OHMS – Ανούσια τηλεμαχία με… ανούσιους “μονομάχους”

Διεξήχθη ψες η δευτερη τηλεμαχία για τις Προεδρικές Εκλογές 2018. Πλέον οι δυο υποψήφιοι έχουν μπει στα τελευταία “μέτρα” προς την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Φεβρουαρίου, η οποία θα κρίνει και ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το πρώτο ντιμπέιτ, υιοθετήθηκε το λεγόμενο γαλλικό μοντέλο. Ένα μοντέλο, που σε όλους όσους παρακολούθησαν το ντιμπέιτ, φάνηκε, ότι ούτε οι ίδιοι που το πρότειναν και το υιοθέτησαν, δεν γνώριζαν πολύ καλά τι θα έπρεπε να είχαν ακολουθήσει.

Το ντιμπέιτ ήταν ανοιχτό σε χρόνους, με ελάχιστη παρέμβαση από τους δημοσιογράφους για μια ακόμα φορά, γεγονός που επέτρεπε στους υποψηφίους να βγουν εκτός διαδικασίας και να κάνουν, ιδιαίτερα στην αρχή, επισημάνσεις ή διαμαρτυρίες σε σχέση με την διαδικασία.

Βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ!

Καινοτόμο στοιχείο στη διαδικασία ήταν η ευχέρια που είχαν οι υποψήφιοι να ανακρίνουν ο ένας τον άλλο ενώ τα “καρφιά” μεταξύ τους ήταν σχεδόν επιβεβλημένα σε κάθε απάντηση. Έντονοι χαρακτηρισμοί, μορφασμοί, γκριμάτσες, σχόλια “καρφιά”, χαρτιά, φάκελοι και tablet ήταν μερικά από τα στοιχεία που έτυχαν σχολιασμού από τους τηλεθεατές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ντιμπέιτ ξεκίνησε με Κυπριακό, ένα τομέα που ο Νίκος Αναστασιάδης φάνηκε πιο άνετος και πιο προετοιμασμένος από τον αντίπαλό του, ο οποίος ωστόσο προσπάθησε να θέσει υπό αμφισβήτηση τους χειρισμούς Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις σε Μοντ Πελεράν και Κραν Μοντανά [δεν παρεχώρησε αρκετά στους Τούρκους!]. 

Παρά την άνεση την οποία φάνηκε να έχει ο κ. Αναστασιάδης, υπήρξαν αρκετές αναφορές του τύπου “δεν γνωρίζεις καλά τα πράγματα…δεν σε αδικώ, δεν ήσουν εκεί…δεν σε ενημέρωσαν σωστά…τα έχεις συγχυσμένα στο μυαλό σου…σε παραπληροφορούν”, αναφορές που θα μπορούσαν να κριθούν ως υποτιμητικές στο πρόσωπο του ανθυποψηφίου του.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ξεκίνησε σαφώς πιο άνετος από ότι στο πρώτο ντιμπέιτ, φάνηκε ότι η μορφή του ντιμπέιτ τον πριμοδοτούσε, αν αναλογιστεί κανείς τα χαρίσματα που έχει ως ομιλητής και ως ένας άνθρωπος που είναι χρόνια στην πολιτική σκηνή του τόπου.

Έβγαλε μια εικόνα ανθρώπου ο οποίος γνωρίζει τον τομέα του Κυπριακού, τον έχει διαχειριστεί, έβγαζε μια σιγουριά και μια αυτοπεποίθηση σε όλα όσα υποστήριζε, έστω κι αν υπήρξαν απαντήσεις σε ερωτήματα που να μην ήταν αρκούντως ικανοποιητικές, κοινώς μπούρδες.

Αστραφτερά κοστουμάκια από τα παιδιά του Λαού που πήγαν στο ΡΙΚ για να συνδράμουν τον εκλεκτό τους.

Ο Σταύρος Μαλάς από την άλλη, ήταν σαφώς βελτιωμένος στο δεύτερο μισό του ντιμπέιτ, όταν η συζήτηση πήγε σε ένα τομέα στον οποίο αισθάνεται πιο άνετα και γνωρίζει πολύ καλύτερα, τόσο στην θεωρία όσο και στην πράξη.

Σημαντικά σημεία όπου είχε θετική παρουσία ήταν ο τομέα της ανεργίας, της καινοτομίας και της έρευνας, με πολύ στοχευμένες αναφορές και διευκρινίσεις. Λανθασμένη κατά την δική μας αντίληψη η επιμονή στο να επισημαίνει και να ρωτά τον Νίκο Αναστασιάδη για πράγματα που έκανε ή δεν έκανε, καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης είχε όλο το χρόνο να απαντήσει και να πάρει τη συζήτηση εκεί που ήθελε και εκεί που μπορούσε να “παίξει εντός έδρας”.

Συζητήθηκαν θέματα όπως το Κυπριακό, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί, η καινοτομία και η έρευνα, η ανεργία, ο κατώτατος μισθός, η Οικονομία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι τράπεζες, η ανάπτυξη, το ΓεΣΥ, η διαφθορά και όχι μόνο.

Από το ντιμπέιτ δεν έλειψαν αναφορές στο κούρεμα, σε έλλειψη σχεδιασμών και στρατηγικής τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και στην αντιμετώπιση των ΜΕΔ από πλευράς Σταύρου Μαλά. Δεν έλειψαν επίσης οι αναφορές στην διακυβέρνηση Χριστόφια και την συμμετοχή του κ. Μαλά σε αυτήν, από την πλευρά Νίκου Αναστασιάδη.

One thought on “OHMS – Ανούσια τηλεμαχία με… ανούσιους “μονομάχους”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.