Κι άλλη δολοφονία δημοσιογράφου που ερευνούσε υποθέσεις φοροδιαφυγής της επιχειρηματικής ελίτ

Αυτή είναι η δεύτερη δολοφονία δημοσιογράφου σε ευρωπαϊκό κράτος, μετά τη Μαλτέζα Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, με κοινό χαρακτηριστικό ότι αμφότερα τα θύματα διεξήγαγαν έρευνες για υποθέσεις φοροδιαφυγής πού άπτονταν των κυβερνητικών κομμάτων στη χώρα τους.

Ο 27χρονος Σλοβάκος δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ δολοφονήθηκε μαζί με τη σύντροφό του στην πόλη Βέλκα Μάτσα, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο δημοσιογράφος εργαζόταν για το Aktuality.sk, τμήμα του Ringier Axel Springer, για τρία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θύμα ερευνούσε για φορολογική απάτη επιχειρηματιών που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα της χώρας του. Σύμφωνα με τον γερμανικό εκδοτικό όμιλο Axel Springer, υπάρχουν «βάσιμες υποψίες» ότι η δολοφονία του συνδέεται με την έρευνά του.

Ειδικότερα, το τελευταίο δημοσίευμα του Κούτσιακ στο Aktuality.sk (στις 9 Φεβρουαρίου) αφορούσε τις υποψίες για φορολογική απάτη σε σχέση με πολυτελές συγκρότημα διαμερισμάτων στην Μπρατισλάβα. Η υπόθεση αυτή γύρω από το συγκρότημα διαμερισμάτων προκάλεσε διαμαρτυρίες πέρυσι με αίτημα την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ για τις επιχειρηματικές του συναλλαγές με τον κτηματομεσίτη Λάντισλαβ Μπάστερνακ, για τον οποίο διεξάγεται έρευνα για πιθανή φορολογική απάτη. Και οι δύο αρνήθηκαν οποιαδήποτε ενοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαλτέζα δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία – που ερευνούσε πιθανή εμπλοκή της οικογένειας του πρωθυπουργού της χώρας Γιόσεφ Μουσκάτ σε αδιαφανείς οικονομικές συναλλαγές – δολοφονήθηκε πριν μερικούς μήνες από εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητό της, κι αφού προηγουμένως είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή της.

Efsyn.gr

>>> Οργή λαού: Χιλιάδες κόσμου στην κηδεία της ηρωίδας Δάφνης, που αποκάλυψε τα λαμόγια του τζόγου της Μάλτας/Ευρώπης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.