Τουσκ: Η Βρετανία αυταπατάται αν ελπίζει σε αλά καρτ Brexit

Η βρετανική αντίληψη για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit «βασίζεται σε ξεκάθαρη ψευδαίσθηση» υποστήριξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Χαίρομαι που η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται ότι οδεύει προς μια πιο λεπτομερή στάση, ωστόσο αν αληθεύουν αυτά που μεταφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, φοβάμαι ότι η βρετανική θέση βασίζεται σε μια καθαρή ψευδαίσθηση» είπε ο Τουσκ μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες.

Τόνισε, δε, πως δεν μπορεί να υπάρξει «αλά καρτ ενιαία αγορά» και ότι σε αυτό η θέση της ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να τορπιλίσει τις ελπίδες του Λονδίνου ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου οι «27» θα συμφωνήσουν για τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit που θα επιτρέψει ένα πιο ομαλό διαζύγιο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο κ. Τουσκ επιβεβαίωσε πως στη Σύνοδο του Μαρτίου η ΕΕ θα υιοθετήσει νέες κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτοντας όμως πως το μπλοκ θα αξιολογήσει με «ακραίο ρεαλισμό» τυχόν νέες προτάσεις από την πλευρά του Λονδίνου.

Το βράδυ της Πέμπτης η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, παρουσίασε στους ομολόγους της τα σχέδιά της για μια συμφωνία «που θα λειτουργεί και θα επιτρέπει τις όσο πιο ομαλές εμπορικές συναλλαγές».

Το Λονδίνο δηλώνει ότι θέλει να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, να βάλει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών και στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, η Μέι θέλει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα περιόριζε όσο το δυνατόν περισσότερο τους τελωνειακούς δασμούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.