Τα Ελληνικά Σχολεία της Αλεξάνδρειας θα εορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου

Με μία εκδήλωση που θα αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο της ελληνικής γλώσσας, τα Ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας θα εορτάσουν φέτος για πρώτη φορά την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, που από πέρυσι θεσπίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο να είναι η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού (9 Φεβρουαρίου του 1857).

Ήδη, οι προετοιμασίες στο Πρατσίκειο – Τοσίτσειο Δημοτικό Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας έχουν ξεκινήσει με τα παιδιά να προετοιμάζονται μαζί με τους δασκάλους τους και την Δ/ντριά τους κα Αγγελική Τσιαδήμη να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στο χρόνο, ανακαλύπτοντας τις πηγές από εκεί που ξεκίνησε η ελληνική γλώσσα.

Έτσι, θα παρακολουθήσουν μία εξαπλουστευμένη διάλεξη για την γλώσσα Γραμμική Α’ και την Γραμμική Β’ των αρχαίων χρόνων.

Αμέσως μετά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα ίδια τα αιγυπτιωτόπουλα θα παρουσιάσουν το γνωστό μύθο του Αισώπου «Πίθηκος και δελφίς», ενώ από τους καθηγητές των ξένων γλωσσών θα ακολουθήσει η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της ύπαρξης των πολλών ελληνικών λέξεων σε άλλες γλώσσες.

Τη σκυτάλη θα πάρει το Αβερώφειο Γυμνάσιο Λύκειο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Όπως μάς ενημερώνει η Δ/ντρια του Σχολείου κα Δήμητρα Παπανώτα, «γέφυρα» ανάμεσα στις παρουσιάσεις των δύο σχολείων θα αποτελέσει το τραγούδι «Γλωσσολαλιά» του Παντελή Θαλασσινού σε στίχους της Σοφίας Αθανασιάδου.

Στη συνέχεια, οι μαθητές του Αβερωφείου Γυμνασίου Λυκείου, με την καθοδήγηση των φιλολόγων τους, της κας Αικατερίνης Γκάτση, του κ. Νικολάου Ντάλα και της κας Πασχαλίνας Θεοχαράκη, θα παρουσιάσουν τις μορφές, τη συνέχεια και τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας, μέσα από κείμενα επιλεγμένα από την αρχαία ελληνική γραμματεία μέχρι και τη νεότερη ελληνική λογοτεχνία.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση με δηλώσεις και απόψεις επιστημόνων, φιλοσόφων και συγγραφέων για την ελληνική γλώσσα.

Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης είναι αφιερωμένο στο Διονύσιο Σολωμό, καθώς η 9η Φεβρουαρίου είναι ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή.

3 thoughts on “Τα Ελληνικά Σχολεία της Αλεξάνδρειας θα εορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.