Η «Ακτογραμμή της Κύπρου» του Δ.Παρτασίδη στο βρετανικό Κοινοβούλιο

Ο Δώρος Παρτασίδης πλαισιωμένος από βουλευτές μέλη του οργανισμού “Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου” από αριστερά Σέριλ Μάρεϊ, Μάθιου Όφορντ, Τερέζα Βίλιερς και Ρότζερ Γκέιλ.

Περίπου 40 φωτογραφίες από ακτές της Κύπρου κοσμούν από την αρχή της εβδομάδας την καρδιά του κτιρίου του βρετανικού κοινοβουλίου. Πρόκειται για τη φωτογραφική έκθεση του Δώρου Παρτασίδη «Ακτογραμμή της Κύπρου» (‘Shoreline of Cyprus’), η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό και τους κοινοβουλευτικούς παράγοντες μέχρι την Πέμπτη.

Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης στην παρουσία του φωτογράφου και της οικογένειάς του, βουλευτών, άλλων επισήμων και κατοίκων του Λονδίνου, Κυπρίων και ξένων, που αγαπούν το νησί.

Η βουλευτής βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών και Πρόεδρος της οργάνωσης «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου», Τερέζα Βίλιερς είπε στο σύντομο χαιρετισμό της ότι οι φωτογραφίες από την Κύπρο προξενούν σε όλους την επιθυμία να βρεθούν εκεί για να απολαύσουν τον ήλιο και την ομορφιά.

Η κα Βίλιερς αποκάλυψε ότι η ερώτηση που είχε θέσει λίγες ώρες νωρίτερα στη Βουλή των Κοινοτήτων προς τον Υπουργό Ευρώπης αναφορικά με την παρεμπόδιση της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ από το τουρκικό ναυτικό οφειλόταν σε ενημέρωσή της για τα τεκταινόμενα στην περιοχή από τον κ. Παρτασίδη.

Εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου και σημείωσε ότι η ίδια και οι υπόλοιποι φιλοκύπριοι βουλευτές στη Βρετανία προσπαθούν να κρατούν στην πολιτική ατζέντα το Κυπριακό. «Αυτή η θαυμάσια φωτογραφική έκθεση είναι ένας από τους τρόπους για να επιτυγχάνεται αυτό», κατέληξε η κα Βίλιερς.

Ο Συντηρητικός βουλευτής και Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο σερ Ρότζερ Γκέιλ αναφέρθηκε στην 34χρονη φιλία του με τον Δώρο Παρτασίδη και στη συνεργασία τους για την υπεράσπιση και προβολή των δικαίων της Κύπρου όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως σημείωσε, η συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου είναι ένα λάθος που πρέπει επιτέλους να διορθωθεί. «Πρέπει να προσδοκούμε την ημέρα που θα είναι δυνατό για όλους να απολαμβάνουν όλη την Κύπρο ελεύθερα. Θα έπρεπε να είναι δυνατό για τον Δώρο να πηγαίνει σε όλο το νησί για να το φωτογραφίζει και να ξέρει ότι φωτογραφίζει μία ελεύθερη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο σερ Ρότζερ.

Ο Κοινοβουλευτικός Πρόεδρος των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου και επίσης βουλευτής των Συντηρητικών στο βόρειο Λονδίνο Μάθιου Όφορντ σχολίασε ότι οι πολλές πτυχές της Κύπρου που απεικονίζονται στις φωτογραφίες του κ. Παρτασίδη συγκινούν.

Πρόσθεσε ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές συνεχώς υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση της Βρετανίας την κατάσταση στην Κύπρο, «αλλά και η κυβέρνηση», συμπλήρωσε, «έχει το νου της στην Κύπρο ούτως ή άλλως». Δεσμεύθηκε ότι οι φίλοι βουλευτές θα συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά για την Κύπρο.

Παρούσα στα εγκαίνια ήταν ακόμα μία βουλευτής των Συντηρητικών, η Σέριλ Μάρεϊ από τη Νοτιοανατολική Κορνουάλη.

Παίρνοντας το λόγο ο Δώρος Παρτασίδης είπε ότι πάντοτε τονίζει πως «η ομορφιά του βορρά και του νότου της Κύπρου ανήκουν σε μία χώρα, το όμορφο νησί της Δημοκρατίας της Κύπρου».

Θυμήθηκε πώς η «ερωτική σχέση» του με τη φωτογραφία άρχισε πριν από 52 χρόνια με την πρώτη κάμερα που του αγόρασε η σύζυγός του Βέρα. «Είναι ένα ταξίδι που ακόμα δεν έχει τελειώσει», είπε ο διακεκριμένος φωτογράφος.

Όπως πρόσθεσε συγκινημένος, οι φωτογραφίες του απεικονίζουν το καθαρό όραμα που έχει στο μυαλό του για την πατρίδα στην οποία μεγάλωσε και ελπίζει πως την ίδια καθαρή εικόνα της Κύπρου θα πάρουν μαζί τους όσοι δουν από κοντά τις φωτογραφίες του.

Κατέληξε λέγοντας ότι χρησιμοποιεί το ταλέντο του ως φωτογράφος για να προωθήσει την επανένωση της Κύπρου, κάτι που ελπίζει πως οι πολιτικοί θα μπορέσουν να επιτύχουν.

Παρών στα εγκαίνια ήταν μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς, ο αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής Σόλων Σάββα, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. Χρίστος Καραολής, ο επικεφαλής των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου και δημοτικός σύμβουλος Τζέισον Χαραλάμπους, καθώς επίσης Βρετανοί δημοσιογράφοι και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξένων Ανταποκριτών στη Βρετανία.

Ο Δώρος Παρτασίδης μπροστά από μερικά από τα δημιουργήματα του.

Στο χαιρετισμό του στο πρόγραμμα της έκθεσης ο Κύπριος Ύπατος Αρμοστής Ευριπίδης Ευρυβιάδης χαρακτηρίζει τον Δώρο Παρτασίδη «παράδειγμα αληθινού ευπατρίδη στην ομογένεια». Προσθέτει ότι οι φωτογραφίες του καλλιτέχνη καθιστούν την Κύπρο «πατρίδα που ταυτόχρονα αναδομείται και αποδομείται όχι μόνο ως γεωγραφικός τόπος, αλλά επίσης ως μία διαρκώς μεταλλασσόμενη κοινωνική και πολιτισμική οντότητα, δίνοντας μία ευκαιρία να γευτεί κανείς την εμπειρία του ψυχισμού του κόσμου της υπαίθρου σε ένα μεσογειακό τοπίο».

One thought on “Η «Ακτογραμμή της Κύπρου» του Δ.Παρτασίδη στο βρετανικό Κοινοβούλιο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.