Εδμ. Κασιμάτης σε διεθνές συνέδριο στην Αλεξάνδρεια: «Η Αίγυπτος δεν είναι η Πατρίδα όπου ζούμε σε αυτήν, αλλά η Πατρίδα που ζει σε εμάς»

Το δυναμικό της «παρών» έδωσε η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην περίφημη Βιβλιοθήκη της Μεγάλης Πόλεως «Biblioteca Alexandrina», στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό «Viva Egypt».

Επρόκειτο για ένα συνέδριο των φορέων που συνδέονται με χώρες εκτός Αιγύπτου, οργανισμοί και παροικίες, που διοργάνωσε η Εταιρεία «Post and Partener» υπό την αιγίδα της Αραβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνολογίας, για την υποστήριξη της αιγυπτιακής οικονομίας και του τουρισμού της Χώρας του Νείλου.

Ανάμεσα στους εκλεκτούς επίσημους ομιλητές, μεταξύ των οποίων πρώην Υπουργοί και νυν μεγάλοι δημοσιογράφοι, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά με το πέρας της ομιλίας του, αναδεικνύοντας μπρος σε ένα υψηλού επιπέδου κοινό τις πανάρχαιες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και λαών, αλλά και τη μεγάλη προσφορά των Ελλήνων στην ιστορία της Αλεξάνδρειας και γενικότερα στη Χώρα του Νείλου.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας ήταν η μοναδική που είχε προσκληθεί να μιλήσει εκ μέρους των παροικιών της πόλεως, δίνοντας μία εξαιρετική τιμή στον Αλεξανδρινό Ελληνισμό.

Μιλώντας στην αραβική, ο Πρόεδρος της ΕΚΑ καθώς και του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας κ. Κασιμάτης [δεξιά στη φωτογραφία], τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

«Εμείς, η Ελληνική Παροικία στην Αίγυπτο, στεκόμαστε στο πλευρό του Αιγυπτιακού λαού για την δραστηριοποίηση του τουρισμού, την υποστήριξη της Αιγυπτιακής οικονομίας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Και μάλιστα, η Ελληνική Παροικία Αλεξανδρείας θα παραμείνει απόρθητο φρούριο για τους Αιγυπτίους αδελφούς της στην αντιμετώπιση των συνομωσιών οι οποίες στοχεύουν να κτυπήσουν τον εθνικό ιστό και την Αιγυπτιακή οικονομία, λόγω του ότι οι δύο λαοί Αιγύπτου και Ελλάδας είναι ένας λαός, από ένα ιστό και υπόδειγμα φιλίας, αγάπης, αμοιβαίου σεβασμού, ανεξιθρησκίας και θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Ηδη, Έλληνες και οι Αιγύπτιοι έζησαν σε ομόνοια και φιλία που είναι βαθειά ριζωμένες στα έγκατα της ιστορίας, διότι η Αίγυπτος και η Ελλάδα αμφότερες τις συνδέει φιλία, κοινή συνεργασία και πολιτισμός, από τα πανάρχαια χρόνια, καθώς και ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις έχουν μία ιστορία αιώνων.

Η δε πόλη της Αλεξανδρείας είναι σύμβολο ανάμιξης των πολιτισμών, διότι αγκαλιάζει τα τέκνα των ξένων παροικιών, που συνέβαλαν στην αναγέννηση και υπεροχή της, καθώς και την ποικιλομορφία του πολιτισμού της, σαν μία πραγματικά κοσμοπολίτικη πόλη.

Όλοι μας προσευχόμαστε στο Θεό, να φυλάσσει την Αίγυπτο σταθερή και ασφαλή και να της προσφέρει την ευημερία, την υπερηφάνεια και την ευμάρεια!»

Και επιτρέψτε μου να κλείσω με την φράση:

«Η Αίγυπτος δεν είναι απλά η Πατρίδα όπου ζούμε σε αυτήν, αλλά η Πατρίδα που ζει σε εμάς, στις καρδιές μας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, καταχειροκροτούμενος από το ευρύ κοινό που είχε κατακλύσει τη μεγάλη Αίθουσα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Κασιμάτη:

Νίκος Κάτσικας 

ΠΗΓΗ:ekalexandria.org

«Η Μακεδονία είναι Ελληνική», βροντοφώναξε από την Αλεξάνδρεια, ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.