποψηφίου προέδρου του Ακέλ Σταύρου Μαλά και του απερχόμενου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ήταν να κάνουν τον Ελληνισμό της Κύπρου να νιώθει ενοχές για το παρελθόν του για να περάσουν πιο εύκολα μια Τουρκικών προδιαγραφών λύση. 

Μπορεί ο Ελληνισμός της Κύπρου να έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους δύο υποψήφιους για το μέλλον των παιδιών του και των γενιών που θάρθουν; Σίγουρα όχι.

Πέτρος Ασσιώτης

Πρόεδρος της Κίνησης Προάσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.