Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αιχμάλωτοι πολέμου 1974

Μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα νοσοκομεία καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Αιχμαλώτων Πολέμου 1974.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βάσος Χρίστου ανέφερε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από 35 χρόνια και συγκεκριμένα το 2008 ψήφισε νόμο ο οποίος αφορά σε κάποια ωφελήματα προς τους αιχμάλωτους πολέμου, χωρίς ωστόσο αυτός να περάσει σε εφαρμογή επί 10 χρόνια.

Πέραν τούτου, σημείωσε ότι αρχικά τους είχε παραχωρηθεί δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα πρώτα 3-4 χρόνια μέχρι το 2012, ωστόσο ύστερα αυτό άλλαξε, περιοριζόμενο μόνο στις πρώτες βοήθειες.

«Στη συνέχεια, από το 2013 μέχρι τον Γενάρη του2016, μας έδωσαν την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο νόμος που αφορά στην φροντίδα των αιχμαλώτων πολέμου μέσου του γραφείου ευημερίας, ουδέποτε εφαρμόστηκε», είπε.

Σημείωσε δε ότι υπήρξε συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας η οποία έβαλε ασφαλιστικές δικλείδες για την εφαρμογή του νόμου για τις οποίες χρειάζονται περεταίρω διευκρινήσεις, οι οποίες αναμένεται να δοθούν σε νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.

Όπως ανέφερε, μεγάλο είναι και το ζήτημα του ΓεΣΥ, καθώς ακόμα δεν έχει γίνει σαφές αν οι αιχμάλωτοι πολέμου θα συνεχίσουν να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάτι που συζητήθηκε στην Βουλή.

Επιπλέον, υπάρχει το θέμα της σύνταξης στα 63 έτη, καθώς οι αιχμάλωτοι πολέμου ζητούν να λάβουν πλήρη σύνταξη χωρίς την αποκοπή του 12%, τιμής ένεκεν για την προσφορά προς την πατρίδα. 

Όσον αφορά στο μητρώο αιχμαλώτων πολέμου από τους οποίους μόνο τα 2/3 ήταν στρατεύσιμοι, σύμφωνα με τον κ. Χρίστου το Υπουργείο Εσωτερικών, ουδέποτε τήρησε.

Ερωτηθείς αν υπήρξε κατανόηση και θέληση από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή η οποία συζήτησε το θέμα, απάντησε ότι «θέληση υπάρχει κάθε φορά, αλλά όταν φύγουμε δυστυχώς δεν υλοποιούνται όσα είπαμε». 

«Πάμε στο νοσοκομείο και μας ζητούν να πληρώσουμε. Τους δείχνουμε την κάρτα και δεν είναι ενημερωμένοι», είπε προσθέτοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις συναντούν ακόμα και την άρνηση.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.