Αντίμετρα για Τουρκία στην Ε.Ε.- Ανεβάζει τους τόνους η Λευκωσία

Στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μεταφέρεται από σήμερα Πέμπτη το πεδίο δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς αποτροπή των τουρκικών πειρατικών ενεργειών στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ζητούμενο για τη Λευκωσία είναι η εξασφάλιση αποτελεσματικής στήριξης στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Διαφορετικά προειδοποιεί ότι θα υπάρξει αλλαγή στάσης και θα ενεργοποιήσει δράσεις τέτοιες που θα προκαλούν κόστος στην Τουρκία και πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους εταίρους. Η κυπριακή κυβέρνηση παρουσιάζεται αποφασισμένη να ανεβάσει τους τόνους και βρίσκεται σε ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με χώρες οι οποίες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην όλη προσπάθειά της να προκαλέσει κόστος στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενισχυμένος από τη στήριξη που εξασφάλισε από το Συμβούλιο των Αρχηγών των κομμάτων, το οποίο και ενημέρωσε για τις σκέψεις που γίνονται και τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται προκειμένου να αποτραπούν οι τουρκικές ενέργειες και να συνεχιστούν χωρίς παρεμβολές οι ενεργειακοί σχεδιασμοί. Οι ηγέτες των κομμάτων ενίσχυσαν την κυβερνητική φαρέτρα με ιδέες για την πρόκληση όσο το δυνατό μεγαλύτερου κόστους στην Άγκυρα στην περίπτωση που συνεχίσει την πειρατική της δράση.

Η Λευκωσία παρουσιάζεται αποφασισμένη να τεντώσει το σχοινί και να επιδιώξει ματαίωση της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που είναι προγραμματισμένη στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν ασκήσουν πιέσεις στην Άγκυρα.  

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σήκωσε το γάντι και έστειλε μηνύματα προς πολλούς αποδέχτες μετά την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά και τις απανωτές σκληρές προσωπικές επιθέσεις που δέχεται από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Υπογράμμισε ότι το περιεχόμενο των δηλώσεων και η ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων ούτε δικαιολογούνται ούτε στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και ούτε εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχισθούν κανονικά.

Ανδρούλα Ταραμουντά  “Φ”

>>> Διαψεύδει η ΕΝΙ τις αναφορές τ/κ ΜΜΕ για συνάντηση του Κουντρέτ Οζερσάι με τον CEO της ENI, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

One thought on “Αντίμετρα για Τουρκία στην Ε.Ε.- Ανεβάζει τους τόνους η Λευκωσία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.