Με τον Μεγαλόσταυρο του Απ. Μάρκου τίμησε τον Κασουλίδη ο πατριάρχης Αλεξανδρείας

Για τη συνολική προσφορά του υπέρ των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος Β΄, τίμησε τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη, στον οποίο απένειμε το παράσημο του «Μεγαλόσταυρου του Αποστόλου Μάρκου», ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Αλεξανδρείας. 

Ο κ. Θεόδωρος επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο παράσημο δίδεται πολύ σπάνια, αλλά -σημείωσε- στην προκειμένη περίπτωση απονέμετε για να εκφράσει το Πατριαρχείο τις μεγάλες ευχαριστίες του προς τον Ιωάννη Κασουλίδη και να τιμήσει την Κύπρο.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος χαρακτήρισε τον Ιωάννη Κασουλίδη «γίγαντα» της διπλωματίας και τόνισε ότι ο τιμώμενος είναι «φίλος πιστός και ηγαπημένος» του Πατριαρχείου. Επισήμανε δε ότι ο κ. Κασουλίδης «ύψωνε φωνή δικαιοσύνης, ειρήνης και καταλλαγής για όλο τον κόσμο και για το ευλογημένο νησί της Κύπρου». Προσέθεσε ότι οι ισχυροί της γης «πολλές φορές κάνουν ότι δεν ακούνε, διότι αυτό υπαγορεύουν τα συμφέροντα τους».

Ο κ. Θεόδωρος ευχαρίστησε για την παρουσία του στην τελετή προς τιμή του Ι. Κασουλίδη τον Έλληνα επιτετραμμένο, Χρήστο Καποδίστρια, ο οποίος, όπως είπε, «υπηρέτησε ευσυνείδητα στο Κάιρο».

Τέλος, ο κ. Θεόδωρος ευχήθηκε να προχωρήσει η συνεργασία Ελλάδος- Κύπρου-Αιγύπτου και να φέρει θετικούς καρπούς και για τις τρεις χώρες.

Με βαθιά συγκίνηση απάντησε ο Ιωάννης Κασουλίδης, μετά την απονομή του Μεγαλόσταυρου του Αποστόλου Μάρκου, λέγοντας ότι την θεωρεί ιδιαίτερη τιμή και την αποδέχεται εκ μέρους του ΥΠΕΞ και των διπλωματών, οι οποίοι μαζί με την κυβέρνηση της Ελλάδος, συπαρίστανται στη Διασπορά, η οποία περιλαμβάνει την Αλεξάνδρεια και την Αφρική. 

Ο κ. Κασουλίδης εξήρε το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και αναφερόμενος στον Πατριάρχη Θεόδωρο τόνισε: «Μακαριώτατε, συγκεντρώνετε τα χαρακτηριστικά της καλοσύνης και της ταπείνωσης και έτσι μεταφέρετε το κήρυγμα της αγάπης του Χριστού και ορθοτομείτε τον Λόγο της Αληθείας Του».

Ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται αρωγός στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Η απονομή του Μεγαλόσταυρου του Αποστόλου Μάρκου έγινε χθες το βράδυ στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα παλαιάς Λευκωσίας, μετόχιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, στο τέλος της Ακολουθίας της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, την οποία ανέγνωσε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ –Α. Βικέτος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.