Με νέα NAVTEX η Τουρκία «περικυκλώνει» την Κύπρο

Εν αναμονή  της έλευσης στην Κυπριακή ΑΟΖ των δυο ερευνητικών σκαφών της ExxonMobiL για την έναρξη  των ερευνών στο Οικόπεδο 10 , η Τουρκία στέλνει μηνύματα με την δέσμευση μιας τεράστιας περιοχής που καλύπτει όλη την θαλάσσια περιοχή περιμετρικά των ελευθέρων περιοχών της Κύπρου και επικαλύπτει μικρό τμήμα της περιοχής που πρόκειται να διεξαχθεί η έρευνα της αμερικανικής εταιρείας.

Με την NAVTEX 0369/18 η Τουρκία δεσμεύει την μεγάλη αυτή περιοχή για διενέργεια άσκησης  στρατιωτικού σκάφους  με την ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τις 11- 18 Μαρτίου και από τις 22-29 Μαρτίου.

Με κίτρινη σήμανση είναι η περιοχή που έχει δεσμευθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διενέργεια «περιβαλλοντικών ερευνών» από τις 11 Μαρτίου  έως τις 20 Απριλίου, εντός του Οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Πάντως μέχρι χθες  το βράδυ τα δυο ερευνητικά σκάφη δεν είχαν ξεκινήσει για την Κύπρο. Το Ocean Investigator παρέμενε δεμένο στο Λιμάνι του Λαύριου και το Med Surveyor έπλεε ανοικτά της Χάιφα πραγματοποιώντας έρευνες στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Ν.Μ.

3 thoughts on “Με νέα NAVTEX η Τουρκία «περικυκλώνει» την Κύπρο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.