Σενάριο για πακετοποίηση Κυπριακού με Ενέργεια

ΑΝΑΝΣΤΑΣΙΑΔΗ… ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ!

Η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης, η διατήρηση του σκηνικού έντασης από το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο οδηγούν παρασκηνιακά τους τρίτους να αρχίσουν την προετοιμασία παρεμβάσεων για αποκλιμάκωση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εκείνο που θα επιδιωχθεί είναι η εξεύρεση χρυσής τομής, με τους ξένους παράγοντες να καλοβλέπουν πακετοποίηση Κυπριακού και Ενεργειακών.

Για τους τρίτους, η πακετοποίηση αποτελεί το καλύτερο σενάριο, υπό την έννοια ότι θα «κλείσουν» δυο μέτωπα, Κυπριακό και Ενέργεια, και θα απαλλαγούν από δυο πονοκεφάλους.

Καθίσταται σαφές πως το μοναδικό ενδιαφέρον τους είναι να υπάρξει ομαλοποίηση για να μπορέσει να προχωρήσει ο ενεργειακός προγραμματισμός και όχι τι θα προκύψει ή πώς θα γίνει τούτο.

Το εγχείρημα αυτό δεν φαίνεται να είναι εύκολο λόγω της στάσης της Τουρκίας και της άρνησής της για συνεργασία. Η τουρκική πλευρά ζητά ουσιαστικά διάλογο «για άρση της διένεξης» για τους υδρογονάνθρακες με συνδιαχείριση του ενεργειακού προγράμματος. Διαφορετικά, διαμηνύει πως θα επιβάλει πάγωμα των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το επόμενα βήματα θα δείξουν και τις προθέσεις των εμπλεκομένων.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το πολυσυζητημένο δείπνο του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Η «κοινωνική» αυτή σύναξη εμπεριέχει υψηλό ρίσκο καθώς, γνωρίζοντας τις εκατέρωθεν προθέσεις, το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει αποτέλεσμα και να επιδεινωθεί το ήδη βεβαρημένο κλίμα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η κάθοδος της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ για έρευνες στο τεμάχιο «10». Ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση της Άγκυρας. Αυτό θα έχει ενδιαφέρον καθώς είναι σαφές πως άλλο Ιταλία και άλλο ΗΠΑ. Το ενδεχόμενο να προβούν σε ενέργειες μακριά από το τεμάχιο «10» δεν είναι απομακρυσμένο, ενώ ανοικτό είναι και το σενάριο να δραστηριοποιήσουν και το δικό τους γεωτρύπανο.

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη, ενόψει του ενδεχόμενου να αρχίσουν να επαναρχίσουν συνομιλίες, έχουν αρχίσει προετοιμασία θέλοντας να ξεκαθαρίσουν μια σειρά ζητήματα, που αφορούν και στην τοποθέτηση των δυο πλευρών για τη μορφή της λύσης, τη μεθοδολογία κ.λπ.

Κώστας Βενιζέλος   “Φ”

>>> Εφημερίδα “Σημερινή”: Ακούστε, κ. Πρόεδρε…

One thought on “Σενάριο για πακετοποίηση Κυπριακού με Ενέργεια

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.