H εκστρατεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Βρετανίας για την αρνητική στάση του FO – Ξεπέρασε τις 1200 διαμαρτυρίες

20 Φεβρουαρίου 2018 η φίλη της Κύπρου Συντηρητική βουλευτής για το Chipping Barnet  βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλλιερς, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ζήτησε από τον  υπουργό Ευρώπης και Αμερικής Sir Alan Duncan να επέμβει καλώντας την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο εμποδίζοντας την εξόρυξη και ο υπουργός της απάντησε περιφρονητικά «αξιολογούμε το τι γίνεται εδώ και μία δύο  μέρες και τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή αυτή».  Ενώ η Τουρκία από τις 9 Φεβρουαρίου είχε εισβάλει και από τις 12 Φεβρουαρίου το Φόρειν ΄Οφις είχε  ανακοινώσει τις φιλοτουρκικές του θέσεις και την άρνησή της να καταδικάσει την νέα τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου. 

Την δήλωση αυτή του Σερ Άλαν Ντάνγκαν ο υπ. Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε ως απαράδεκτη.

22 Φεβρουαρίου 2018 ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μ. Βρετανίας Χρ. Καραολής ζήτησε από το Φόρειν ΄Οφις  διευκρινίσεις και γραπτώς την θέση του Φόρειν ΄Οφις. Και του δόθηκε, πανομοιότυπη όπως είχε εκφραστεί στις 12 Φεβρουαρίου 2018. Η  ‘απάντηση’ στην κα Βίλλιερς ήταν σαφώς υπεκφυγή  για να μην εκθέτουν την Τουρκία. Την  ημέρα εκείνη οι αξιωματούχοι του Φόρειν ΄Οφις πεισματικά και προκλητικά δεν ήθελαν να επικρίνουν ή να καταδικάσουν σε καμία περίπτωση την Τουρκία εξού και η άρνησή τους να καταδικάσουν και την τουρκική εισβολή στο Αφρίν.

Ο Σερ Άλαν Ντάνγκαν στις 5 Ιανουαρίου 2017 με τον Τούρκο υπ. Εξωτερικών Μ. Καβούζογλου κατά την συνάντησή τους στην Τουρκία πριν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στην Ελβετία.

Γραπτή η επίσημη θέση Φόρειν ΄Οφις 22 Φεβρουαρίου 2018: We recognise the Republic of Cyprus’ sovereign rights to its Exclusive Economic Zone (EEZ) and to exploit its natural resources. We have discussed recent developments with all sides, including Turkey, with a view to encouraging a resolution.

We urge all parties to avoid any actions that risk escalating tensions in the region or could have a negative impact on the prospects for a Cyprus Settlement. Instead, we urge them to look for ways by which development of hydrocarbons can support the search for a settlement, for the benefit of all Cypriots.

https://cypriotfederation.org.uk/news/uk-government-response-to-eez/

23 Φεβρουαρίου 2018 – Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μ. Βρετανίας ξεκίνησε ηλεκτρονική εκστρατεία διαμαρτυρίας προς το Φόρειν ΄Οφις για την στάση του  καλώντας τον υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας να καταδικάσει την τουρκική εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ και υπενθυμίζοντας του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποκλειστική υποχρέωση ως εγγυήτρια δύναμη και μέλος της Κοινοπολιτείας και ως μια χώρα που έχει μια μεγάλη και δραστήρια κυπριακή κοινότητα πολλοί εκ των οποίων είναι πρόσφυγες από την τουρκική εισβολή και κατοχή του 1974, και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της εις υποστήριξη της Κύπρου.  Οι διαμαρτυρίες προς το Φόρειν ΄Οφις  το Σάββατο 24.2.2018 είχαν φθάσει τις 650 και μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 26.2.2018 είχαν ξεπεράσει τις 1200…

http://cypriotfederation.org.uk/eez

23 Φεβρουαρίου 2018 Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk μετά από συνεδρία με τους ηγέτες της ΕΕ, δήλωσε ότι « καλούν επειγόντως την Τουρκία να τερματίσει αυτές τις ενέργειές της και ότι οι ηγέτες υπογράμμισαν το δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με τους νόμους της ΕΕ και του Διεθνούς Δικαίου».

