Αναμένοντας – ματαίως – τον 6ο Στόλο

Ο εμπαιγμός του αφελούς λαού ότι οι Υπουργοί των Εξωτερικών απεργάζονται σχέδιο σωτηρίας του Έθνους.

  Γράφει η Ελένη Θεοχάρους, Ευρωβουλευτής   

Ουδείς δύναται να κοιμάται ήσυχος μετά τη νέα έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στον Έβρο. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς κάνουμε στον αμυντικό-αποτρεπτικό τομέα αλλά δυστυχώς και οι εμπειρογνώμονες που με ενημερώνουν είναι ιδιαιτέρως ανήσυχοι.

Η κατάσταση είναι τραγική και κρίσιμη, ωστόσο οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης «δρομολογούν μελλοντικούς σχεδιασμούς αντίδρασης». Και μπορεί ο ΓΓ του ΟΗΕ να βρίσκεται σε αναζήτηση διαδόχου των αξίων διαμεσολαβητών Ντάουνερ και Άιντε, (κάτι μου λέει πως θα ‘ναι γυναίκα), ωστόσο τίθεται κι αυτό αρόδο με τους σχεδιασμούς Κοτζιά και Χριστοδουλίδη. Ο τελευταίος καλά κάνει να θυμάται κι αυτά που έλεγε όταν υπηρετούσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί με την Τουρκία να θέτει τις δυνάμεις της σε επιθετική διάταξη σε Κύπρο και Έβρο και να συγκεντρώνει αποβατικά σκάφη απέναντι από τα μεγάλα ελληνικά νησιά και το Καστελόριζο, ενώ ο τουρκικό στόλος να ελέγχει πλήρως τις θάλασσές μας και η τουρκική αεροπορία να καταπονεί τα συστήματα αεράμυνας του Ελληνισμού. Οι πληροφορίες από το Ελληνικό Πεντάγωνο είναι ανησυχητικές παρά του όποιους λεονταρισμούς των ιθυνόντων και παρά την έξαρση της ρητορικής «περί του αδάμαστου Ελληνικού Λαού». Η άνευ λόγου απαγωγή των δύο Ελλαδιτών στρατιωτικών στον Έβρο με την κατηγορία της κατασκοπίας σηματοδοτεί κατά τη γνώμη μας την έναρξη της θερμής φάσης και της περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης. Ο Ερντογάν το δηλώνει απερίφραστα έστω και αν οι τουρκίζοντες θαυμαστές του, το αποδίδουν σε πολιτική για εσωτερική ανάλωση.

Είναι λοιπόν η ώρα να λογοδοτήσουν όσοι με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους φρόντισαν να μην έχουμε αξιόπιστη αποτρεπτική ισχύ, ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ελλάδα. Ειδικά στην Κύπρο αναμένουμε μια επίσημη τοποθέτηση για το τι έγιναν τα δισεκατομμύρια της άμυνας. Είναι σωστό βεβαίως να συμβάλουμε στην κλιμάκωση της έντασης – άλλωστε δεν μας παίρνει – αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να καθίσουμε μοιρολατρικά αναμένοντας την τουρκική επίθεση. Πρέπει να προσφύγουμε με συγκεκριμένα αιτήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να απομακρύνουμε τους εκπροσώπους του βαθέως ανανικού κράτους που με τις τοξικές τοποθετήσεις τους έχουν κάνει τους Ευρωπαίους να πιστεύουν ότι ο Ερντογάν είναι το ίνδαλμα όλων των Κυπρίων. Πρέπει να προσφύγουμε στους μηχανισμούς Αλληλεγγύης των Συνθηκών. Να επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία, να αισθανθεί οικονομικό κόστος από τη συμπεριφορά της.

Ήδη έχω ενημερώσει την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι για την επιθετική στάση της Άγκυρας, την αναδιάταξη των δυνάμεών της στην Κύπρο και την ενίσχυση του κατοχικού στρατού με 77 αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χιλιοστών. Η πειρατική συμπεριφορά του τουρκικού ναυτικού στη Μεσόγειο μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ και η κρατική τρομοκρατία που εφαρμόζει η Άγκυρα για να αποτρέψει τις ξένες εταιρείες να προχωρήσουν στις έρευνες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων είναι ισχυροί παράγοντες που στοιχειοθετούν την προσφυγή μας στην ΕΕ. Είναι εμφανές από την τακτική που εφαρμόζει η Άγκυρα ότι είχε σχεδιάσει προ καιρού την πρόκληση κρίσης στην Κυπριακή ΑΟΖ για να εμποδίσει τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσουν τα ειδικά κυριαρχικά τους δικαιώματα όπως αυτά προκύπτουν από το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Τουρκία συνεχίζει την εφαρμογή των σχεδίων της και ήδη κατά την εκτίμησή μου ελέγχει πλήρως τις κυπριακές θάλασσες. Τώρα περιμένουμε τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα. Γιατί αυτό βολεύει και τους τουρκίζοντες. Γεγονός παραμένει η επιθετική διάταξη των τουρκικών δυνάμεων που μαρτυρεί την άμεση τουρκική απειλή. Γεγονός είναι επίσης και ο εμπαιγμός του αφελούς λαού ότι οι Υπουργοί των Εξωτερικών απεργάζονται σχέδιο σωτηρίας του Έθνους.

>>> Η Merkel «νίπτει τας χείρας» της για την Τουρκία και την αναγορεύει «παράγοντα» των… Βαλκανίων

One thought on “Αναμένοντας – ματαίως – τον 6ο Στόλο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.