Karma is a bitch! Περί ενός κλέφτη που έγινε μεγάλος ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Περί τα 1800 ο ξακουστός κλέφτης των Αγράφων Δημητράκης Καραϊσκος, θα εξαναγκάσει μία πανέμορφη καλόγρια να πλαγιάσει μαζί του, όσο εκείνος βρισκόταν στο μοναστήρι της και κρυβόταν από τους θρυλικούς αρβανίτες πολεμιστές του Αλή.

Ο Καραϊσκος θα αφήσει έγκυο την πανέμορφη καλόγρια αλλά γρήγορα θα ξεχάσει και το όνομα της πάρα τα παρακάλια και τις κατάρες εκείνης να βαστάξει -και να αφήσει το όνομα του- τον νεογέννητο γιό του Γεώργιο.

Ο άτσαλος κλέφτης όμως, που στο μεταξύ είχε βαρεθεί την καλόγρια, άρχισε να την βρίζει και να την χτυπά ρίχνοντας την χάμου μαζί με τον νεοσσό της.

Το μοναστήρι αποπέμπει την καλόγρια που παραδίδεται στην χλεύη ρωμιών και αγαρηνών της Ηπείρου. Ζει ζητιανεύοντας ελεημοσύνη και εισπράττει πολλές βρισιές και ενίοτε κάνα ξεροκόμματο για τον γιο της. 

Η καλόγρια, σκληρόπετση στα τριάντα πέντε της πλέον, απαντάει με ακόμη πιο χυδαία γλώσσα στους υβριστές της, κουσούρι που κληροδοτηθηκε και στον γιο της. 

Το παιδί στα εφτά του χρόνια αποκαλείται κοροϊδευτικά “το καραϊσκάκι”, δηλαδή το εξώγαμο (τότε η σωστή λέξη ήταν “μπάσταρδο”) του Καραϊσκου, και η φάπα στον σβέρκο του πέφτει βροχή. Η μοίρα του θα αλλάξει μόλις τρία χρόνια μετά. Το καραϊσκάκι, στα δέκα προς έντεκα χρόνια του φτιάχνει το δικό του… crew με παιδιά της ηλικίας του.

Με σφεντόνες και πέτρες στήνει ξόβεργες για τους διαβάτες στα βουνά της Ηπείρου. Καταληστεύει τους δραγουμάνους και τους τελώνηδες της Υψηλής Πύλης και του Αλή. Στα δεκαπέντε του είναι ήδη το πιο ξακουστό σώμα στην κεντρική Ελλάδα. Ο Αλί θορυβημένος από την δράση του επικήρυξε το καραϊσκάκι και μετά από 27 μήνες προδοσίας και ανθρωποκυνηγητού ο Βελιγκέκας θα το συλλάβει.

Καταδικασμένος σε θάνατο από το τακτικό ποινικό δικαστήριο του Αλή ο ευφυής κλέφτης θα αιτηθεί ακρόαση στο σαράι του. Με αστεία και τεράστια άλματα σε μήκος θα κερδίσει την εύνοια και την εμπιστοσύνη του Αρβανίτη, που διορατικός καθώς ήταν πάντα διέκρινε στρατιωτική αξία πίσω από την, ας πούμε, εξωτική ιδιοσυγκρασία του Γιώργη. Έτσι, τον κρατά στην αυλή του ως την αρχή της Επανάστασης.

Όταν όμως το πλήρωμα του χρόνου θα έρθει για να ξεσπάσει η ατσαλένια καταιγίδα του Μοριά και η πύρινη βροχή της Ρούμελης μαζί με την ελληνική λάβα του πελάγους, το καραϊσκάκι φεύγει από τον Αλί· γίνεται ο Στρατηγός Γεώργιος Καραϊσκάκης και ρίχνεται στον αγώνα της λευτεριάς. 

Έξω από την Αθήνα, η δύναμη του θα συναντήσει το σώμα του αρματολού Οδυσσέα Ανδρούτσου στον οποίο είχε καταταγεί και ο πατέρας του Δημητράκης Καραϊσκος.

Μεταμελημένος και με λυγμούς θα ζητήσει από τον Καραϊσκάκη ακρόαση. Το αίτημα του απορρίφθηκε από τον Έλληνα οπλαρχηγό. Το άγος του Δημητράκη πληρώθηκε με απαξία.

George Makris II

One thought on “Karma is a bitch! Περί ενός κλέφτη που έγινε μεγάλος ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.