ΚΥΠΡΟΣ: Κοινή διακήρυξη των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου

Τη συνέχιση της συνεργασίας τους, όπως αυτή προέκυψε στις Προεδρικές Εκλογές με στήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου, αποφάσισαν τα πολιτικά κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι και Πλατφόρμα Πολιτών, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν την Παρασκευή.

Σε δηλώσεις ύστερα από περίπου μιας ώρας συνάντηση σήμερα στα γραφεία της ΕΔΕΚ, στην οποία συμμετείχαν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύη, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και η Πλατφόρμα Πολιτών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι στη συνάντηση επικράτησε «πολύ εποικοδομητικό πνεύμα» με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, «σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε καταλήξει σε μια πρόταση κοινής διακήρυξης η οποία θα τεθεί όπως είναι λογικό υπό την έγκριση και των συλλογικών οργάνων των κομμάτων μας».

Η πρόταση κοινής διακήρυξης περιλαμβάνει επίσης την απόφαση «οι δυνάμεις της αλλαγής» να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί κοινοβουλευτική συνεργασία των βουλευτών τους σε σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν το Κοινοβούλιο με τη διαμόρφωση κοινών θέσεων και την κατάθεση κοινών προτάσεων νόμου.

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε να ενεργούν με τρόπο ώστε νομοσχέδια της εκτελεστικής εξουσίας και προτάσεις νόμου που κατατίθενται στο Σώμα να διαμορφώνονται με τρόπο που να εξυπηρετούνται οι πολίτες, κυρίως αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, ενώ για την υλοποίηση του στόχου θα πραγματοποιούνται κοινές συνεδριάσεις των βουλευτών τους.

Επίσης, τα συγκεκριμένα κόμματα και ομάδες πολιτών αποφάσισαν να πραγματοποιούν κοινές εκδηλώσεις που να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εθνικού, πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού και οικολογικού ενδιαφέροντος και να επιβεβαιώσουν τη βούληση τους για τακτικές μηνιαίες συναντήσεις καθώς και έκτακτες όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Οι παραπάνω αποφάσεις καθώς και οι κοινές δράσεις σε καμιά περίπτωση δεν θα περιορίζουν την κομματική και πολιτική αυτοτέλεια των παραπάνω δυνάμεων, οι οποίες διατηρούν ανέπαφο το δικαίωμα τόσο για ξεχωριστές δραστηριότητες, όσο και δημόσια διατύπωση θέσεων και απόψεων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το παραπάνω πλαίσιο συνεργασίας δεν καλύπτει το συνολικό εύρος δραστηριοτήτων ενός πολιτικού κόμματος».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αφού ευχαρίστησε την ΕΔΕΚ για την φιλοξενία είπε ότι συμφωνεί πως «αυτή η συνεργασία των κομμάτων θα πρέπει να συνεχιστεί γιατί θα είναι επωφελής για τον τόπο».

Ερωτηθείς ο κ. Σιζόπουλος κατά πόσον αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, ανέφερε ότι «είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε αυτό το θέμα», προσθέτοντας ότι «προς το παρόν αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι αυτή η κοινή διακήρυξη να τεθεί στα συλλογικά όργανα των κομμάτων για επικύρωση και έγκριση και τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία».

Κληθείς να πει κατά πόσον αυτή η διακήρυξη μπορεί  να χαρακτηριστεί ένα μανιφέστο για συγχώνευση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «όλα στην ώρα τους», προσθέτοντας ότι «προς το παρόν αυτά έχουν συμφωνηθεί, πάνω σε αυτή την βάση θα κινηθούμε».

«Έχουμε την βούληση και την καλή διάθεση αυτή η συνεργασία να προχωρεί με σταθερά, αξιόπιστα βήματα γιατί το πιο σημαντικό είναι αυτό που θα γίνει να είναι στέρεο και όχι κάτι το προσωρινό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον ανησυχούν ότι θα κατηγορηθούν ως κυβερνώσα βουλή, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των πολιτών «οι οποίοι μας έχουν εκλέξει να τους εκπροσωπούμε στη Βουλή και να είμαστε όσο το δυνατό ενωμένοι και αποτελεσματικοί, όπως είπε, σε αυτή μας την προσπάθεια».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η συνέργεια των κοινοβουλευτικών κομμάτων εφαρμόστηκε στην πράξη σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς για το σχέδιο Υπηρεσία Γενικού Διευθυντή στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας που δεν πέρασαν από τη συνεδρία της Ολομέλειας.

Προσδοκούμε ότι η συνεργασία των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των κινήσεων θα δώσει βάρος σε προτάσεις του Κινήματος Οικολόγων στην Ολομέλεια της Βουλής, είπε προσθέτοντας ότι «νιώθουμε ότι ενισχύεται η φωνή μας μέσα τη συνεργασία και ελπίζουμε ότι αυτή θα καρποφορήσει προς τον καλό και προς όφελος των πολιτών και ιδιαίτερα υπέρ αυτών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης».

«Θεωρούμε την ημέρα σημαντική επειδή εγκαθιδρύεται μια συνεργασία τεσσάρων κομμάτων και ενός ανεξάρτητου Βουλευτή που θα δώσει μια άλλη διάσταση και στο κοινοβουλευτικό έργο», συνέχισε ο κ. Περδίκης.

Ερωτηθείς εάν η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου αρνήθηκε να συμπλεύσει με τα τέσσερα κόμματα, ο κ. Περδίκης είπε ότι ακόμα δεν έγινε πρόταση προς την κ. Θεολόγου, αλλά, πρόσθεσε, «είναι στα σχέδια μας να προτείνουμε και στην κ. Θεολόγου να μετέχει σε αυτή τη συνεργασία και ενδεχομένως και προς άλλους Βουλευτές και κινήσεις».

