Προεδρικές εκλογές με αδιάφορους πολίτες – Νικητές οι ενδοτικοί

Η κάλπη και η μεγάλη αποχή, ρεκόρ για τις Προεδρικές Εκλογές, οδηγεί το δίδυμο του Νίκου Αναστασιάδη και του Σταύρου Μαλά στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών.

 

Και είναι υποχρεωμένοι, εκ των πραγμάτων, να απευθυνθούν στους χαμένους των εκλογών για συνεργασίες εξού και άρχισαν τα ανοίγματα από χθες βράδυ, προκειμένου ένας εκ των δύο να είναι ο ένοικος του Προεδρικού για την επόμενη πενταετία. 

Μετά από μια περίεργη προεκλογική εκστρατεία, που δεν φαίνεται να άγγιξε το σύνολο του εκλογικού σώματος, αφού ένα μεγάλο ποσοστό γύρισε τις πλάτες στις κάλπες, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφάλισε ποσοστό 35,5%,  πέντε μονάδες πάνω από το εκλογικό ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΔΗΣΥ στις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές και χρειάζεται 15 μονάδες για να μπορεί να ελπίζει ότι ο λαός θα του ανανεώσει την εντολή.

Ο Σταύρος Μαλάς συγκέντρωσε ποσοστό 30,3%, πέντε μονάδες πάνω από το ποσοστό που συγκέντρωσε το ΑΚΕΛ στις Βουλευτικές Εκλογές και χρειάζεται σχεδόν 20 μονάδες για να αναδειχθεί στον νέο ένοικο του Προεδρικού.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατετάγη τρίτος με ποσοστό 25,7%, πέντε μονάδες πίσω από τα ποσοστά όλων των δυνάμεων που συγκέντρωσαν στις Βουλευτικές Εκλογές και είναι, εκ των πραγμάτων, ο βασικός αποδέχτης των μηνυμάτων για συνεργασία την επόμενη μέρα, είτε από κοινού με όλες τις δυνάμεις με τις οποίες συνεργάστηκε στον πρώτο γύρο ή χωριστά με έκαστη των δυνάμεων αν αποφασίσουν να μη λειτουργήσουν ως κοινή πλατφόρμα, ως τρίτος πόλος.

Κυβέρνηση ευρύτατης αποδοχής είναι το ζητούμενο για τον Νίκο Αναστασιάδη και κυβέρνηση πλατιάς συστράτευσης για τον Σταύρο Μαλά. Και το ερώτημα είναι αν τα ανοίγματά τους θα γίνουν προς τα κόμματα, τους ανθυποψηφίους τους ή θα περιοριστούν σε ανοίγματα γενικά στην κοινωνία.

Οι επαρχίες που έδωσαν την πρόκριση στον Μαλά έναντι Νικόλα

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν κατάφερε να περάσει στο Β’ γύρο γεγονός που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου τόσο για τον ίδιο όσο και για τους πολιτικούς αρχηγούς που στήριξαν την προεκλογική του υποψηφιότητα. Η επόμενη ημέρα σε ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ κατά κύριο λόγο αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

17.412 ψήφοι ήταν η διαφορά μεταξύ Σταύρου Μαλά και Νικόλα Παπαδόπουλου. Διαφορά η οποία έδωσε το καθαρό προβάδισμα προς τον κ. Μαλά για να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Μαθηματικά ομιλούντες, η μάχη μεταξύ των δυο υποψηφίων κρίθηκε κυρίως σε δυο επαρχίες όπου ο κ. Μαλάς κατάφερε εξασφαλίσει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από τον κ. Παπαδόπουλο.

Συγκεκριμένα, στην Λάρνακα η διαφορά μεταξύ των δυο αθροίζεται στις 11.371 ψήφους.

Πιο αναλυτικά, ο Σταύρος Μαλάς έλαβε 23.961 σε σχέση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο τον οποίο ψήφισαν μόλις 12.590.

Σε ποσοστά οι αριθμοί αυτοί μεταφράζονται σε 36.55% και 19.20% αντίστοιχα.

Η δεύτερη επαρχία στην οποία ο Νικόλας Παπαδόπουλος υστέρησε ήταν αυτή της Αμμοχώστου λαμβάνοντας 16.00% έναντι του Σταύρου Μαλά ο οποίος κατέγραψε ποσοστό της τάξεως του 28.49%.

Σε απόλυτους αριθμούς ο Νίκολας Παπαδόπουλος έλαβε περίπου τους μισούς ψήφους από τον Σταύρο Μαλά. Συγκεκριμένα τον πρώτο ψήφισαν 3.545 σε σχέση με τον δεύτερο, τον οποίο επέλεξαν 6.311 πολίτες.

Καταλυτική επαρχία όμως ήταν και η Λευκωσία παρότι σε ποσοστά η διαφορά μεταξύ των δυο δεν ήταν μεγάλη.

