Ενώστε τη φωνή σας με τους 1300 αποδήμους και βρετανούς βουλευτές που καλούν τον Υπουργό Εξωτερικών να καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε μια εκστρατεία με την οποία ζητούσε μέλη της κυπριακής και ελληνικής παροικίας  του Ηνωμένου Βασιλείου να στείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Υπουργό Εξωτερικών.

  • Από τις 9 Φεβρουαρίου 2018, η Τουρκία απέστειλε παράνομα πολεμικά πλοία στην ΑΟΖ της Κύπρου για να εμποδίσει την ιταλική ενεργειακή εταιρεία ENI να διεξάγει ερευνητικές εργασίες σύμφωνα με την  άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Ξεκινήσαμε μια εκστρατεία το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου ζητώντας από την ομογένεια  να γράψει στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπόρις Τζόνσον για να τον καλέσει να καταδικάσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ώστε η Κύπρος να ασκήσει τα νόμιμα κυριαρχικά της δικαίωματα στη δική της ΑΟΖ μέσω της http://www.cypriotfederation.org.uk/eez
  • Η ανταπόκριση της ομογένειας ξεπέρασε κάθε προσδοκία  μέχρι τώρα, με περισσότερα από 1300  μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μια σειρά υποστηρικτικών δηλώσεων από Βρετανούς βουλευτές.

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε μια εκστρατεία με την οποία ζητούσε μέλη της κυπριακής και ελληνικής παροικίας  του Ηνωμένου Βασιλείου να στείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Υπουργό Εξωτερικών.

Η αποστολή του ηλεκτρονικύ μηνυματος διαρκεί λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα για να στείλει (μέσω της ιστοσελίδας http://www.cypriotfederation.org.uk/eez)  και προτρέπει τον Υπουργό Εξωτερικών να μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του και καλεί κατηγορηματικά την Τουρκία να αποσείρει τα πολεμικά της σκάφη από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας  και να συμμορφωθεί με  το διεθνές δίκαιο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μέχρι στιγμής εκστρατείας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Χρήστος Καραολής, δήλωσε ότι «στην απάντησή  της η ομογένεια  στέλνει ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα στην κυβέρνησή μας στο ΗΒ,  ότι πρέπει να καταδικάσει απερίφραστα τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και να εργαστεί για να τερματιστεί η παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου  Ο κ. Καραολής πρόσθεσε: «Είμαι πολύ ευγνώμων στους φίλους μας στο Κοινοβούλιο γιατί μίλησαν  με τόση σαφήνεια . Πρέπει να συνεχίσουμε για πετύχουμε να  να ακούεται η φωνή της ομογένειας   σε αυτό το κρίσιμο θέμα.»

Δηλώσεις των βρετανών πολιτικών

Ορισμένοι βουλευτές εξέδωσαν δηλώσεις προς υποστήριξη του κυριαρχικού και νομικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους και καταδίκασαν τις ενέργειες της Τουρκίας.

Είμαστε πολύ ευγνώμονες στους φίλους μας στο Κοινοβούλιο που στέκονται δίπλα από την Κύπρο τόσο έντονα  σε αυτή τη σημαντική περίοδο..

Sir Roger Gale MP

Βουλευτής Β. Thanet & Πρόεδρος του APPG για την Κύπρο

«Ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο  καταδικάζω την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυριαρχικό δικαίωμα, το οποίο ορίζεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους. Η παράνομη δράση της Τουρκίας μπορεί να συμβάλει μόνο στην αυξηση της ένταση στην περιοχή και να εμποδίσει την πρόοδο για  την επίλυση της διαίρεσης της Κύπρου και των κοινοτήτων της.»

Theresa Villiers MP

MP για το Chipping Barnet & Αντιπρόεδρος του APPG για την Κύπρο

«Πιστεύω ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δεν είναι αποδεκτές, η Κύπρος έχει το δικαίωμα να επιτρέψει τη γεώτρηση στην ΑΟΖ της και η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμποδίσει αυτή τη δραστηριότητα. Εθεσα αυτό το θέμα στη βουλή και θα συνεχίσω να ζητώ από την κυβέρνηση να πάρεει θέση. Θα ήθελα από τους  Υπουργούς του Η,Β να καταδικάσουν το τι συμβαίνει και να θέσουν το ζήτημα αυτό στους Τούρκους ομολόγους τους.

«Είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων ότι οι φυσικοί πόροι στην ανατολική Μεσόγειο διερευνώνται σωστά και εξάγονται αποθέματα υδρογονανθράκων. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την Τουρκία να χρησιμοποιήσει «διπλωματία κανονιοφόρων για να απειλήσει σκάφη που αναλαμβάνουν νόμιμες δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κύπρου και θα συνεχίσω να ζητώ να σταματήσει αυτό.»

Kate Osamor MP

Βουλευτής  Σκιώδης  Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης

«Οι δράσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μια εισβολή που παραγνωρίζει  την κυριαρχία της Κύπρου. Η Κύπρος έχει νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης στους φυσικούς της πόρους, το οποίο η Τουρκία δεν πρέπει να εμποδίζει.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να σταθεί αντίθετη την Τουρκία, γι ‘αυτό και παροτρύνω τον Υπουργό Εξωτερικών να καλέσει κατηγορηματικά την Τουρκία να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία από την ΑΟΖ της Κύπρου.»

Bambos Charalambous MP talking at the Rizokarpaso D&D

Bambos Charalambous MP

Βουλευτής για τον Enfield Southgate και αντιπρόεδρος του APPG για την Κύπρο

«Λαμβάνοντας υπόψη τη μακροχρόνια σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Κύπρο και το δικαίωμα κάθε χώρας να εξαγάγει φυσικούς πόρους από το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της, ζητώ από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να καταδικάσει την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και να ζητήσει πό την Τουρκία να εγκαταλείψει  τη συνέχιση ενεργειών που θα οδηγήσουν σε ανάφλεξη.»

Υποστήριξη από άλλες κοινότητες διασποράς

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε δήλωση προς υποστήριξη της εκστρατείας ηλεκτρονικών μηνυμάτων και δήλωσε ότι «η ANC UK καταδικάζει έντονα την παράνομη εισβολή τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαστε αλληλέγγυοι με την Κύπρο καθώς επιδιώκει να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να λάβει ισχυρή στάση εναντίον των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.»

Ο κ. Καραολή ευχαρίστησε την ANC UK και επεσήμανε ότι «η ολοένα και πιο εχθρική ρητορεία και οι ενέργειες ΄της Τουρκίας εναντίον των γειτόνων της, από τον Πρόεδρο Ερντογάν είναι ανησυχητικές για όλους στην περιοχή. Είναι σημαντικό να παραμένουμε ενωμένοι  για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και κατά του  αυταρχισμού σ αυτούς τους δύσκολους και απρόβλεπτους χρόνους.»

>>> H εκστρατεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Βρετανίας για την αρνητική στάση του FO – Ξεπέρασε τις 1200 διαμαρτυρίες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.