Βιασμός ελληνικών συμφερόντων από την Τουρκία με την Αθήνα να σφυράει αμέριμνα

Παραμένει καθηλωμένο το SAIPEM – Παίζουν με τα νεύρα Λευκωσίας και Ρώμης οι Τούρκοι…

Καθηλωμένο για δεύτερη μέρα παραμένει 26 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο και 12 ναυτικά μίλια από τον τελικό του προορισμό, τον στόχο «Σουπιά», το πλωτό γεωτρύπανο SAIPEM 1200 της ιταλικής εταιρίας ΕΝΙ.

Καθηλωμένο στο Κάβο Γκρέκο 15 ναυτικά μίλια μακριά τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου «3» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, παραμένει το γεωτρύπανο «Saipem 12000», μετά την παρεμπόδιση του πλου του την Παρασκευή από σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως αποκάλυψε το Σάββατο το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, αυτή τη στιγμή έξι τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το γεωτρύπανο.

Μιλώντας το μεσημέρι του Σαββάτου στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι το τουρκικό Ναυτικό κάλεσε τον κυβερνήτη του «Saipem 12000» να αλλάξει πορεία, γιατί στην περιοχή διεξάγονταν ναυτικές ασκήσεις.

Μάλιστα παρεμπόδιζαν τον πλου αναγκάζοντας το γεωτρύπανο να προβεί σε ελιγμούς. Ο κυβερνήτης του αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και στη συνέχεια να το ακινητοποιήσει, 70 χιλιόμετρα από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κύπρου, αφού έλαβε οδηγίες από τη Ρώμη να σταματήσει προσωρινά την πορεία του.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η ΕΝΙ έδωσε εντολή στον κυβερνήτη να μην προχωρήσει, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι την Παρασκευή η εταιρεία του έδωσε εντολή να μην γυρίσει πίσω.

Σημείωσε ότι η ΕΝΙ δεν ανησυχεί ιδιαίτερα από την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, προσθέτοντας ότι είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους παρενοχλήσεις.

«Σε πολλές χώρες του κόσμου όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν συχνά», είπε.

Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε την ενέργεια της Τουρκίας «πειρατική», προσθέτοντας πως την αφήνει εκτεθειμένη. Σημείωσε ότι οι τουρκικές ενέργειες εντάσσονται μεν στο πλαίσιο της συνήθους πρακτικής των προκλήσεων, αλλά στην περίπτωση αυτή σε πιο έντονο βαθμό.

Η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε διαβήματα και βρίσκεται σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, την ιταλική κυβέρνηση και την εταιρεία ΕΝΙ για αντιμετώπιση του περιστατικού, ενώ ήδη έχει ενημερώσει και την αμερικανική πρεσβεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε την εκτίμηση ότι σύντομα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση, προσθέτοντας ότι η λύση θα προέλθει από τη Ρώμη.

Επισήμανε επίσης πως η ιταλική κυβέρνηση θα προστατεύσει τα συμφέροντα της και υπενθύμισε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έμεινε ικανοποιημένος από την απάντηση της Ρώμης στις διαμαρτυρίες του για την δραστηριοποίηση της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 thoughts on “Βιασμός ελληνικών συμφερόντων από την Τουρκία με την Αθήνα να σφυράει αμέριμνα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.