Οι υποψήφιοι της Κυριακής να αποφύγουν να ενεργούν σαν μαριονέτες των Αμερικανών και των άλλων φίλων των Τούρκων

Του Λουκή Γ. Λουκαΐδη

Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι δυο υποψήφιοι Πρόεδροι που θα ανταγωνιστούν σήμερα Κυριακή  διακρίνονται ως οι καλύτεροι και ως εξαιρετικοί. Και το χειρότερο, πιστεύουν πολλοί ότι ο ευνοούμενός τους θα λύσει το Κυπριακό. Υποσχέθηκαν και οι δυο υποψήφιοι τόσα που μπορεί να δημιουργήσουν αυτή την εντύπωση σε αφελείς. 

Όπως είπα ξανά, είναι λάθος να πιστεύει ένας ότι οι υποσχέσεις δεσμεύουν εκείνους που τις κάνουν. Και επικαλέστηκα την έξυπνη ατάκα που είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν ότι «οι υποσχέσεις δεν δεσμεύουν παρά μόνο εκείνους που τις δέχονται». Υπενθυμίζω ότι οι υποσχέσεις για «αρχές και αξίες» επαναλαμβάνονταν συνεχώς κυρίως από τα δυο μεγάλα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ χωρίς όμως να προωθούνται στην πράξη.

Δεν γίνεται να δηλώνουν και να δεσμεύονται να αγωνιστούν για αυτές και συγχρόνως να κοροϊδεύουν τον κόσμο με προτεινόμενο αντιδημοκρατικό κράτος με εκ περιτροπής Προεδρία, φυλετικές διακρίσεις και άλλους περιορισμούς στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υποστηρίζοντας την «ομοσπονδία» ως ένα σύστημα που ισχύει σε άλλες χώρες, δεν έλεγαν ότι στις χώρες αυτές δεν χωρίζονται οι περιφέρειες ανάλογα με φυλετικά κριτήρια και ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και οι δυο υποψήφιοι, σε αντίθεση με τα κόμματα που εκπροσωπούν το Κέντρο, υποστηρίζουν τη «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» και λένε ότι με αυτό το σύστημα θα ενώσουν την Κύπρο. Και διερωτώμαι, πώς θα ενωθεί πολιτειακά η χώρα μας όταν θα υπάρχει ο σαφής διαχωρισμός, από εκεί Έλληνες, από εδώ Τούρκοι; Χωρίς μάλιστα ενιαίο σύστημα ανθρωπίνων ή πολιτικών δικαιωμάτων. Μόνο το γεγονός ότι ισχυρίζονται ότι θα λύσουν το Κυπριακό, με συνέχιση των «συνομιλιών», τους αποστερεί κάθε σοβαρότητα.

Αποφεύγουν να πουν στον λαό ότι η λύση του Κυπριακού, αν ποτέ επέλθει, θα είναι κατόπιν συμφωνίας διαφόρων ξένων κρατών με την Τουρκία. Έτσι πήγε το πρόβλημα τα τελευταία σαράντα τρία χρόνια με τις άγονες και παραπλανητικές συνομιλίες. Κάλυψαν την Τουρκία και ευνόησαν κάθε τουρκική απαίτηση. Σε κάποια φάση μετά από σαράντα τρία χρόνια θυμήθηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά -και αυτό καλύπτει και τους δυο υποψηφίους- ότι δεν γίνεται φυσιολογικό κράτος η Κύπρος με τη διατήρηση των εγγυήσεων και των τουρκικών στρατευμάτων, κάτι που έπρεπε εξαρχής να λύσουν πριν δώσουν όσα έδωσαν.

«Οι δικοινοτικές συνομιλίες», που είναι η φιλοσοφία και των δυο υποψηφίων, τα ζητήματα που συζητούντο, οι ελιγμοί, τα αποτελέσματα αλλά και η λύση αυτή καθ’ αυτή είναι, όπως είπα, στα χέρια των ξένων. Οι υποψήφιοι της Κυριακής θα πρέπει να αποφύγουν να ενεργούν σαν μαριονέτες των Αμερικανών και των άλλων φίλων των Τούρκων. Είναι δυνατόν είτε ο ένας είτε ο άλλος από τους δυο, που δεν έχουν καμιά διεθνή υπόσταση ούτε πραγματική πείρα αλλά και σθένος, να αντιτάξουν μέχρι τέλους τις θέσεις μας για λύση του Κυπριακού σύμφωνα με «αρχές και αξίες»; Μακάρι.

Φοβούμαι όμως ότι από την επαύριον της εκλογής τους, του ενός ή του άλλου, θα αρχίσουν οι πομπώδες δηλώσεις ότι είδαν τον έναν και τον άλλον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΟΗΕ και των ΗΠΑ και είπαν τις θέσεις τους και θα αυτοεπαινούνται πόσο καλά τα είπαν και ότι βρήκαν ανταπόκριση. Αυτά μας έλεγαν οι πολιτικοί μας τόσα χρόνια. Και πανηγύριζαν αν τους μιλούσε ή αν τους χαιρετούσε κανένας Τούρκος αξιωματούχος της κατοχικής δύναμης, ενώ τους έπαιζαν στα δάχτυλα. Θα τα αλλάξει όλα αυτά ο Μαλάς; Έχει πείρα διεθνών σχέσεων και διεθνούς πολιτικής; Γνωρίζει καλά την ιστορία του Κυπριακού;

Δεν εννοώ ότι ο άλλος υποψήφιος απέδειξε τα τελευταία πέντε χρόνια ότι μπορεί να μετακινεί τη διεθνή κοινή γνώμη προς όφελός μας. Αχ, πόσο χρειαζόμαστε έναν πραγματικό ηγέτη. Έναν, ας είναι και λιγότερος από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αλλά τουλάχιστον να μην έχουμε περιπτώσεις σαν αυτές που χρειαστήκαμε σαράντα τρία χρόνια για να καταλάβουν οι ηγέτες μας ότι οι Τούρκοι τους κοροϊδεύουν. Λάβετε λοιπόν υπόψη τα πιο πάνω και ψηφίστε χωρίς ψευδαισθήσεις.

>>> OHMS – Ανούσια τηλεμαχία με… ανούσιους “μονομάχους”

One thought on “Οι υποψήφιοι της Κυριακής να αποφύγουν να ενεργούν σαν μαριονέτες των Αμερικανών και των άλλων φίλων των Τούρκων

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.