«Χάνουμε έναν σημαντικό διπλωμάτη που υπηρέτησε με αφοσίωση την ΚΔ»

Ο Πρόεδρος Ομπάμα με τον πρέσβη Λ.Παντελίδη.

Η οργανωμένη κυπριακή παροικία αποχαιρέτισε τον αφυπηρετούντα Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, Λεωνίδα Παντελίδη, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αστόρια, το βράδυ της Δευτέρας. Οργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Ομοσπονδία Κυπρο – Αμερικανικών Οργανισμών και η ΠΣΕΚΑ, ενώ το παρών τους έδωσαν Πρόεδροι κυπριακών σωματείων και οργανισμών και μέλη των διπλωματικών αποστολών της Κύπρου και της Ελλάδας.

«Χάνουμε έναν σημαντικό διπλωμάτη που υπηρέτησε με αφοσίωση και αξιοπρέπεια την Κυπριακή Δημοκρατία σε πολλά πόστα, μεταξύ των οποίων και την Ουάσιγκτον», είπε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ.

Στην καλή συνεργασία του Λεωνίδα Παντελίδη με την Ομοσπονδία και την κυπριακή παροικία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο – Αμερικανικών Οργανισμών, Κυριάκος Παπαστυλιανού, που ευχήθηκε στον αφυπηρετούντα Πρέσβη κάθε επιτυχία στο μέλλον.

Στη στενή του συνεργασία με τον Κύπριο Πρέσβη αναφέρθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, που σημείωσε ότι στη διάρκεια της θητείας του κ. Παντελίδη σημειώθηκαν σημαντικά βήματα στις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ.

«Η Κύπρος έχει μία ισχυρή σχέση με τις ΗΠΑ, η ελληνοαμερικανική κοινότητα με τις αμερικανο – εβραϊκές οργανώσεις και την αμερικανικο – αρμενική κοινότητα και οι σχέσεις μας με τις μεγάλες δεξαμενές σχέσεις της Ουάσιγκτον έχουν αναπτυχθεί σημαντικά», είπε ο κ. Ζεμενίδης, υπογραμμίζοντας ότι τόσο ο Λεωνίδας Παντελίδης, όσο κι ο προκάτοχός του Γιώργος Σιακαλλής σήκωσαν ψηλά τον πήχη της εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον.

Την ελληνική διπλωματική αποστολή εκπροσώπησαν ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Διονύσιος Καλαμβρέζος, και ο Γενικός Πρόξενος Κωνσταντίνος Κούτρας.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Κούτρας υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση της Κύπρου εμπιστεύθηκε στον κ. Παντελίδη σημαντικά πόστα όπως η Αθήνα, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον, δείχνει την αξία του αφυπηρετούντα πρέσβη, για τον οποίο είπε πως υπηρέτησε την Κύπρο με ψηλά το κεφάλι.

Στην καλή του συνεργασία με τον Λεωνίδα Παντελίδη αναφέρθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Βασίλης Φιλίππου – που σύντομα μετατίθεται ως Πρέσβης της Δημοκρατίας στον Καναδά.

Ως ένα διπλωμάτη με απίστευτο βάθος, χαρακτήρισε το Λεωνίδα Παντελίδη ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Κορνήλιος Κορνηλίου, λέγοντας ότι ήταν προνόμιο να τον έχει συνάδελφο.

Ευχαριστώντας όλους για τα εγκώμια, ο Λεωνίδας Παντελίδης είπε πως κατάγεται από την Παλιά Λευκωσία και είναι αρκετά μεγάλος για να θυμάται την Κύπρο πριν τη διαίρεση και να έχει ζήσει όλα τα μεγάλα γεγονότα, από τον απελευθερωτικό αγώνα μέχρι σήμερα.

«Ήθελα να προσφέρω στην πατρίδα μου κι επειδή δεν μου άρεσε η πολιτική και τα φώτα της δημοσιότητας αποφάσισα να εργαστώ στη διπλωματική υπηρεσία. Αυτό έκανα για 31 χρόνια», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι έζησε αρκετά κοντά τις διαπραγματεύσεις, με τον Πρέσβη Μιχάλη Ατταλίδη, τους πρώην Προέδρους Γιώργο Βασιλείου και Γλαύκο Κληρίδη στο Τράουτμπεκ, και μετά στην Ελβετία κλπ.

«Δυστυχώς φεύγω χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα και χωρίς να απελευθερωθεί η Κύπρος. Ελπίζω με οποιονδήποτε μικρό τρόπο να μπορέσω να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια», σημείωσε.

Στους ομογενείς που του πρόσφεραν ως δώρο μία πένα, ο κ. Πεντελίδης είπε πως ίσως θα πρέπει να γράψει κάτι από όσα έζησε.

«Δεν έχω κρατήσει αρχείο και δεν θα ήθελα να γράψω την ιστορία της Κύπρου ανεκδοτικά. `Εχουμε και τα καλά μας, αλλά και τις αδυναμίες μας. Κι όταν είσαι κοντά τα βλέπεις όλα. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να τα λες δημόσια, αλλά ταυτόχρονα έχω βγάλει ορισμένα συμπεράσματα παρακολουθώντας όλη αυτή την προσπάθεια. Ίσως γράψω κάτι σχετικό», κατέληξε.

Ο κ. Παντελίδης αναχωρεί στις 31 Ιανουαρίου κι ο αντικαταστάτης του αναμένεται να επιλεγεί μετά τις προεδρικές εκλογές.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.