Στην ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο συνένωσης των κομμάτων και κινήσεων αυτών, ο κ. Περδίκης είπε ότι «το κάθε πράγμα στην ώρα του και εφόσον φτάσει αυτή η ώρα» για την ώρα έχουμε μια modus vivendi διαδικασία συνεργασίας στο Κοινοβούλιο και στην κοινωνία στα θέματα στα οποία συμφωνούμε όλοι».

Διευκρίνισε ότι η ανεξαρτησία των κομμάτων και κινήσεων είναι δεδομένη, προσθέτοντας πως «εμείς θα επενδύσουμε και στους δύο πυλώνες με έντονη δράση»

Ο κ. Περδίκης παρατήρησε ότι κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας εφαρμόστηκε στην πράξη αυτή η συνέργεια των κομμάτων, προσθέτοντας σημαντική τη στήριξη προς τη θέση των Οικολόγων στους κανονισμούς για τα σχέδια υπηρεσίας Γενικού Διευθυντή για το Υφυπουργείο Ναυτιλίας.

Κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας το Κίνημα Οικολόγων κατέθεσε τροπολογία στους κανονισμούς έχοντας αντίρρηση στη δημιουργία νέας θέσης Γενικού Διευθυντή, που όπως είπε ο κ. Περδίκης κατά τη συνεδρία θα σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν και 5 θέσεις διευθυντών τμημάτων με ανάλογο κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό.

Μετά από μακρά συζήτηση και κατ’ εξαίρεση αποδοχής από τον Πρόεδρο της Βουλής, παράκλησης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, η ψηφοφορία επί του κανονισμού αναβλήθηκε για μία εβδομάδα.

Στη δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Περδίκης σχολίασε τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας ότι το κόστος θα είναι μεταξύ 5.000 με 7.000 ευρώ ετησίως, λέγοντας ότι η οικονομική διαφορά με τη δημιουργία θέσης Γενικού Διευθυντή αντί να παραμείνει στη θέση του ο Διευθυντής του Τμήματος Ναυτιλίας, ανέρχεται στις 123.000 ευρώ ετησίως.

Περαιτέρω διερωτήθηκε αν αυτές είναι εποχές να προσθέτουμε στον κρατικό προϋπολογισμό και να φορτώνουμε στον κοσμάκη, άλλες 123.000 ευρώ το χρόνο για να κάνουμε Γενικό Διευθυντή σε Υφυπουργείο και μετά άλλες 123.000 για το Υφυπουργείο Τουρισμού και 123.000 για το Υφυπουργείο Ανάπτυξης, όταν ο Υπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε πως δεν θα υπάρξει αναβάθμιση της θέσης του Διευθυντή σε Γενικό Διευθυντή.

Ακολουθεί η κοινή τους διακήρυξη:

«ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Τα Κόμματα και οι Ομάδες Πολιτών

-Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ)

-Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ (Κ.Σ.ΕΔΕΚ)

-Κίνημα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

-Κίνημα ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, και

-Πλατφόρμα  ΠΟΛΙΤΩΝ

που αποτέλεσαν τις Δυνάμεις της Αλλαγής στις πρόσφατες Προεδρικές Εκλογές ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ:

Να συνεχίσουν την πολιτική-τους συνεργασία στη βάση του πλαισίου που συμφωνήθηκε προεκλογικά με επίκεντρο το κυπριακό

Να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί Κοινοβουλευτική συνεργασία των Βουλευτών-τους σε σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν το Κοινοβούλιο με τη διαμόρφωση κοινών θέσεων και την κατάθεση κοινών προτάσεων νόμου. Επιπρόσθετα να ενεργούν με τρόπο  ώστε νομοσχέδια της εκτελεστικής εξουσίας και προτάσεις νόμου που κατατίθενται στο Σώμα να διαμορφώνονται με τρόπο που να εξυπηρετούνται οι πολίτες, κυρίως αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Για υλοποίηση του στόχου θα πραγματοποιούνται κοινές συνεδριάσεις των βουλευτών-τους.

Να πραγματοποιούν κοινές εκδηλώσεις που να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εθνικού, πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού και οικολογικού ενδιαφέροντος

Να επαναβεβαιώσουν τη βούλησή-τους για τακτικές μηνιαίες συναντήσεις, καθώς και έκτακτες όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

Φυσικά, οι παραπάνω αποφάσεις καθώς και οι κοινές δράσεις σε καμιά περίπτωση δεν θα περιορίζουν την κομματική και πολιτική αυτοτέλεια των παραπάνω δυνάμεων, οι οποίες διατηρούν ανέπαφο το δικαίωμα τόσο για ξεχωριστές δραστηριότητες, όσο και δημόσιας διατύπωσης θέσεων και απόψεων.

Εξ΄ άλλου  το παραπάνω πλαίσιο συνεργασίας δεν καλύπτει το συνολικό εύρος δραστηριοτήτων ενός πολιτικού κόμματος».

Το “καρκίνωμα” έκανε κόμμα

Η φημολογούμενη δημιουργία νέου κόμματος από τα διαγραφέντα στελέχη του ΔΗΚΟ έγινε πράξη σήμερα με την υποβολή αίτησης εγγραφής στον Έφορο Εκλογών.

Το όνομα όπως είχε ήδη διαρρεύσει θα είναι Δημοκρατική Παράταξη.

Πηγή: philenews

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.