Κασουλίδης: «Ποντιοπιλατική» η στάση του ΓΓ του ΟΗΕ

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), με την ευκαιρία της αποχώρησής του από το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Ιωάννης Κασουλίδης επεσήμανε ότι το πρόβλημα λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο που κανονικά έπρεπε να ξεκινούσαν οι προσπάθειες για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε μεγάλη απογοήτευση με την «Ποντιοπιλατική» – όπως τη χαρακτήρισε- αντιμετώπιση του Γ.Γ. του ΟΗΕ διότι, όπως υπέδειξε-πρόκειται περί μίας διεθνούς σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη χθεσινή απάντηση του Υπουργού Ευρώπης της Μεγάλης Βρετανίας ότι το Λονδίνο απλώς αξιολογεί την κατάσταση εκεί «εντελώς απαράδεκτη», ενώ επέκρινε και τη στάση του Βρετανού αξιωματούχου στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, λέγοντας ότι ιδιαίτερα «η τελευταία του παρέμβαση, πιστεύουμε ήταν καταλυτική για την αποτυχία της Διάσκεψης.»

Ο Γκουτέρες δημιουργεί κακό προηγούμενο

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, η στάση του Γενικού Γραμματέα όσον αφορά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ έρχεται σε «πλήρη αντίθεση» με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (ΣΔΘ) της 10ης Δεκεμβρίου 1982, την οποία η Τουρκία δεν υπέγραψε και δεν αναγνωρίζει.

Όπως σημειώνεται, ο ΟΗΕ και ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούνται ξεκάθαρα για την εφαρμογή των ψηφισμάτων και των συμβάσεων, κάτι που δεν πράττουν στην περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ.

Με τη δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ, στην ουσία αγνοείται η ΣΔΘ επειδή ο ΓΓ δεν λαμβάνει θέση για το νόμιμο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στη δική της ΑΟΖ.

Η συγκεκριμένη ποντιοπιλατική στάση Γκουτέρες δεν αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και στην οποία, σε κάποιο βαθμό, «μπορεί να δικαιολογηθεί» όταν κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Το θέμα των υδρογονανθράκων αφορά αποκλειστικά την κυβέρνηση του νόμιμου διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους-μέλους του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκουτέρες δημιουργεί «κακό προηγούμενο» με την απαράδεκτη στάση του.

Επομένως, αν από την αρχή, η Λευκωσία δεν απαιτήσει ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον ΟΗΕ στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, τα χειρότερα έπονται…

ΠΑΝ. ΠΑΝ.

One thought on “Κασουλίδης: «Ποντιοπιλατική» η στάση του ΓΓ του ΟΗΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.