Στα “σκουπίδια” η Τουρκική οικονομία

Πιο χαμηλά στα “σκουπίδια” έριξε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας, επικαλούμενος την εξασθένιση των οικονομικών και πολιτικών θεσμών της χώρας και τους αυξανόμενους κινδύνους λόγω της διεύρυνσης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Ο οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της τουρκικής οικονομίας στο Ba2.

“Η κυβέρνηση φαίνεται να επικεντρώνεται σε βραχυπρόθεσμα μέτρα, εις βάρος της αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής και της οικονομικής μεταρρύθμισης”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο οίκος.

Σε ένα αρνητικό θεσμικό πλαίσιο, η εξωτερική θέση της Τουρκίας, το χρέος και οι ανάγκες ανανέωσης χρέους συνεχίζουν να επιδεινώνονται.

Πάντως ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών απέρριψε την νέα υποβάθμιση λέγοντας ότι οι αγορές δεν είχαν καμία αντίδραση στην έκθεση τoυ Moody’s. Η τουρκική οικονομία, είπε ο Νατζί Αγκμπάλ, συνεχίζει την τροχιά ανάπτυξης με ισχυρή διάρθρωση και υψηλή ποιότητα στη δημόσια διοίκηση.

Ο οίκος ήδη υποβάθμισε την τουρκική αξιολόγηση στο Βα1, δηλαδή στα σκουπίδια, τον Σεπτέμβριο του 2016 μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Παρά το ότι η τουρκική οικονομία εκτοξεύτηκε το τρίτο τρίμηνο με ρυθμό 11%, ο Moody’s μιλά για την “αποκρυστάλλωση ενός αυξημένου κινδύνου εξωγενών κλυδωνισμών, λόγω του υψηλού ελλείμματος στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, του υψηλότερου εξωτερικού χρέους και των συνακόλουθων αναγκών ανανέωσης χρέους στο πλαίσιο υψηλότερων πολιτικών ρίσκων”.

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, λέγοντας ότι θα διατηρήσει αυστηρή πολιτική, λόγω του πληθωρισμού, που έφτασε σε διψήφια νούμερα. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε επανειλημμένως φθηνότερο δανεισμό, για να τονωθεί η οικονομία, προκαλώντας ανησυχίες στους επενδυτές για πολιτική πίεση στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

ΚΥΠΕ

Financial Times: Ο τουρκικός γίγαντας με τα πήλινα πόδια

Ο απόλυτος ηγέτης της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αρέσκεται να παρουσιάζει τη χώρα του ως άτρωτη. Μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην κατηγορία «σκουπίδι», αποδεικνύει το αντίθετο.

Στη γλώσσα της αγοράς, η Τουρκία είναι ένα επιδεινούμενο χρέος. Ή, μάλλον, θα έπρεπε να είναι. Στην πραγματικότητα, η διαφορά ανάμεσα στην απόδοση του 10ετούς αμερικάνικου ομολόγου και των τουρκικών ομολόγων που αποτιμώνται σε τοπικό νόμισμα και στο δολάριο, δεν είναι καν σε υψηλά έτους. Αυτό συμβαίνει παρά το ότι η απόδοση στα ομόλογα σε τούρκικη λίρα εκτινάχτηκαν πάνω από δέκα μονάδες βάσης, σε πάνω από το 12%, μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης από τη Moody’s.

Tα τουρκικά ασφάλιστρα κινδύνου, ένας ξεκάθαρος δείκτης του ρίσκου, διαπραγματεύονται κοντά σε χαμηλά έτους, ένα σχετικά καλό επίπεδο.

Ο εφησυχασμός μπορεί να οφείλεται στους οίκους αξιολόγησης. Η Moody’s μπορεί να υποβάθμισε την αξιολόγησή της, αλλά η S&P επέλεξε την προηγούμενη εβδομάδα να αφήσει την εκτίμησή της για την Τουρκία σταθερή. Αυτό έχει προσφέρει στήριξη στις τιμές των ομολόγων. Οι σταθερές αξιολογήσεις και τα διψήφια επιτόκια, κάνουν τα ομόλογα να φαίνονται ελκυστικά, παρά την πτώση της λίρας.

Το μέγεθος του χρέους της Τουρκίας, στο 28% του ΑΕΠ, δεν είναι μεγάλο σε σχέση με αυτό άλλων αναδυόμενων οικονομιών. Αλλά η κυβέρνηση, καθώς και ο χρηματοοικονομικός και εταιρικός τομέας, βασίζονται σε χρηματοδότηση από χώρες με τις οποίες η Τουρκία αποκτάει όλο και λιγότερο φιλικές σχέσεις.

Οι βραχυπρόθεσμες εισροές χαρτοφυλακίου στις οποίες βασίζεται η χώρα, μετατράπηκαν σε εκροές τους τελευταίους δύο μήνες του 2017.

Αν η κυβέρνηση έδινε προτεραιότητα στη σταθερότητα, το outlook μπορεί να ήταν καλύτερο. Αλλά η έμφαση που δίνει στην ανάπτυξη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, σημαίνει ότι η -όχι και τόσο ανεξάρτητη- κεντρική τράπεζα δέχεται πιέσεις να μην αυξήσει τα επιτόκια. Η Τουρκία αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα από οποιαδήποτε αναδυόμενη αγορά φέτος στο 4,5% του ΑΕΠ.

Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα βρίσκονται στα 90 δισ. δολάρια, αρκετά κάτω από το επίπεδο που απαιτείται για την κάλυψη των εισαγωγών έξι μηνών, το οποίο θεωρείται το ελάχιστο όριο για τη σταθερότητα. Μέχρι τώρα, οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας έχουν στηρίξει το νόμισμα.

Η πτώση των αποθεμάτων βάζει ένα χρονικό όριο στη βοήθεια αυτή. Άλλες αναδυόμενες αγορές με ανάλογα μεγάλα ελλείμματα έχουν βελτιώσει τη θέση τους. Η Τουρκία παραμένει εύθραυστη. Τα ομόλογά της θα έπρεπε να διαπραγματεύονται με υψηλότερες αποδόσεις που θα αντανακλούν αυτό το γεγονός.

Πηγή: Euro2day.gr (μετάφραση από Financial Times) 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.