Το όγδοο θαύμα του κόσμου?

Ο βράχος Σιγκιρίγια (Sigiriya), που αποκαλείται και «Το Βουνό του Λιονταριού», βρίσκεται στην κεντρική περιοχή Ματάλε στη Σρι Λάνκα. Το αρχαίο πέτρινο φρούριο χρησιμοποιήθηκε από έναν βασιλιά της χώρας ως τόπο, για να χτίσει το παλάτι του και να κρυφτεί από τις επιθέσεις του αδερφού του. Θεωρείται το όγδοο θαύμα του κόσμου.

Η σκάλα του Λιονταριού, η οποία οδηγεί στον κήπο του ανακτόρου, στην κορυφή του βράχου, αποτελεί το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του έργου. Πρόκειται για έναν πεζόδρομο, που αναδύεται από το ανοιχτό στόμα του θηρίου, από το οποίο παίρνει το όνομά του και είναι χτισμένο από τούβλα και ξύλο. Τα τούβλα περιβάλλουν αρχαία ασβεστολιθικά σκαλιά.

Ανήκει στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα παραδείγματα αρχαίου πολεοδομικού σχεδιασμού. Αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο, οι οποίοι επισκέπτονται το αρχαίο φρούριο και για τις τοιχογραφίες του, πρώιμης ρεαλιστικής τεχνοτροπίας.

Σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα, το φρούριο χτίστηκε από τον βασιλιά Κασιάπα (Kashyapa). Μετά το θάνατό του, χρησιμοποιήθηκε ως βουδιστικό μοναστήρι, μέχρι τον 14ο αιώνα.

[snoopit24.com]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.