Η …«λαμπρότερη» εκκλησιαστική μορφή και η απύθμενη πρόκληση

Στο εθνικό θέμα, η στάση και οι τοποθετήσεις του, αλλάζουν κατά καιρούς, αναλόγως των συμφερόντων του…

Γράφει ο Γιώργος Καλλινίκου

Εμ τώρα είναι που θα βγάλω και εγκύκλιο υπέρ σου!

Μία από τις λαμπρότερες και διακεκριμένες εκκλησιαστικές μορφές του τόπου, ώστε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄; Ο καθένας δικαιούται να έχει την προσωπική του άποψη για οποιοδήποτε αξιωματούχο σ’ αυτό τον τόπο. Αναμφίβολα ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος αποτελεί μια ιδιάζουσα μορφή και, αναντίλεκτα, εξόχως αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Από την στιγμή, όμως, που ο πρώτος τη τάξει στην κυπριακή Πολιτεία αποφασίζει να τον αναγορεύσει σε κορυφαία εκκλησιαστική μορφή, τότε δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστη η πρόκληση.

Ο λόγος είναι απλούστατος και προφανής. Η αρχιερατεία στην Εκκλησία δεν μπορεί να κριθεί επ’ ουδενί τρόπο με οτιδήποτε άλλο παρά αυτό καθεαυτό το αντικείμενό της. Τη θρησκεία που εκπροσωπεί και διακηρύττει. Τον χριστιανισμό δηλαδή. Η βάση του οποίου εμπερικλείεται σε έναν ουσιαστικά όρο: Την αγάπη. Η περιώνυμη διδαχή του Ιησού Χριστού «αγαπάτε αλλήλους», αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της χριστιανικής πίστης. Και τον καθοδηγητικό φάρο όλων των πιστών χριστιανών και όχι μόνο. Δια μέσω των αιώνων, αυτό το ιδανικό μετεξελίχτηκε στην βασική αξία της ανθρωπότητας ευρύτερα.

Είναι θλιβερό γιατί ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στην αναγόρευση σαν την λαμπρότερη εκκλησιαστική μορφή του τόπου ενός αρχιερέως, ο οποίος καθ’ όλη την πορεία του, χαρακτηρίζεται από συμπεριφορά, που κάθε άλλο παρά συνάδει με την κορυφαία αξία της αγάπης. Αντιθέτως, κατ’ επανάληψη έχει προκαλέσει τα αισθήματα του χριστεπώνυμου πλήθους με συμπεριφορές και εκρήξεις μίσους. Ενώ η διαρκής ενασχόλησή του με εμπορικές και οικονομικές πράξεις, που, ουδόλως, θεωρείται ίδιον ρασοφόρων οι οποίοι θα έπρεπε να ασχολούνται με πιο αγνά θέματα από αυτό των χρημάτων, τον έχουν μετατρέψει στα μάτια του κόσμου σε στυγνό επιχειρηματία.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την απέραντη «αγάπη» του για τους ομοφυλόφιλους, τους οποίους, πλειστάκις, χαρακτήρισε σαν μιάσματα, αρρωστημένους και φρούτο. Ότι σε μια έκρηξη παροξυσμού, τους κατηγόρησε ότι ευθύνονται για την παιδεραστία, το AIDS, ακόμη και τα διαζύγια. Ότι, επανειλημμένως, τους έστειλε στην πυρά για να τους «σώσει». Ότι έφτασε στη μοναδική ανά το παγκόσμιο επιστημονική ανακάλυψη ότι θα ανοίξει σχολεία για να απαλλάξει τα παιδάκια από την ομοφυλοφιλία. Θα αλλάξει, δηλαδή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, απλώς, μέσω σχολικής διαπαιδαγώγησης!

Ποιος μπορεί να ξεχάσει και την άλλη επίδειξη «αγάπης» του προς εκείνο το νεαρό θεολόγο, τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη. Επειδή είχε ελεύθερη σκέψη και διαφορετική διαλλεκτική, τον αντίκρισε σαν αιρετικό. Δεν άντεξε ο Αρχιεπίσκοπος να τον αμφισβητεί και να καυτηριάζει την συμπεριφορά του. Γι’ αυτό τον αποκάλεσε «παλιόπαιδο». Και όταν το «παλιόπαιδο» τόλμησε να δηλώσει ότι «μόνο στην Τεχεράνη και στην Κύπρο, ένας ρασοφόρος ελέγχει τηλεοπτικό κανάλι και ασκεί πνευματική τρομοκρατία», τον έστειλε στο πυρ το εξώτερον για να τον συνετίσει. Τον αφόρησε σε μια «κορυφαία» ενέργεια της «λαμπρότερης εκκλησιαστικής μορφής του τόπου».

Όσον αφορά την επιχειρηματική δράση του, ποιος ξεχνά ότι Μεγάλη Βδομάδα, με ό,τι αυτή συνεπάγεται, επέδειξε απέραντη «αγάπη» και στην Παναγία του Τράχωνα και τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής της. Τα απέλυσε για να μπορεί ανεμπόδιστα να αδειάσει το ταμείο τους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την «λαμπροτάτη» εκείνη αναφώνησή του από τηλεοπτικό σταθμό, «θα τα πάρω όλα, δεν θα τους αφήσω ούτε σεντ». Ποιος μπορεί να ξεχάσει και την πιο πρόσφατη έκρηξή του, όταν του έφερναν εμπόδια στην επιχείρηση στη Γεροσκήπου, με την περιβόητη δήλωση, «θα ανέβω στο τρακτέρ και θα τα ισιώσω όλα».

Χρυσόστομος – Αναστασιάδης: ΔΥΟ κράτη!

Ακόμη και στο εθνικό θέμα, η στάση και οι τοποθετήσεις του, αλλάζουν κατά καιρούς, αναλόγως των συμφερόντων του. Κάποτε εμφανίζεται σκληρός λέγοντας, «ο στόχος της Τουρκίας για κατάκτηση και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου είναι ξεκάθαρος. Δεν έχει σκοπό να λύσει το Κυπριακό». Και άλλοτε, σε κάνει να νομίζεις ότι έπαθε ολοκληρωτική μετάλλαξη, λέγοντας, «Οι Τούρκοι θα κοιτάξουν το συμφέρον τους και θα ενδώσουν σε λύση του Κυπριακού, από την στιγμή που έχουν μεγάλα συμφέροντα σε σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο». Ή ακόμη χειρότερα όταν δηλώνει: «Εάν συμφέρει οικονομικά να περάσει ο αγωγός από την Τουρκία, να περάσει».

Ένα μικρό μόνο δείγμα της διαχρονικής συμπεριφοράς του Αρχιεπισκόπου, που, ουδόλως, συνάδει με το σεβαστό σχήμα του. Μπορεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης να θέλει να ξεπληρώσει την στήριξή του. Και να διατηρήσει τις καλές του σχέσεις, στα πλαίσια των οποίων η κυρία Άντρη αγοράζει οικόπεδο από τον Χρυσόστομο Β’, ή ο τελευταίος εξασφαλίζει άδειες από το κράτος για τις επιχειρήσεις του. Όμως, ούτε λαμπρότερη ούτε και διακεκριμένη εκκλησιαστική μορφή θα θεωρηθεί ποτέ. Η απονομή ενός τέτοιου τίτλου αποτελεί τεράστια πρόκληση, που αγγίζει τα όρια της «ιεροσυλίας»!

Γιώργος Καλλινίκου  “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.