Αυτή είναι η μοναδική γυναίκα της «Ομάδας Ζήτα» της Κύπρου

Κωνσταντίνα Χατζηχριστοφή – Κυριακίδου, από την Πάφο

Η εικόνα με τα μέλη της ομάδας «Ζ» της Αστυνομίας στους δρόμους είναι πλέον οικεία στον καθένα. Οι μοτοσυκλετιστές της Αστυνομίας, έχοντας κάνει αισθητή πια την καθημερινή εμφάνισή τους στους δρόμους της Κύπρου, στο πλαίσιο και των νέων δεδομένων ασφάλειας που επέφερε στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών η τρομοκρατία των τελευταίων χρόνων, δεν αντιμετωπίζονται με έκπληξη και απορία από το κοινό. Εκτός, ίσως, από μία μόνο περίπτωση στην Πάφο. Και αυτό, αφού σε μια από τις μηχανές της ομάδας «Ζ» βρίσκεται μια γυναίκα. Η μοναδική γυναίκα «Ζητάς» της Αστυνομίας.

Πρόκειται για την Κωνσταντίνα Χατζηχριστοφή – Κυριακίδου, από την Πάφο. Μια νέα γυναίκα, παντρεμένη και μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Μιλώντας στον «Φ», η αστυνομικός που έχει το μοναδικό προνόμιο να είναι η μόνη γυναίκα μέλος της ομάδας «Ζ» της Αστυνομίας, τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή ήταν στην ουσία φυσιολογική για την ίδια, αφού από παιδί θαύμαζε τους «Ζητάδες» και τις μηχανές τους.

«Δεν θα έλεγα ότι ξεχωρίζω πλέον τον εαυτό μου από τους άνδρες συναδέλφους μου εξαιτίας του ότι είμαι η μόνη γυναίκα στον τομέα αυτό της Αστυνομίας» επισημαίνει. «Μπορεί αρχικά να υπάρχουν δυσκολίες όταν είσαι μόνος σε ένα καινούργιο περιβάλλον, αλλά με υπομονή και θέληση όλες οι δυσκολίες ξεπερνιούνται και γίνονται όλα εύκολα. Μπορεί στην κοινωνία μας να υπάρχουν, όντως, ακόμη ανδροκρατούμενοι χώροι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα, που έχει το σθένος και την επιθυμία να μπει και να δοκιμαστεί σε έναν τέτοιο χώρο, δεν θα πάρει τις ευκαιρίες της».

Η Κωνσταντίνα τονίζει ιδιαίτερα ότι στην ομαλή ενσωμάτωσή της σε ένα από τα πιο «ζόρικα» και επικίνδυνα τμήματα της Αστυνομίας Κύπρου βοήθησε ιδιαίτερα η στάση των ίδιων των συναδέλφων της. Όχι απλώς δεν την αντιμετώπισαν με υποτίμηση ή κακοπροαίρετα, επισημαίνει, αλλά αντιθέτως ενήργησαν άψογα με τις συμβουλές και την όλη στάση τους απέναντί της για να «πάρει τον αέρα» του χώρου και της μοτοσυκλέτας.

«Περισσότερο δύσκολη ήταν η αποδοχή από πλευράς του κοινού» λέει χαριτολογώντας. «Οι πλείστοι πολίτες σαστίζουν την πρώτη φορά που συνειδητοποιούν ότι ο “Ζητάς” που τους προσεγγίζει είναι γυναίκα. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα όμως, στις πλείστες περιπτώσεις, ακολουθούν τα μπράβο και τα συγχαρητήρια από τους οδηγούς ή τους άλλους πολίτες που με βλέπουν στον δρόμο».

Διαφορά πάντως, αναφέρει η «Ζητάς» της Τροχαίας Πάφου, δεν υπάρχει ως προς τις καταγγελίες των παρανομούντων οδηγών. Ούτε από πλευράς της ούτε από πλευράς των καταγγελλομένων, τονίζει.

«Όπως το κοινό αντιμετωπίζει τους άνδρες συναδέλφους μου, έτσι αντιμετωπίζει και εμένα στο θέμα αυτό» εξηγεί. «Θεωρώ ότι ανάλογα με τη δική μας συμπεριφορά, έτσι συμπεριφέρονται και οι πολίτες».

Ντόρα Χριστοδούλου

“Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.