ΑΤΤΙΛΑΣ 3: Συναγερμός προς Ευρώπη

Στο Προεδρικό οι Αρχηγοί για τα τεκταινόμενα στην ΑΟΖ

Μετά τη νέα τουρκική ενέργεια – πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παράλληλα με τα υπόλοιπα διαβήματα προς διάφορες κατευθύνσεις, συγκάλεσε και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τις 9.30 το πρωί της Τετάρτης.

Η σύσκεψη θα γίνει στην παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας των κομμάτων αντί των προγραμματισμένων χωριστών συναντήσεων με τους Αρχηγούς.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των Αρχηγών,  θα ακολουθήσει συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Κάθλιν Ντόχερτι, η οποία την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στην Άγκυρα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Συναγερμός

Συναγερμό σήμανε στο Προεδρικό η έκδοση νέας τουρκικής Navtex που επηρεάζει το τεμάχιο 3, καθώς η Άγκυρα κλιμακώνει με κάθε μέσο την ένταση στην Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη αποσκοπώντας σε πάγωμα των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η διπλωματική κινητικότητα δεν απέτρεψε το αδιέξοδο, με τη Λευκωσία να επιχειρεί σε αυτή τη φάση τη μεταφορά της πίεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ενεργοποίηση των χαρτιών που έχει στα χέρια της.

Στο ίδιο μήκος κύματος συνεχίζονται και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες από τρίτες χώρες που έχουν συμφέροντα και επιθυμούν όπως εξελιχθούν ομαλά οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ενεργειακά. Η Λευκωσία, παράλληλα, προβαίνει σε διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Λευκωσία, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει τη διακοπή της ιδιότητας του υπό ένταξη κράτους για την Τουρκία, όπως και τη διακοπή της παροχής από την Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομικής βοήθειας προς την Άγκυρα. Το πρώτο βήμα θα γίνει στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, με τον Πρόεδρο να επιχειρεί να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν την πίεση πάνω στην Τουρκία, η οποία έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα την πειρατική δράση της στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την κυριαρχία κρατών – μελών της ΕΕ. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προς συντονισμό της δράσης τους. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, με την οποία και συζήτησε τις τουρκικές ενέργειες. Τσίπρας και Μέρκελ θα έχουν συνάντηση την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και η τουρκική προκλητικότητα θα είναι ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης.

Δίωρη σύσκεψη στο Προεδρικό χθες βράδυ ανασκόπησε την κατάσταση και εξέτασε διάφορα σενάρια. Είτε διπλωματικά είτε νομικά. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Άμυνας, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Γενικός Εισαγγελέας και άλλοι τεχνοκράτες και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων.

Σήμερα, ο Πρόεδρος θα ανταλλάξει απόψεις για τις τουρκικές προκλήσεις και την αντιμετώπισή τους με τους ηγέτες των κομμάτων. Θα ακολουθήσει συνάντηση με την πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

Πηγή: O Φιλελεύθερος

>>> Διπλωματικές «ναυμαχίες» με φόντο το τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ

2 thoughts on “ΑΤΤΙΛΑΣ 3: Συναγερμός προς Ευρώπη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.