ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ: Εκτεταμένη ποσότητα φυσικού αερίου στο «Καλυψώ»

Εμφανώς ικανοποιημένος παρουσιάστηκε την Πέμπτη το μεσημέρι ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανακοινώνοντας τα πρώτα αποτελέσμα τηςγεώτρησης στο στόχο «Καλυψώ 1» του τεμαχίου «6» της κυπριακής ΑΟΖ, δηλώνοντας ότι εντοπίστηκε εκτεταμένη ποσότητα φυσικού αερίου σε διάφορα πετρώματα.

Σημειώνοντας ότι η γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΝΙ/TOTAL ξεπέρασε τις 3.800 μέτρα, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι ανακαλύφθηκε «εκτεταμένη στήλη φυσικού αερίου», που σημαίνει την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου. Ο ταμιευτήρας, όπως είπε, χαρακτηρίζεται «εξαιρετικής ποιότητας».

Τόνισε συνάμα πως η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική και αυξάνει τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε επίσης πως στο «Καλυψώ» υπάρχει πλήρης συσχετισμός με το «Ζορ».

Υπενθυμίζεται μάλιστα, πως όπως είχε γράψει ο «Φ», όλα έδειξαν ένα σχετικά μεγάλο κοίτασμα, που όχι μόνο λόγω μορφολογίας, αλλά και λόγω ποσοτήτων, στο γεωτρύπανο οι ειδικοί αναφέρονται χαρακτηριστικά σε «μικρό Ζορ».

Όσον αφορά τις ποσότητες, είπε πως δεν κατέστει δυνατό να υπάρξει πλήρη εκτίμηση και ότι αυτή την στιγμή δεν μπορούν να ανακοινωθούν συγκεκριμένες ποσότητες, καθώς θα απαιτηθούν εμπεριστατωμένες γεωφυσικές και γεωλογικές μελέτες και περαιτέρω εργασίες έρευνας/αξιολόγησης.

«Το σημαντικό είναι ότι έχουμε ανακάλυψη φυσικού αερίου και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να καταδείξουμε τις ποσότητες», είπε και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αφού αφενός αυξάνονται τα ενδογενή αποθέματα φυσικού αερίου και αφετέρου επαναβεβαιώνεται η ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος καθώς και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρόμοιου με αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος “Ζορ”».

Μάλιστα, ο υπουργός αποκάλυψε ότι απόψε ή αύριο θα πάει γεωτρύπανο στη «Σουπιά».

Οι τουρκικές Navtex δεν αλλάζουν τους σχεδιασμούς

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις παράνομες Νάvtex που εξέδωσε η Τουρκία, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε λέγοντας πως «τα πράγματα φαίνονται δια των πράξεών μας».

«Προχωράμε κανονικά, το γεωτρύπανο αποχωρεί απόψε ή αύριο το πρωί από το τεμάχιο 6 για να μεταβεί προς το τεμάχιο 3 να αρχίσουμε άμεσα σε ένα νέο μοντέλο.

“Φ”

One thought on “ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ: Εκτεταμένη ποσότητα φυσικού αερίου στο «Καλυψώ»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.