State Department: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους της στην ΑΟΖ

«Όπλο» για Αθήνα-Λευκωσία η στροφή των ΗΠΑ στο Δίκαιο της Θάλασσας

Το State Department στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, τόνισε σε δήλωσή του την Τετάρτη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς οι ΗΠΑ σχολιάζουν τις νέες απειλές που έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Binali Yıldırım κληθείς να σχολιάσει την άφιξη του σκάφους της ExxonMobil στη Μεσόγειο, ο αξιωματούχος του State Department τόνισε πως «η πολιτική των ΗΠΑ στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόχρονη και δεν έχει αλλάξει: «οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του State Department επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι οι φυσικοί πόροι της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

 «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει.

«Όπλο» για Αθήνα-Λευκωσία

Σε μια κίνηση που σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή στην αμερικανική πολιτική σε ότι αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας, το State Department χαιρέτησε χθες τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων μεταξύ Αυστραλίας – Ανατολικού Τιμόρ κάνοντας ειδική μνεία στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, ως εργαλείο ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Η επίσημη τοποθέτηση των ΗΠΑ σε σχέση με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) πρέπει να αποτελέσει ένα ισχυρό επιχείρημα για την Ελλάδα και την Κύπρο και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει αυτή η τοποθέτηση. Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε Αιγαίο και Μεσόγειο, οφείλεται ακριβώς στην πλήρη αμφισβήτηση εκ μέρους της Άγκυρας του Δικαίου της Θάλασσας.

Οι ΗΠΑ, όπως και η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης αν και οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει την Σύμβαση αλλά δεν την έχουν επικυρώσει και η κίνηση αυτή του State Department έχει βαρύνουσα σημασία καθώς τα τελευταία δυο χρόνια έχει κορυφωθεί η συζήτηση στην Ουάσιγκτον για επικύρωση της Σύμβασης που σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θα εξυπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα και θα θέσει φραγμό στην επέκταση της Κίνας στη Σινική θάλασσα εις βάρος των άλλων νησιωτικών και μη κρατών της περιοχής.

Η εκπρόσωπος του State Department Heather Nauert με ανάρτηση της στο twitter ανέφερε:

«Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τις κυβερνήσεις της Αυστραλίας και του Αν. Τιμόρ για την επίτευξη συμφωνίας θαλασσίων συνόρων την πρώτη συναινετική διαδικασία βάσει της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας του 1982. Η Συμφωνία είναι παρακαταθήκη της σημασίας της επίλυσης των διαφορών, ειρηνικά και σε συμφωνία με την Διεθνές Δίκαιο».

Ειδικά μάλιστα τη συγκεκριμένη στιγμή που η Τουρκία λειτουργώντας πειρατικά επιχειρεί να αμφισβητήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμά της σε πλήρη επήρεια θαλασσίων ζωνών, αλλά και να ακυρώσει με την πολιτική των κανονιοφόρων τη διμερή συμφωνία Αιγύπτου – Κύπρου για οριοθέτηση της ΑΟΖ που έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ, θα πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η νέα τοποθέτηση του State Department.

Σε ότι αφορά στο Αιγαίο ο πυρήνας των τουρκικών διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων εστιάζεται, πέραν των «γκρίζων ζωνών» στην πλήρη παράκαμψη των αρχών της UNCLOS αλλά και σε μονομερή και αυθαίρετη ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου.

Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει να επιδιώξουν ώστε να υπάρξει δημόσια στήριξη στην προσπάθεια επίλυσης των διαφορών στην περιοχή στη βάση των διατάξεων και προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ακριβώς έσπευσε να κάνει το State Department για την περίπτωση της Αυστραλίας – Αν. Τιμόρ.

Νίκος Μελέτης

Πηγή: Liberal

3 thoughts on “State Department: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους της στην ΑΟΖ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.