Ρώσος ολιγάρχης έγινε “Κύπριος”! Προκαλεί εκνευρισμό η Κύπρος γράφει ο Guardian

“Διεστραμένο και ανήθικο το εν λόγω μέτρο που παρέχει ευρωπαϊκά διαβατήρια”

Στο προσκήνιο και πάλι το θέμα της απόκτησης της κυπριακής υπηκοότητας από Ρώσους ολιγάρχες με τη βρετανική εφημερίδα Guardian να αναφέρει ότι ο μεγιστάνας του χάλυβα Όλεγκ Ντερίπασκα, απέκτησε διαβατήριο από την Κύπρο.

Το δημοσίευμα, όμως, δεν σταματά εκεί, αφού η εφημερίδα τονίζει ότι ο συγκεκριμένος Ρώσος συνδέεται με τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

Το ρεπορτάζ στηρίζεται στο γεγονός ότι η αποκάλυψη θα ανανεώσει τις ανησυχίες για ολιγάρχες που διατηρούν σχέσεις με το Κρεμλίνο και αποκτούν υπηκοότητα της ΕΕ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αίτηση του Όλεγκ Ντερίπασκα είχε απορριφθεί την πρώτη φορά από τις κυπριακές αρχές, λόγω εκκρεμούσας δικαστικής υπόθεσης σε βάρος του στο Βέλγιο, αλλά όταν η υπόθεση “κατέρρευσε”, η αίτηση επανεξετάστηκε από την αρχή και έγινε δεκτή.

Συνολικά, όπως αναφέρει για ακόμα μια φορά, το αναλυτικό ρεπορτάζ, το πρόγραμμα «χρυσής βίζας» έχει αποφέρει στην Κύπρο τουλάχιστον 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Από το 2008 η κυπριακή υπηκοότητα έχει δοθεί σε 1685 «ξένους επενδυτές», πολλοί εκ των οποίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Κίνα, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και σε 1651 μέλη των οικογενειών τους, αναφέρεται.

Τονίζεται επίσης ότι οι κυπριακές αρχές διαβεβαιώνουν πως διεξάγουν αυστηρούς ελέγχους των αιτούντων υπηκοότητα, ότι η Κύπρος δεν είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που έχει ένα τέτοιο πρόγραμμα, και ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια παρανομίας από όσους ζητούν το κυπριακό διαβατήριο.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία Άνα Γκόμες χαρακτηρίζει το πρόγραμμα «απολύτως διεστραμμένο και ανήθικο», κατηγορώντας τις χώρες που δίνουν τη δυνατότητα απόκτησης κοινοτικού διαβατηρίου έχοντας ως προϊόν την ευρωπαϊκή υπηκοότητα.

ΚΥΠΕ

>>> Νάστια Ρίμπκα: Σώστε με και θα τα πω όλα!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.