Υποστηρικτική παρέμβαση από την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για την ΑΟΖ ζητούν Κύπριοι της Βρετανίας

 Συγγενείς Αγνοουμένων Ε/κ: Η φωτογραφία λήφθηκε το 1974 από τον διακεκριμένο φωτογράφο Δώρο Παρτασίδη αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Επιστολή προς την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι με την οποία την προτρέπουν να καλέσει την Τουρκία να απομακρύνει τα πολεμικά της πλοία από την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ απηύθυναν μέλη της κυπριακής παροικίας του Λονδίνου.

Οι υπογράφοντες «Βρετανοί πολίτες, μέλη της δυνατής ελληνοκυπριακής κοινότητας, που κατάγονται από πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά υπό κατοχή από τον τουρκικό στρατό από το 1974 στο βόρειο τμήμα της Κύπρου» ζητούν περαιτέρω από την κα Μέι να υποδείξει στην Τουρκία πως πρέπει να συμμορφώνεται προς το διεθνές δίκαιο και να επιτρέψει στη Δημοκρατία της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά και νόμιμα δικαιώματά της ως προς την εξερεύνηση και αξιοποίηση των φυσικών της πόρων.

«Η διπλωματία της κανονιοφόρου δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα», καταλήγει η επιστολή των κ.κ. Λεωνίδα Λεωνίδου, Ανδρέα Ταμπουρίδη, Αντώνη Σαββίδη, Δώρου Παρτασίδη, Γιώργου Χατζηπαυλή, Ιωάννη Κούβαρου, Σεραφείμ Διάκου, Σπύρου Νεοφύτου, Στέλλας Ντινένη και Τάσου Πογιατζή.

Όπως επισημαίνεται προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ να προβεί σε εργασίες στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία επιχειρεί κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο μέσω αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας, ενώ τα τελευταία χρόνια λόγω των κυπριακών σχεδίων για αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων επιδεικνύεται αυξημένη εχθρότητα από την τουρκική πλευρά.

Παράλληλα, οι υπογράφοντες τονίζουν την εντεινόμενη αγωνία και ανησυχία του κυπριακού λαού λόγω των πρόσφατων προκλητικών τουρκικών ενεργειών, αλλά και την ανησυχία που έχει διατυπωθεί από Βρετανούς βουλευτές, όπως από την Τερέζα Βίλιερς με ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Τέλος, επισημαίνονται οι υποστηρικτικές προς την Κύπρο δηλώσεις από τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ και από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Η επιστολή κοινοποιείται στους Συντηρητικούς βουλευτές Τερέζα Βίλιερς, Μάθιου Όφορντ, σερ Ρότζερ Γκέιλ, Μάικ Φρηρ, Σέριλ Μάρεϊ, σερ Ντέιβιντ Άμες και Μάρτιν Βίκερς.

ΔΕΙΤΕ την επιστολή στ’ αγγλικά ΕΔΩ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.