ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Έτσι προστατεύουν οι σοβαρές χώρες την ΑΟΖ τους

Ασπίδα προστασίας με υποβρύχια, φρεγάτες και ειδικές δυνάμεις έστησε η Αίγυπτος γύρω από το Saipem 10000 που κάνει γεώτρηση στο κοίτασμα Zohr.

Λίγα μόλις μίλια μακριά από το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, εκεί όπου παρενοχλήθηκε και απειλήθηκε με βύθιση το γεωτρύπανο της ENI «Saipem 12000» από τα τουρκικά πολεμικά πλοία, βρίσκεται ένα άλλο γεωτρύπανο της ίδιας ιταλικής εταιρείας το «Saipem 10000». Διεξάγει έρευνες και γεώτρηση στο κοίτασμα Zohr της αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Από τις φωτογραφίες και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς πώς μία σοβαρή χώρα προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα παρά το γεγονός ότι η Αίγυπτος δεν απειλείται στο βαθμό που απειλείται η Κύπρος. Γύρω από το γεωτρύπανο «Saipem 10000» περιπολούν από φρεγάτες και υποβρύχια μέχρι σκάφη των ειδικών δυνάμεων με το δάκτυλο στη σκανδάλη.

Οι εντολές που έχουν όλοι είναι πώς όποιος επιχειρήσει να πλησιάσει το γεωτρύπανο να ανοίξουν πύρ χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι κανόνες εμπλοκής είναι απελευθερωμένοι και κανείς δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί αν θα παραβιαστεί η ζώνη ασφαλείας και πόσο όπως πολλές φορές συνέβη στην κυπριακή ΑΟΖ πριν απειλήσουν οι Τούρκοι το γεωτρύπανο της ΕΝΙ με βύθιση.

Ακόμη και υπό την παρουσία αμερικανικών ή άλλων πλοίων, όπως γαλλικών, τα τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν παραβιάσει στο παρελθόν τα όρια ασφαλείας όταν διεξάγονταν μία γεώτρηση, για παράδειγμα στο σημείο «Καλυψώ».

Είναι όλα λοιπόν θέμα πολιτικής βούλησης. Η Αίγυπτος αποφάσισε να επενδύσει σε εξοπλισμούς, να αγοράσει σύγχρονα πλοία και αεροσκάφη και να προασπίσει στρατιωτικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ελλάδα και η Κύπρος απλά νόμιζαν πώς θα κάνουν γεωτρήσεις χωρίς να ενοχληθούν από την Τουρκία και όταν απειλήθηκε το γεωτρύπανο και τελικώς έφυγε από την κυπριακή ΑΟΖ δημιουργώντας μία «γκρίζα ζώνη» στην περιοχή του οικοπέδου 3, το ρίξαμε στην… στρατηγική ψυχραιμία.

Με «στρατηγική ψυχραιμία» ωστόσο δεν υπερασπίζεται τα κυριαρχικά σου δικαιώματα και ότι βεβαίως μπορείς να περιμένεις από τους Ευρωπαίους ή τις ΗΠΑ να σε στηρίξουν. Χρειάζονται αποφάσεις σοβαρές και αυτές δεν είχαν ληφθεί.

Ας δουν λοιπόν οι ιθύνοντες τις παρακάτω φωτογραφίες και το βίντεο και ας σκεφτούν την επόμενη φορά που θα έρθει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ πώς θα το προστατεύσουν.

>>> Ισραήλ και Αίγυπτος δίνουν αεροπορικές βάσεις και όπλα για τα μαχητικά της Ελλάδας σε περίπτωση σύρραξης στην κυπριακή ΑΟΖ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.