Ολοταχώς προς μετωπική σύγκρουση με την Τουρκία

Οι Τούρκοι μεταφέρουν αυτοκινούμενα πυροβόλα Firtina στα Κατεχόμενα – Σε πολεμική ετοιμότητα τέθηκαν οι Βρετανικές Βάσεις…

Κλιμακώνουν επικίνδυνα οι Τούρκοι την γενικότερη κατάσταση στην Κύπρο αποστέλλοντας ενισχύσεις στην πλευρά των κατεχομένων εδαφών. 

Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις ενισχύονται με νέα αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Firtina των 155mm  στο Κιόνελι, στον Άγιο Βασίλειο, στην Κυθρέα και την Άσσια., ενώ όπως όλα δείχνουν στην περιοχή υλοποιείται σχέδιο αναβάθμισης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας ενόψει πιθανών νέων προκλήσεων, αναφέρει ο κυπριακός τύπος.

Οι τουρκοκυπριακές  δυνάμεις οι οποίες  αυτοαποκαλούνται  «Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı», αφορούν ελαφρές  στρατιωτικές δυνάμεις πεζικού και  δυνάμεις ασφαλείας του κατεχόμενου από την Τουρκία βόρειου κομματιού της Κύπρου, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο μόνο από την Τουρκία.

Ο Σάββας Καλεντερίδης στο Live News (E, 5/3/18)

Πρόκειται για  άνδρες που υπηρετούν θητεία που φτάνει του 15 μήνες και προέρχονται από τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό που καλούνται για αυτό τον σκοπό στην ηλικία μεταξύ 18 και 40 ετών.

Τα κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο αριθμούν περίπου συνολικά  35.000 άνδρες που  υπηρετούν σε μονάδες του στρατού ξηράς, της αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού των κατεχομένων

Από αυτούς οι 17.000 στρατιώτες προέρχονται από την Τουρκία.

Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις, σύμφωνα εκθέσεις του ΟΗΕ και  αναρτήσεις στην ιστοσελίδα τους είναι οργανωμένες σε 15 τάγματα που απαρτίζουν δύο  ταξιαρχίες  πεζικού, οι οποίες  είναι εξοπλισμένες με ελαφρά όπλα, ορισμένα ελαφρά πυροβόλα και όλμους.

Το «πολεμικό ναυτικό» των Τουρκοκυπρίων το αποτελούν επί της ουσίας  μονάδες ακτοφυλακής που διαθέτουν 18 ελαφρά σκάφη περιπολίας, ενώ επισημαίνουμε ότι εδώ και μερικούς μήνες έχουν ενισχυθεί με ένα μεγάλο αποβατικό πλοίο και δύο μικρότερα.

Επιχειρησιακή Εκπαίδευση Μονάδων Εθνικής Φρουράς

Η Τουρκία αυτό το διάστημα έχει από ότι διαφαίνεται σε πλήρη εφαρμογή σχέδια που έχουν στόχο το Αιγαίο και την Κύπρο, δείχνοντας μια ιδιότυπη «βιασύνη» στην υλοποίηση τους.

Μέρος αυτών των σχεδιασμών ήταν  και η ένταξη στο πολεμικό ναυτικό των κατεχομένων στην Κύπρο του αποβατικού πλοίου TCG Ertuğrul, το οποίο παρελήφθη σε ειδική τελετή στην τουρκική Ναυτική Διοίκηση .

Το αποβατικό αυτό πλοίο TCG Ertuğrul (L-401), ανήκε στο τουρκικό ναυτικό κατέπλευσε σε τουρκική βάση στα κατεχόμενα στις 30 Μαρτίου 2017 και μαζί με δύο άλλα μικρότερα αποτελούν μέρος του τουρκοκυπριακού πολεμικού ναυτικού .Πρόκειται για δύο μικρά αποβατικά σκάφη της κλάσης Ç-302.

Τα σκάφη έλαβαν νέες ονομασίες και συγκεκριμένα KKTCSG-301 και KKTCSG-303 και τέθηκαν σε υπηρεσία στα μέσα Ιανουαρίου.

Η Άγκυρα θέλει πολύ να προκαλέσει κρίση θέλοντας να εκβιάσει την Κύπρο  να διακόψει  τους ενεργειακούς  της  σχεδιασμούς.

«Το μήνυμα ότι εάν συνεχίσετε θα σας εμποδίσουμε» έχει σταλεί και μέσω του κατοχικού καθεστώτος, διά των Ακιντζί και Οσερσάι, έγινε όμως και στην πράξη με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ.  Παράλληλα με την παρεμπόδιση, η τουρκική πλευρά διαμηνύει πως θα πράττει ό,τι κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως είπε και ο Ακιντζί «αν αυτοί έχουν δικαίωμα να φέρουν την Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 έχουμε και εμείς δικαίωμα, στο πλαίσιο της εξουσιοδότησης που παραχωρήσαμε στην ΤΡΑΟ, να ασκήσουμε αυτή την εξουσία σε μια περιοχή που θα επιλέξουμε…».

Το ερώτημα όμως που τίθεται εδώ και  μήνες είναι , τι ακριβώς θα τα κάνουν τα αποβατικά πλοία οι Τούρκοι στην Κύπρο;

Μήπως ετοιμάζουν πιθανή νέα προκλητική ενέργεια προς την ελληνοκυπριακή πλευρά του νησιού με αφορμή τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων;

Το σίγουρο είναι ότι οι νέο-οθωμανοί έχουν ξεφύγει και έχουν κατά νου τους «ύποπτα» σχέδια τα οποία ενόψει της αναθεώρησης των συνόρων στην Μέση Ανατολή , «φτάνουν» ακόμη και μέχρι το Αιγαίο και τον Έβρο.

Στρατιωτική άσκηση στο Ακρωτήρι ανακοίνωσαν οι Βρετανοί

Οι Βρετανοί ανακοίνωσαν στρατιωτικές ασκήσεις από τις 8 μέχρι τις 18 Μαρτίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η άσκηση θα περιλαμβάνει διακίνηση στρατευμάτων, σκαφών και ελικοπτέρων, ενώ σενάρια της άσκησης προβλέπουν χρήση εκπαιδευτικών πυρομαχικών, γι αυτό το κοινό δεν θα πρέπει να ανησυχήσει εάν ακουστούν πυροβολισμοί στην περιοχή.

Προσθέτουν ακόμη πως κάποια από τα σενάρια της άσκησης θα πραγματοποιηθούν εκτός της κυριαρχίας των Βρετανικών Βάσεων, με τη στήριξη των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, οι Βρετανικές Βάσεις αναφέρουν πως παραμένουν προσηλωμένες για την λιγότερη δυνατή επίδραση των στρατιωτικών ασκήσεων τους στους κατοίκους και στο περιβάλλον της περιοχής.

Οι Τούρκοι ετοιμάζουν χτύπημα, είναι ξεκάθαρο πλέον και όλοι το έχουν αντιληφθεί.

https://youtu.be/O6LbjQu0dCs

Pentapostagma

2 thoughts on “Ολοταχώς προς μετωπική σύγκρουση με την Τουρκία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.