ΥΠΕΞ: Η δράση της Τουρκίας δεν αφορά την προστασία των T/κ

Αμέριστη συμπαράσταση στην Κύπρο από τον Πρ.Παυλόπουλο

Την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία συνιστούν και προκλήσεις απέναντι στην ΕΕ.  

«Η Κύπρος έχει πλέον μετατραπεί σε σημείο θετικής αναφοράς και σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την ομιλία του, σήμερα, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Αναφερόμενος στην κυπριακή εξωτερική πολιτική μετά το 2013, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η Κύπρος προσεγγίζεται πλέον «ως ένας αξιόπιστος εταίρος, σε μια περιοχή αστάθειας και αβεβαιότητας με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία».

Όπως ανέφερε, κατά το συγκεκριμένο διάστημα, η εξωτερική πολιτική της χώρας βασίστηκε σε τρεις βασικούς πυλώνες:. Πρώτον, στην αναβάθμιση των σχέσεων με όλα τα γειτονικά και περιφερειακά κράτη και στη διαμόρφωση τριμερών συνεργασιών με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. Δεύτερον, στην ενεργό συμμετοχή της Κύπρου σε όλα τα τεκταινόμενα στην ΕΕ, με στόχο να αναδειχθεί η προστιθέμενη αξία της χώρας τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και ως συνδέσμου με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Τρίτον, στην αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στην οικοδόμηση και των τριών αυτών πυλώνων της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής καθοριστικής σημασίας ήταν και οι τομείς της άμυνας και της ενέργειας, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ως προς τον ενεργειακό τομέα, ειδική αναφορά έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών στις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες οδήγησαν στην αναβολή της γεώτρησης στο τεμάχιο 3.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει σαφώς καθορισμένα, συμφωνημένα με διεθνείς συμφωνίες, όρια, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι και ΑΟΖ της ΕΕ.

Με αυτή την έννοια, οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελούν «έκδηλα έκνομη επιθετική πράξη που παραβιάζει κατάφωρα κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και δικαιώματα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. Όπως πρόσθεσε, η ανακοπή της πλατφόρμας γεώτρησης και η συνεπακόλουθη ματαίωσή της, συνιστούν σοβαρότατο πλήγμα για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της ΕΕ ως συνόλου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Υπουργού Εξωτερικών, η οποία, όπως σημείωσε προκύπτει και από συζητήσεις με γειτονικά κράτη, η τουρκική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά τη δεδομένη στιγμή, αποσκοπεί στον στρατηγικό ενεργειακό έλεγχο της περιοχής προς ίδιον όφελος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε παραπλανητική τη θέση ότι η δράση της Τουρκίας αφορά την προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, καθώς, όπως είπε, συνεχίζει να υφίσταται η σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ, η οποία προνοεί ότι οι αποφάσεις που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες όπως αυτές ορίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα στην επανενωμένη Κύπρο.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει προωθήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο, το οποίο προνοεί τη σύσταση κρατικού ταμείου για τη διαχείριση των όποιων μελλοντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων.

Είναι σημαντικό η ΕΕ να διασφαλίσει ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα αναπτυχθεί πλήρως χωρίς οποιαδήποτε τουρκική παρεμπόδιση και ότι «θα διασφαλισθεί η υλοποίηση του αγωγού  EastMed, οχυρώνοντας με αυτό τον τρόπο την ανεξάρτητη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην ΕΕ μέσω τριών κρατών μελών της, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας, δηλαδή χωρίς την παρεμβολή της Τουρκίας», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα

Αναφερόμενος στη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα, ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για δικαιολογημένα αισθήματα απογοήτευσης όσον αφορά την έκβαση των διαπραγματεύσεων, λόγω της τουρκικής προσέγγισης. Ωστόσο, όπως σημείωσε, από την τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία προέκυψαν, για πρώτη φορά, σημαντικότατες εξελίξεις προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, που επηρεάζουν θετικά μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Ανάμεσα σε αυτές τις εξελίξεις, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε την ανάδειξη της σημασίας του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων, την ανταλλαγή χαρτών για τις περιοχές υπό εδαφική αναπροσαρμογή, εντός συμφωνημένου πλαισίου απόκλισης, καθώς και την ενεργή συμμετοχή της ΕΕ και διεθνών οικονομικών οργανισμών. Επιπλέον, ως θετικούς παράγοντες ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε την εκτενή συζήτηση για την πρακτική εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης, την επαναβεβαίωση των βασικών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και τη συμφωνία για την ανάγκη ύπαρξης μηχανισμού παρακολούθησης εφαρμογής της λύσης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού θα συνεχιστούν. Συνολικά ως προς τους προσανατολισμούς της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα διευρυνθούν οι τριμερείς συνεργασίες και με πολυμερείς σχηματισμούς, ότι θα επιδιωχθεί η άτυπη σύνδεση των τριμερών συνεργασιών με τη σύνοδο των MED7, και ότι θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο θεσμικής διασύνδεσης των κρατών της περιοχής.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.