23 Φεβρουαρίου 2018, ο Βρετανός Συντηρητικός Ευρωβουλευτής Charles Tannock έγραψε στο twitter του:  « Ο Ευρωπαίος Πρόεδρος Τούσκ έχει 100% δίκαιο. Η Κύπρος είναι ένα κυρίαρχο κράτος που δικαιούται να εξερευνά στην ΑΟΖ του όπως καθορίζουν το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία πρέπει να τα σεβαστεί».

https://mobile.twitter.com/CharlesTannock/status/967133093722251266?p=v

24 Φεβρουαρίου 2018 –  Σε χαιρετισμό της η βουλευτής για την περιοχή βορείου Λονδίνου Chipping Barnet κα Τερέζα Βίλλιερς,  ως επίσημη προσκεκλημένη στην χοροεσπερίδα του Ελληνικού Σχολείου Μάνορ Χίλλ στο Barnet  βορεόυ Λονδίνου, υποστήριξε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζοντας τις τουρκικές ενέργειες.

26 Φεβρουαρίου 2018 – Ο Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο Sir Roger Gale εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες εις βάρος της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.  «Ως Πρόεδρος της ΜΚΕΚ καταδικάζω την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το κυρίαρχο δικαίωμα, όπως καθορίζεται από την Σύμβαση της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών, να εξερευνά και εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους. Η παράνομη ενέργεια στην οποία προέβη η Τουρκία το μόνο που εξυπηρετεί είναι να αυξάνει την ένταση στην περιοχή και να εμποδίζει την πρόοδο για μια λύση στην διαίρεση της νήσου και των κοινοτήτων της».

Υπογράφουν οι βουλευτές  μέλη της ΜΚΕΚ-  Sir Roger Gale Bambos Charalambous MP Theresa Villiers Joan Ryan, MP for Enfield North Catherine West MP Roger Godsiff Kate Osamor Angus MacNeil MP Na h-Eileanan an Iar.

https://m.facebook.com/UKCypriotFed/posts/780552285471430

26 Φεβρουαρίου 2018 – Η βουλευτής Τερέζα Βίλλιερς εξέδωσε ξεχωριστή ανακοίνωση για τις δηλώσεις της στην χοροεσπερίδα του Ελληνικού Σχολείου Μάνορ Χίλ το βράδυ του Σαββάτου 24.2.2018. Είπε η κα Βίλλιερς γράφει η ανακοίνωση: « Είχα την ευκαιρία να θέσω τις σοβαρές μου ανησυχίες για την τουρκική επέμβαση στην ΑΟΖ της Κύπρου και την εξόρυξη υδρογονανθράκων.  Πιστεύω οι ενέργειες της Τουρκίας είναι απαράδεκτες. Η Κύπρος έχει το δικαίωμα να καθορίζει εξορύξεις στην ΑΟΖ της και η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμποδίσει αυτή τη δραστηριότητα. Έχω εγείρει το θέμα στη Βουλή και θα συνεχίσω να πιέζω την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ενεργήσει. Θέλω τους υπουργούς του Η.Β να καταδικάσουν αυτό που γίνεται και να εγείρουν το θέμα με τους Τούρκους ομολόγους τους.  Είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων οι φυσικοί πόροι στην ανατολική Μεσόγειο να βρεθούν και να βγουν τα αποθέματα των υδρογονανθράκων. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την Τουρκία να χρησιμοποιεί την «διπλωματία των κανονιοφόρων» να απειλεί πλοία που ενεργούν νόμιμα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Και θα συνεχίσω να ζητώ αυτό  να  σταματήσει».

Η κα Βίλλιερς στην χοροεσπερίδα του Ελληνικού Σχολείου Μάνορ Χιλ το βράδυ της 24.2.2018 με δίπλα της τον διευθυντή του σχολείου κ. Μιχάλη Έλληνα. 

Ανταπόκριση 27.2.2018  Φ.Α. Από το 26ο λεπτό και αμέσως μετά την Φ.Α ο δικηγόρος Ανδρέας Σ. Αγγελίδης.

One thought on “H εκστρατεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Βρετανίας για την αρνητική στάση του FO – Ξεπέρασε τις 1200 διαμαρτυρίες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.