ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΗ: Ταυτότητες σε παιδιά εποίκων!!!

Αλλαγή στην πολιτική της για παιδιά μικτών γάμων (Τουρκοκυπρίων με Τούρκους έποικους) στα κατεχόμενα φαίνεται να ετοιμάζει η κυπριακή Κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται στα κατεχόμενα και μπροστά στον κίνδυνο μαζικών καταγγελιών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κυβέρνηση κινείται προς την απόφαση να δώσει ταυτότητες σε παιδιά από μικτούς γάμους.

Μέχρι τώρα η πάγια θέση των κυπριακών Κυβερνήσεων ήταν πως Κύπριοι πολίτες, με τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι μόνο τα παιδιά που είχαν και τους δύο γονείς Τουρκοκύπριους. Ωστόσο, μετά από σειρά κινητοποιήσεων από μέρους τουρκοκυπριακών οργανώσεων, με πρωτεργάτες τους εκπαιδευτικούς, οι οποίες απειλούν ότι θα προχωρήσουν και σε καταγγελίες σε διεθνή σώματα, η κυπριακή Κυβέρνηση δείχνει να υπαναχωρεί από την πάγια θέση της. Η «Γενί Ντουζέν» γράφει χαρακτηριστικά για «πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις που θα προέλθουν από την πρωτοβουλία των τουρκοκυπριακών εκπαιδευτικών οργανώσεων».

Όπως υποστηρίζουν οι τ/κ οργανώσεις, υπάρχει θυματοποίηση των παιδιών που προέρχονται από μικτούς γάμους, ενώ καταγγέλλονται τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Εσωτερικών για εσκεμμένη καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων. Υποστηρίζεται ακόμα πως υπάρχουν αιτήσεις που εκκρεμούν από πέντε μέχρι και δεκαπέντε χρόνια.

Μπροστά στο κίνδυνο να συρθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Κυβέρνηση φαίνεται να διαφοροποιεί ριζικά την έως τώρα πολιτική.

Το αίτημα των Τουρκοκυπρίων εκκρεμούσε εδώ και μήνες, αλλά πριν από τις προεδρικές εκλογές αποφεύχθηκε οποιαδήποτε συζήτηση, ενώ σήμερα κρίνεται πως η περίοδος προσφέρεται και για αξιοποίηση μπροστά στην τουρκική αδιαλλαξία. Πάντως, σε περίπτωση που ικανοποιηθεί θα επιφέρει και διαφοροποιήσεις στο κεφάλαιο των εποίκων, ανατρέποντας τους αριθμούς.

Ομαδικές μηνύσεις από παιδιά μικτών γάμων Τ/κ προς την …εκλιπούσα ΚΔ

Χίλια και πλέον άτομα, παιδιά μεικτών γάμων Τουρκοκυπρίων με κυρίως τουρκικής καταγωγής συζύγων, θα κινηθούν νομικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη μη παραχώρηση της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σεμινάρια που διοργάνωσαν χθες βράδυ από κοινού οι συντεχνίες Τ/κ δασκάλων και καθηγητών προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων είχαν τόσο μεγάλη ανταπόκριση που έγιναν σε δύο συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΚTÖS, οι εκατοντάδες προσερχόμενοι συμπλήρωσαν αίτηση με τα στοιχεία των γονιών, των παιδιών, πότε και που έχουν αποταθεί για το ζήτημα σε όργανα της ΚΔ, εάν έχουν προβεί σε κάποια νομικά μέτρα ήδη και άλλες πληροφορίες. Ο γγ της συντεχνίας, Σενέρ Ελτζίλ είπε ότι αυτό θα τους βοηθήσει να ομαδοποιήσουν περιπτώσεις και να κινηθούν ανάλογα.

Μιλώντας στην ενημερωτική συνάντηση ο Τ/κ δικηγόρος Μουράτ Χακκί είπε ότι, η άρνηση παραχώρησης της κυπριακής υπηκοότητας αφορά συνήθως περιπτώσεις παιδιών με Τ/κ μητέρα και πατέρα εκ Τουρκίας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.