Προβληματισμός στο τουρκικό Γενικό Eπιτελείο: Ερχεται συνεκπαίδευση των Ελληνικών και Ισραηλινών ΕΔ

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Προβληματισμός επικρατεί στην Αγκυρα, καθώς οι φωτογραφίες του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) του Ισραήλ, Lieutenant General Gadi Eisenkot, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, κάνουν ήδη τον γύρω των τουρκικών ΜΜΕ. Οι Τούρκοι στρατηγοί παρακολουθούσαν τις κινήσεις αυτές με πολύ μεγάλη περίσκεψη διότι βλέπουν ότι «περικυκλώνονται» από παντού.

Πρόκειται όπως είναι σαφές, για μια επίσκεψη που έχει ιδιαίτερους συμβολισμούς, ενώ οι συμφωνίες που έκλεισαν είναι άκρως ενθαρρυντικές.

Η επίσημη τελετή υποδοχής του Lieutenant General Gadi Eisenkot έλαβε χώρα στο Στρατόπεδο “ΠΑΠΑΓΟΥ”. Κατά τις διμερείς επαφές συζητήθηκε το περιβάλλον ασφαλείας με έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Συζητήθηκε επίσης, η υφιστάμενη, διαρκώς βελτιούμενη, διμερής στρατιωτική συνεργασία και συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυσή της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης, των ειδικών δυνάμεων, της ανταλλαγής πληροφοριών και της κυβερνοάμυνας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι:

Το ευμετάβλητο σύγχρονο περιβάλλον απειλών, απαιτεί την ευρύτερη δυνατή ανάπτυξη διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας.

Οι Ελληνικές ΕΔ προωθούν και πραγματοποιούν ευρύ πλέγμα αμυντικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Η συνέχιση της υλοποίησης ασκήσεων και εκπαιδευτικών αντικειμένων και στα τρία Όπλα των ΕΔ, καθώς και στις ειδικές δυνάμεις, σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο, θα προάγει περαιτέρω το ήδη υψηλό επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ.

Η συνεργασία του ΚΕΝΑΠ και των ΕΔ Ισραήλ επί εκπαιδευτικών αντικειμένων που άπτονται της θαλάσσιας ασφάλειας θα αποβεί αμοιβαίως επωφελής.

Ο Lieutenant General Gadi Eisenkot κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε επιπρόσθετα για την εθνική αμυντική πολιτική της Ελλάδας καθώς και για τα μείζονα θέματα και προτεραιότητες των Ελληνικών ΕΔ, ενώ επισκέφθηκε και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ), όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση και λειτουργία του.

Να επισημανθεί οτι ο ερχομός του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ προκάλεσε & πανικό στους διαδρόμους του Πενταγώνου ,αφού άνοιξε η αίθουσα του ΣΑΓΕ λόγω των ημερών των Κρίσεων στο Στράτευμα !

Επίση ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη στο Σύνταγμα.

Είναι σαφές ότι μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να έχει το «ακαταλόγιστο», αν μπορούμε να το εκφράσουμε με αυτόν τον τρόπο για τις συνεχιζόμενες προκλητικές δηλώσεις του, αλλά η τουρκική στρατιωτική ηγεσία φυσικά και δεν «σκέπτεται» με αυτόν τον τρόπο, ειδικά όσον αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο μετά την δημοσιοποίηση της αεροπορικής άσκησης «Ελλάδος-Ισραήλ-Αιγύπτιου».

Πρόκειται για ένα άξονα που κάτω από τις «ευλογίες» των ΗΠΑ περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Αίγυπτο , την Κύπρο , το Ισραήλ και την Ιταλία και σίγουρα τίποτα δεν είναι τυχαίο .

GREECE VS TURKEY – Military Power Comparison 2017

Για αυτό και οι Τούρκοι επιτελείς έκρουσαν του «κώδωνες συναγερμού» διότι πολύ απλά οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα αντιμετωπίσουν ελέω ενεργειακών αποθεμάτων και κοινών συμφερόντων, έναν συνασπισμό που θα «θυμίζει» βαλκανικούς πολέμους, οι οποίοι προκαλούν πανικό και θλίψη στην τουρκική στρατιωτική ηγεσία λόγω της σειράς ηττών που υπέστη ο τουρκικός στρατός εκείνη την περίοδο.

Το Ισραήλ έστειλε διπλό μήνυμα στην Αγκυρα, καθώς πριν λίγες ημέρες, όπως αποκάλυψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, την στιγμή που τέσσερα τουρκικά μαχητικά μπήκαν στον εναέριο χώρο της Κύπρου από την περιοχή της Καρπασίας, και με προκλητικές πτήσεις πέρασαν στα νότια παράλια του νησιού φτάνοντας στα ανοικτά σε απόσταση μέχρι και 100 χιλιόμετρα περίπου στην θάλασσα πετώντας σε ύψος περίπου 6.000 έως 7.000 μέτρων, τα Ισραηλινά μαχητκά αντέδρασαν ακαριαία.

Στην περιοχή πραγματοποίησε πτήσεις σμήνος εκπαιδευτικών αεροπλάνων της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ, που πραγματοποίησαν και ασκήσεις προσγειώσεων-απογειώσεων στο αεροδρόμιο Πάφου.

Οι γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή μας και οι στρατιωτικές συμμαχίες που θα επακολουθήσουν σίγουρα την υλοποίηση του αγωγού East Med , καθώς και της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τεσσάρων χωρών, εκτοπίζουν τους Τούρκους, στο περιθώριο των εξελίξεων.

Η μόνη κίνηση που απομένει στην Άγκυρα είναι η ακύρωση των σχεδίων αυτών…μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων και προκλήσεων και αυτό τελικά θα πράξουν, σχεδόν αναγκαστικά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.