Ερντογάν: Μην κάνετε το λάθος βήμα σε Κύπρο και Αιγαίο

ΑΦΗΝΙΑΣΕ Ο ΜΟΓΓΟΛΟΣ – ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΑ ΙΜΙΑ

Recep Tayyip Erdogan gestures while sitting in the cockpit of a Hurkus (Freebird).

«Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά το επεισόδιο στα Ιμια.

Ξεκάθαρη απειλή προς την ελληνική πλευρά απηύθυνε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά το επεισόδιο στα Ίμια.

«Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε εκδήλωση του κόμματός του στην Άγκυρα.

Απευθυνόμενος σε βουλευτές και στελέχη του AKP, ο κύριος Ερντογάν πανηγύριζε για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά των Κούρδων στην Συρία, όταν είπε: «Να μην νομίζουν ότι δεν προσέχουμε (παρατηρούμε) τις κινήσεις για την αναζήτηση αερίου ανοιχτά της Κύπρου και τις κινήσεις στο Αιγαίο με τις βραχονησίδες. Εμείς προειδοποιούμε όσους κάνουν το λάθος βήμα στην Κύπρο και το Αιγαίο, να μην ξεπερνούν τα όρια».

Στην συνέχεια της ομιλίας του, που είναι σε εξέλιξη, επιτέθηκε και στις ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση παροχής οικονομικής βοήθειας στην PYD (Κούρδους). Η απόφαση αυτή του στρατηγικού μας εταίρου, είπε ο κ. Ερντογάν, θα επηρεάσει και την δική μας απόφαση και συνέχισε: «Μάς ζητάνε να παραδοθούμε στους τρομοκράτες. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ίσο με τις ΗΠΑ. Στο ΝΑΤΟ κάθε χώρα είναι ίση με τις ΗΠΑ».

Νέο επεισόδιο στα Ίμια: Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια καθώς τα μεσάνυχτα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού. Η τουρκική πλευρά έχει επιβάλει τις τελευταίες ημέρες ένα είδος άτυπου αποκλεισμού στην περιοχή, με σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής να περικυκλώνουν τις βραχονησίδες.

Ειδικότερα, η τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090, προκαλώντας υλικές ζημιές και χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός. Το σκάφος του λιμενικού μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν.

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού – και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων – ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Σημειωτεόν ότι το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) 090 «Γαύδος» είναι το πλέον σύγχρονο και μεγαλύτερο σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Η τουρκική ναυτική παρουσία σε επίπεδο ακτοφυλακής στα Ίμια παραμένει αυξημένη ενώ με βάση το κριτήριο αναλογικότητας στην περιοχή, από την ελληνικά πλευρά δεν υπάρχουν πολεμικά στην περιοχή, αλλά μόνο σκάφη του Λιμενικού.

Η Τουρκία έχει επιβάλει το καθεστώς αμφισβήτησης των δυο βραχονησίδων και το επιβεβαιώνει καθημερινά εμπράκτως. Δεν είναι μόνο το επεισόδιο με τον κ. Καμμένο, αλλά είναι συνεχείς οι καταγγελίες των ψαράδων της Καλύμνου που αδυνατούν να προσεγγίσουν στην περιοχή, καθώς παρενοχλούνται από τα σκάφη του τουρκικού Λιμενικού και υποχρεώνονται τελικά να απομακρυνθούν από την περιοχή που αποτελεί ελληνικό έδαφος και από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Είναι ενδεικτική της έκτασης του προβλήματος και της προσπάθειας της Τουρκίας για εμπέδωση της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή, η καταγραφή (μέσω των στοιχείων της εφαρμογής Marine Traffic) της εικόνας που παρουσίαζε το μεσημέρι της Δευτέρας η περιοχή γύρω από τα Ίμια, οπού τρία σκάφη του τουρκικού λιμενικού ουσιαστικά κινούνταν διαρκώς γύρω από τις βραχονησίδες, δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο πλαίσιο, ενώ προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τα τουρκικά σκάφη κινούνταν παράνομα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων ακόμη και δυτικά των Ιμίων. Τα τουρκικά σκάφη επίσης με τις κινήσεις τους αποκόπτουν τις δυο ελληνικές βραχονησίδες τόσο από την Καλόλιμνο όσο και από την Ψέριμο.

Η ένταση στα Ίμια είναι καθημερινή και ενδεικτική της κατάστασης είναι ένα ανάλογο περιστατικό που είχε συμβεί στις 17 Ιανουαρίου όταν τουρκική ακτοφυλακίδα είχε έρθει σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.