ΑΟΖ: Βάζουν πλώρη για το «Αφροδίτη» – Έρχεται η Exxon Mobil

Από το Λαύριο στην Ελλάδα και τη Χάιφα του Ισραήλ ετοιμάζονται για να φτάσουν αρχικά στη Λεμεσό και από εκεί κατευθείαν στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ στο τέλος της εβδομάδας τα δύο ερευνητικά σκάφη με τα εξειδικευμένα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ που εξασφάλισε η Exxon Mobil, για συγκέντρωση τεχνικών και γεωλογικών στοιχείων από τους στόχους Άνθεια, Δελφίνος και Γλαύκος.

Οι τρεις στόχοι αποτελούν προτεραιότητα μεταξύ και άλλων που υπάρχουν στο ίδιο τεμάχιο και αναμένεται με το πέρας των ερευνών να επιλεγούν οι δύο πρώτοι στους οποίους θα γίνουν οι είτε ταυτόχρονες είτε διαδοχικές γεωτρήσεις στο τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού – αρχές φθινοπώρου.

Στο μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη, το Υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζεται να αποστείλει τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες για θεώρηση και τυχόν παρατηρήσεις την προκαταρκτική συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για το θεσμικό πλαίσιο που θα καλύπτει τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την κυπριακή ΑΟΖ -και αρχικά από το κοίτασμα Αφροδίτη- προς το τερματικό υγροποίησης της Αιγύπτου. Αν υπάρχουν παρατηρήσεις, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις με κοινή συμφωνία Κύπρου και Αιγύπτου και θα υπογραφεί και επίσημα η συμφωνία.

Η συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου είναι άριστη προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρουν πηγές του «Φ», υποδεικνύοντας ότι στο συνέδριο Petroleum Week στο Λονδίνο όπου προέβη στις σχετικές αποκαλύψεις την Παρασκευή ο υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου, παρών ήταν και ο εκτελεστικός διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, Πάνος Κελάμης. 

Στο μεταξύ, κατ’ αρχή συμφωνία, όπως έγραψε ο «Φ», υπάρχει και μεταξύ πωλητών που έχουν τα δικαιώματα του «Αφροδίτη» και αγοραστών, δηλαδή του τερματικού υγροποίησης.

Σήκωσε Άγκυρα το SAIPEM – Έβαλε πλώρη για το Μαρόκο

Άγκυρα σήκωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, SAIPEM 12000, μετά από αρκετές μέρες στην κυπριακή ΑΟΖ. Το πλοίο αναχώρησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, από το αγκυροβόλιο του λιμανιού της Λεμεσού όπου είχε καταπλεύσει τις τελευταίες ημέρες, με προορισμό το Μαρόκο, όπου και υπάρχουν προγραμματισμένες ερευνητικές γεωτρήσεις της εταιρείας ΕΝΙ και εκεί.

Να θυμίσουμε πως οι ερευνητικές γεωτρήσεις της ΕΝΙ από το εν λόγω πλοίου εντός του οικοπέδου 3 παρεμποδίστηκαν από τις συνεχόμενες Navtex της Τουρκίας, η οποία και δέσμευσε μέχρι και τις 10 Μαρτίου, θαλάσσια περιοχή εντός του οικοπέδου, με αποτέλεσμα αυτό να μείνει αγκυροβολημένο για αρκετές μέρες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε δύο προσπάθειές του να κατευθυνθεί προς το στόχο “Σουπιά” παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία τα οποία απείλησαν τον καπετάνιο με βύθιση.

Πέτρος Θεοχαρίδης   “Φ”

2 thoughts on “ΑΟΖ: Βάζουν πλώρη για το «Αφροδίτη» – Έρχεται η Exxon Mobil

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.