“Poor Turks”! Με το ζόρι θέλουν προίκα το αέριο

Να συρθεί η Λευκωσία σε μια συμφωνία για το φυσικό αέριο με την Τουρκία ή διά του αντιπροσώπου της, την τουρκοκυπριακή πλευρά, είναι ο στόχος της Άγκυρας, η οποία χρησιμοποιεί ως μοναδικό εργαλείο πίεσης και εκβιασμού την κρίση που προκάλεσε στην κυπριακή ΑΟΖ.

Διαφορετικά, η Άγκυρα θα επιχειρήσει διά της παρουσίας πολεμικού ναυτικού πρώτα να παρεμποδίσει και στη συνέχεια να παγώσει τη διαδικασία των ερευνών. Με βάση την τουρκική εκδοχή των εξελίξεων, σε αυτή τη φάση, η κλιμάκωση της έντασης περνά μέσα από την κάθοδο στην κυπριακή ΑΟΖ του γεωτρύπανου που απέκτησε πρόσφατα η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών. Η αποκλιμάκωση της έντασης, σύμφωνα με τα τουρκικά σενάρια που όχι τυχαία ευθυγραμμίζονται και με αυτά τρίτων διεθνών παραγόντων, περνά μέσα από τη συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων του θέματος. Τρίτη οδός υπάρχει και αυτήν καλείται να διαμορφώσει η Λευκωσία σε συνεργασία, πάντα, με την Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά το γεωτρύπανο DeepSea Metro 2, το οποίο αγοράστηκε έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων από την τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για να διεξάγει έρευνες, δεν είναι ακόμη έτοιμο να έλθει στην περιοχή, καθώς δεν έχει εξευρεθεί εξειδικευμένο προσωπικό για το πλήρωμα. Επειδή, όμως, το θέμα της καθόδου του στην περιοχή βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του καθεστώτος Ερντογάν φαίνεται πως υπάρχει περίπτωση να εγκατασταθεί σε ένα από τα τεμάχιά μας, χωρίς απαραίτητα να κάνει γεώτρηση! Όταν θα είναι έτοιμοι θα προχωρήσουν με δικές τους γεωτρήσεις σε τεμάχια που θεωρούν «αμφισβητούμενα», με στόχο να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά επαναφέρει την πρότασή της, που κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο 2011 από τον τότε κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου για τη συγκρότηση κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες. Υπενθυμίζεται πως τις ίδιες ημέρες το ψευδοκράτος ανέθεσε στην τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο «στ’ όνομα της Κύπρου», στο πλαίσιο της «συμφωνίας οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας» μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. Τη συμφωνία οριοθέτησης είχαν υπογράψει Ερντογάν και Έρογλου στη Νέα Υόρκη, όταν είχαν πάει εκεί ο πρώτος για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ο δεύτερος για επαφές.

Θέμα επανέναρξης των συνομιλιών σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να υπάρχει, όσο τουλάχιστον συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία. Τι θα γίνει, όμως, εάν ενόψει του γεγονότος ότι δεν υπάρχει δραστηριότητα εταιρειών στην ΑΟΖ αποχωρήσει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό; Αυτό θα διευκολύνει διάφορους διεθνείς παράγοντες και θα τους ενθαρρύνει για να κινηθούν «μεσολαβητικά» και να ασκήσουν πιέσεις, κυρίως προς τη Λευκωσία, για να επαναρχίσουν συνομιλίες. Ποιος θα αναλάβει το βάρος της «μεσολάβησης»; Κυβερνήσεις χωρών των οποίων οι εταιρείες εμπλέκονται θα θελήσουν να παρέμβουν για να διευκολύνουν τη δραστηριοποίησή τους στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν αποκλείεται να κινηθούν και τα Ηνωμένα Έθνη. Αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού αναμένεται στο νησί στις 28 Φεβρουαρίου για τριήμερη επίσκεψη. Πρόκειται για αποστολή, υπό τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα αρμόδιο για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις Ζαν Πιέρ Λακρουά, για συνέχιση της συζήτησης της Στρατηγικής Αναθεώρησης, της έκθεσης δηλαδή που συντάχθηκε για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Όπως είναι γνωστό, οι κρίσιμες συζητήσεις για το μέλλον της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα γίνουν το ερχόμενο καλοκαίρι, που θα συνδεθούν και με τις εξελίξεις ή μη εξελίξεις με το Κυπριακό. Δεν αποκλείεται, πάντως, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να αξιοποιήσει την παρουσία του για να ασχοληθεί και με το θέμα της κρίσης.

Κώστας Βενιζέλος, “Φ”

Ναμί: Είτε συνδιαχείριση είτε παγώνουν όλα

Φόρμουλα που θα επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους να λαμβάνουν από κοινού με τους Ελληνοκύπριους αποφάσεις για όλα τα ζητήματα των υδρογονανθράκων επιδιώκει το κατοχικό καθεστώς, επικουρούμενο από τη βαριά παρουσία, ακόμα και στρατιωτική, της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε συνέντευξή του στον «Φ», ο «υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας», Οζντίλ Ναμί, καθιστά σαφές ότι η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό της προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ.

Ακόμα και στο τεμάχιο 10, όπου αναμένεται να τρυπήσει η ExxonMobil σε μερικούς μήνες. Ο κ. Ναμί τονίζει πως η ένταση και η διαμάχη μπορούν να αποφευχθούν αν οι Ελληνοκύπριοι δεχθούν συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ή προχωρήσουν σε πάγωμα του ενεργειακού σχεδιασμού μέχρι τη λύση του Κυπριακού.

One thought on ““Poor Turks”! Με το ζόρι θέλουν προίκα το αέριο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.