Εικαστική έκθεση: ΕΥΡΩΠΗ ΕΥΡΩΠΗ! Της Μαρίνας Πετρή

Μια σειρά απαντήσεων από τις ίδιες χώρες της Ευρώπης σε ερωτήματα που δεν θα σκεφτόμαστε ίσως ποτέ…  Μια αλλιώτικη έκθεση για την Ευρώπη που αγαπήσαμε, το δέντρο που πληγώναμε με  μυστικό της έκθεσης: «Εγώ κρατάω τα μάτια μου ανοιχτά κι εμπνέομαι είτε από έργα κλασικά… οι τραγωδίες πάλι είναι πάντα σύγχρονες»  του Μιχάλη Κακογιάννη που η Μαρίνα Πετρή ομολογεί ότι ταυτίζεται απόλυτα.

Με ένα θυμό , θύμηση η Μυκονιάτισσα καλλιτέχνης  Μαρίνα Πετρή, σιχαίνεται  στην επανάληψη και συνήθεια της επανάληψης τύπων έργων και συνθέσεων που πολλοί καλλιτέχνες καταφεύγουν για να σιγουριά της επιτυχίας , σε κάθε της θεματική ενότητα κάθε έργο της είναι ολόκληρο και μοναδικό .Κάθε της θεματική μας ξαφνιάζει για την τόλμη και ευρηματικότητα , με λίγα λόγια έχει κάτι να μας πει . Έχει και ένα  δεύτερο θυμό  ,την αδράνεια του κόσμου όπως το περιγράφει ,και φτάνει μετά από τον τρόμο και μεταμέλεια των δύο παγκόσμιων πολέμων, να λησμονήσει μετά την κατάκτηση της αφθονίας όπου αφαιρώντας  το στερητικό α έχει  καταλήξει στο φθόνο του συνανθρώπου του .Και ενώ το 1941 μια ακτίνα φωτός βγήκε γραμμένη σε ένα χαρτί από τσιγάρα τον  από τους φυλακισμένους του Μουσολίνι  Altiero Spinelli  και  Ernesto Rossi   το γνωστό «Manifesto Ventotene» για  μια ενωμένη Ευρώπη, σύντομα η ίδια η συνδιοίκιση θα  συνέχιζε την συντήρηση της νοοτροπίας  παγίδευσης των αδυνάτων για το γόητρο και επιβολή των δυνατών. Σύντομα τα συστήματα που έφεραν επίθετα τον όρο δημοκρατία και δημοκρατικός  έδειξαν  τη φθορά τους παγκόσμια , όσο το απόγειο της περιόδου της διοίκησης  του συστήματος  της βασιλείας .Η δημιουργός καταθέτει  την ομορφιά και τραγική πλευρά της Ευρώπης σε 54 περσόνες  .Παρελαύνει μέσα τους ο πολέμος , η ιστορία , ο μύθος , ο πολιτισμός, η επιστήμη , η τέχνη, η φιλοσοφία ,η ομορφιά , ο πλούτος  της διαφορετικότητας , η  γιορτή , η ξεγνοιασιά,  η πολυτέλεια , η απαρχή τις εδραίωσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων . Μια Ευρώπη γηραιά αλλά που η ψυχή του κόσμου της  σήμερα διψά για φιλική μεταχείριση  και όχι την συρρίκνωση της κατ’  όνομα  χώρες της Ενωμένης Ευρώπης .Τα έργα της είναι ένα παιχνίδι από ηλεκτρονικό κολάζ εικόνων πειραγμένα με πλούσιες εικαστικές μανιέρες  , χαρά , πόνο , απογοήτευση , αισιοδοξία, έρωτα ,θάνατο , θεούς και δαίμονες . Η έκθεση της συλλογής  ξεκίνησε το ταξίδι της στην  καρδιά του Βερολίνου .Πάνω από όλα κάνει συμμέτοχο τον θεατή   για άποψη, σκέψεις και  συναισθήματα  .Προλογίζουν ο φιλότεχνος κος  Δημήτρης Λυμπέρης και η κα Ελένη Γρυπάρη, πρώην αντιπρόεδρος  των νέων ευρωπαίων φεντεραλιστών και μέλος της ομοσπονδιακής επιτροπής  Ευρώπης .Η καλλιτέχνης θα κοινωνήσει τους επισκέπτες  με ένα δρώμενο όπου η κάθε  χώρα  θα πάρει το λόγο …  στον εκθεσιακό χώρο του πρώτου ορόφου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης την Δευτέρα 19  Μαρτίου  ώρα 20.00 με έναρξη εγκαινίων ώρα 19.30 .  Η  έκθεση θα διαρκέσει από τις 17 Μαρτίου μέχρι τις 16 Απριλίου .

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ    

Με επίσημη μέρα έναρξης και δρώμενου  19 – Μαρτίου 2018 ώρα 19.30

Διάρκεια έκθεσης 17 Μαρτίου –  15 Απριλίου – ώρες 10.00 πμ – 20.00 μμ

Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ  210 3418579 & 6978064526 http://www.mcf.gr.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Μαρίνα Πετρή γεννήθηκε στο Γκρατς της Αυστρίας το 1961 και κατάγεται από τη Μύκονο.

ΣΠΟΥΔΕΣ

Τα πρώτα της γράμματα τα έμαθε σε δημόσιο και ιδιωτικό σχολείο στην Αθήνα και κατόπιν στο Α΄ Οικονομικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αθηνών στην περιοχή του Γκύζη.

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από το 1978 έως το 1983, με καθηγητές τους Δ. Μυταρά, Γ. Μαυροΐδη και Γ. Μόραλη.

Στην ίδια σχολή παρακολούθησε Γλυπτική με καθηγητή τον Γ. Νικολαΐδη.

Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών σπούδασε ζωγραφική στο Royal College of Art και επίσης παρακολούθησε το τμήμα Audio Visual από το 1985 έως το 1987.

Το 2013 παίρνει μεταπτυχιακό δίπλωμα για Διοίκηση επιχειρήσεων στην ΕΕΔΕ –(Μύκονο – Αθήνα)

Στο Λονδίνο μένει μέχρι το 1990.

Από το 1990 μέχρι και σήμερα μένει μεταξύ Πειραιά, Μυκόνου και Βερολίνου.

Παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολείται με κόμικς, διακόσμηση, illustration, λαογραφία, δημιουργία ραδιοφωνικών, σκηνικά στο θέατρο. Στο εξωτερικό συνέβαλε συμμετέχοντας σε Ελληνικές Κοινότητες και Οργανισμούς για τον Πολιτισμό και τα προβλήματα του Ελληνισμού. Συμβάλλει ενεργά μέχρι σήμερα στην προβολή της Μυκόνου, της ιδιαίτερης πατρίδας της, προσφέροντας στον πολιτισμό του τόπου της.

http://www.marinapetri.gr 

email:marinapetri.petrimarina@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.