Δεδομένου όμως ότι η Πρωτεύουσα αποτελεί την μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων της Κύπρου, το 29.95% που έλαβε ο Σταύρος Μαλάς σε σχέση με το 27.29% του Νικόλα Παπαδόπουλου μεταφράζεται σε 3.995 ψήφους.

Αριθμός σημαντικός για το Παγκύπριο αποτέλεσμα που ήταν 116.920 ψήφοι για τον Σταύρο Μαλά εν αντιθέσει με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει 99.508.

Το χωριό στο οποίο σάρωσε ο Χρίστος Χρίστου και το ΕΛΑΜ

Σαρωτική ήταν η επικράτηση του υποψηφίου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου στην επαρχία Λευκωσίας και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Πολιτικό.

Με σύνολο 38.96% σε ένα Σώμα 315 ψηφοφόρων, ο Χρίστος Χρίστου επικράτησε του δεύτερου, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος συγκέντρωσε 25.53%.

Στην Επαρχία Λευκωσίας πάλι, όπως διαφαίνεται από μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, το χωριό που έδωσε μηδαμινό σχεδόν ποσοστό στον Χρίστο Χρίστου, ήταν ο Άγιος Θεόδωρος, εκεί όπου συγκέντρωσε 1.1%.

Να σημειωθεί ότι ο Χρίστος Χρίστου, στο σύνολο των αποτελεσμάτων, έλαβε ποσοστό της τάξης του 5.65%.

Μόλις στο 2,18% ο Γ. Λιλλήκας

Στα χαμηλά παρέμεινε ο Γιώργος Λιλλήκας του οποίου τα ποσοστά δεν ξεπέρασαν το 2,18% λαμβάνοντας 8,411 χιλιάδες ψήφους.

Ποσοστά που τον φέρνουν πιο κάτω ακόμα κι από τις δημοσκοπήσεις γεγονός που προκαλεί μεγάλη απογοήτευση για τον πολιτικό χώρο που εκφράζει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις Προεδρικές εκλογές του 2013 Γιώργος Λιλλήκας με την υποστήριξη της ΕΔΕΚ είχε λάβει 24,93% χωρίς, όμως, και πάλι να καταφέρει να περάσει στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Αποχή και πρωτιά Μαλά ψήφισαν οι Κύπριοι στο εξωτερικό

Τα δικά τους χαρακτηριστικά είχαν οι κάλπες που στήθηκαν σε χώρες του εξωτερικού για τις προεδρικές εκλογές.

Στα μονοπάτια της αποχής κινήθηκαν οι Κύπριοι και στο εξωτερικό, καθώς έφθασε στο 29,5%, με τη συμμετοχή να περιορίζεται στο 70,95%. Ήτοι, από τους 11.683 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, στις κάλπες πήγαν μόνο οι 8.289.

Οι κάλπες στο εξωτερικό είχαν ακόμα ένα χαρακτηριστικό, ανέδειξαν πρώτο τον υποψήφιο Σταύρο Μαλά με ποσοστό 40,81%, ενώ ο υποψήφιος για επανεκλογή Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πήρε το 31,78% των ψήφων, αφήνοντας τρίτο τον Νικόλα Παπαδόπουλο στο 20,86%.

Ο Σταύρος Μαλάς κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό, 74,77%, στη Βουλγαρία και Νίκος Αναστασιάδης στο Κατάρ, 43,37%.

Μία κάλπη στο εξωτερικό έβγαλε ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα: Έδωσε ακριβώς τον ίδιο αριθμό ψήφων και ποσοστά στους δύο υποψηφίους που πήραν το εισιτήριο για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών. Συγκεκριμένα, Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς πήραν από 14 ψήφους, ποσοστό 34,15%.

Γεωγραφικά, ο Σταύρος Μαλάς κέρδισε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των καλπών, τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις ευρωπαϊκές χώρες, αφού κατέγραψε ψηλότερα ποσοστά από τους ανθυποψηφίους του στο Βέλγιο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία και Τσεχία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κέρδισε τη μάχη της κάλπης του α’ γύρου των εκλογών στις ΗΠΑ και στο Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της εκλογικής διαδικασίας στις χώρες του εξωτερικού, είναι ότι οι κάλπες ανέδειξαν, όπως και στην Κύπρο, τέταρτο τον Χρίστο Χρίστου και άφησαν στην πέμπτη θέση τον Γιώργο Λιλλήκα.

Ενδιαφέρον είναι, επίσης, το γεγονός ότι ψήφους πήραν σε κάλπες του εξωτερικού και οι Χάρης Αριστείδου, Ανδρέας Ευστρατίου, Μιχαήλ Μηνάς και Χριστάκης Καπηλιώτης.

ΚΥΠΕ/”Φ”/Sigma/tanea-diaspora

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.