Προκαλούν και εκβιάζουν μέσω Facebook – Τι είναι το sextortion

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ωραίες, καλλίγραμμες και ευπαρουσίαστες γυναίκες καλούν χρήστες του facebook μέσω αιτημάτων φιλίας σε μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια που καταλήγει σε εκβιασμό για δημοσιοποίηση σεξουαλικών πράξεων με στόχο το χρήμα. Το φαινόμενο του sextortion κάνει έντονα την εμφάνισή του και στην Κύπρο με την Αστυνομία να  τρέχει και να μην φτάνει…αφού δέχεται σωρηδόν καταγγελίες.

Η πρόσκληση – πρόκληση

Τα πάντα αρχίζουν όταν ευπαρουσίαστες γυναίκες που προκαλούν με την εμφάνισή τους απευθύνουν μέσω πλαστών λογαριασμών αιτήματα φιλίας κυρίως σε άνδρες… αλλά και γυναίκες. Όταν ο χρήστης αποδεχθεί το αίτημα καλείται σε οπτικοακουστικά μέσα όπως το viber και τότε μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες αυτές προκαλούν τα θύματά τους σε ερωτικά παιχνίδια  τα οποία  χωρίς να γνωρίζει το θύμα  τα  βιντεοσκοπούν. Ακολούθως, εκβιάζουν το θύμα – κυρίως άνδρες ότι εάν δεν καταβάλουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό πόσο θα δημοσιοποιήσουν στο facebook τις εικόνες και το βίντεο.

Καταγγελίες στην κυπριακή Αστυνομία

Η χάρη … των γυναικών –αράχνη έφθασε και στην Κύπρο αφού  χάκαραν βιντεοκάμερες λογαριασμών Κυπρίων χρηστών και τους εκβίασαν. Μοιραία, τα θύματα απευθύνθηκαν στο Γραφείο Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας και κατάγγειλαν τα περιστατικά αυτά. Ο υπεύθυνος του Γραφείου Ανδρέας Αναστασιάδης  μιλώντας στην OffsiteCy επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μας και ταυτοχρόνως ανέφερε ότι  δεν υπάρχουν  στατιστικώς μετρήσιμα στοιχεία λόγω της φύσης των αδικημάτων.

Οι δράστες χρησιμοποιούν πλαστούς λογαριασμούς που δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα και να ταυτοποιηθούν. Η Αστυνομία  μόλις γίνει καταγγελία προβαίνει στην διόρθωση του προβλήματος μέσω τριών βημάτων ως εξής:1. Στη διαγραφή του πλαστού λογαριασμού. 2. Στη διαγραφή των βίντεο. 3. Στην προστασία των θυμάτων από παρόμοιες πράξεις.

Οι πλαστοί λογαριασμοί καταρτίζονται σε  χώρες της Αφρικής και συνήθως πίσω από τις καλλίγραμμες γυναίκες βρίσκονται  άλλα πρόσωπα ίσως και ολόκληρα κυκλώματα. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, το 98% των θυμάτων είναι άνδρες και ένα μικρό ποσοστό 2% γυναίκες. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι το κοινό οφείλει να είναι πολύ προσεκτικό  στη χρήση του facebook και να αποφεύγει τέτοιου είδους παγίδες.

Sextortion (cyber-enabled blackmail)

Sextortion refers to the broad category of sexual exploitation in which abuse of power is the means of coercion, as well as to the category of sexual exploitation in which threatened release of sexual images or information is the means of coercion.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.