Μέι: Πολύ πιθανό να είναι η Μόσχα πίσω από τη δηλητηρίαση του Ρώσου κατασκόπου

Για τη δηλητηρίαση του Ρώσου, πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σπρίπαλ, και της κόρης του μίλησε στους Βρετανούς βουλευτές η Τερέζα Μέι.

Προθεσμία μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα έδωσε η Τερέζα Μέι στο Κρεμλίνο να εξηγήσει πώς χρησιμοποιήθηκε ένας ρωσικής κατασκευής νευροτοξικός παράγοντας στη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του.

H πρωθυπουργός της Βρετανίας ορκίστηκε ότι η χώρα της θα λάβει πιο εκτενή μέτρα κατά της Μόσχας αν δεν δοθούν πειστικές εξηγήσεις για το πως χρησιμοποιήθηκε ο στρατιωτικού τύπου νευροπαραλυτικός παράγοντας Novichok σε βρετανικό έδαφος στέλνοντας στην εντατική τον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα, την κόρη του Γιούλια κι έναν Βρετανό αστυνομικό.

Η βρετανική κυβέρνηση, όπως δήλωσε, θεωρεί πως είναι «ιδιαίτερα πιθανό» η Ρωσία να βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Η Βρετανίδα πρωθυπουργος ανέφερε πως ο νευροπαραλυτικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε, αναγνωρίστηκε ως στρατιωτικού τύπου και αναπτύχθηκε στη Ρωσία.

Τόνισε, δε, πως η χώρα της είναι έτοιμη να λάβει πιο εκτενή μέτρα κατά της Ρωσίας, μετά το συμβάν δηλητηρίασης.

«Εάν δεν υπάρχει απάντηση από τη Ρωσία, η Βρετανία θα συμπεράνει πως αυτό ισοδυναμεί με χρήση βίας σε βρετανικό έδαφος», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τα βρετανικά αντίποινα που ενδέχεται να ανακοινωθούν ακόμη και αύριο θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων νέες κυρώσεις και ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη. Πηγές της Downing Street ανέφεραν ότι η κυβέρνηση συζήτησε ακόμη και το ενδεχόμενο απέλασης του Ρώσου πρεσβευτή.

Πούτιν: Θα συζητήσουμε μαζί σας την υπόθεση Σκριπάλ, αφού ξεκαθαρίστε τα πράγματα εσείς

Την ίδια ώρα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους Βρετανούς να ξεκαθαρίσουν πρώτα την υπόθεση με την δηλητηρίαση του Σκριπάλ στη χώρα τους πριν αρχίσουν να συζητούν το περιστατικό με τη Ρωσία.

Κατά της διάρκεια της επίσκεψής του σε ένα θερμοκήπιο του Εθνικού Κέντρου σιτηρών στην πόλη Κρασνοντάρ, δημοσιογράφος του ΒΒC ρώτησε τον Ρώσο πρόεδρο αν θεωρεί πως η Ρωσία ευθύνεται για το περιστατικό αυτό για να λάβει την ακόλουθη απάντηση: «Ξεκαθαρίστε τα πράγματα εκεί στην χώρα σας και μετά θα συζητήσουμε γι αυτό μαζί σας».

>>> Βρετανία: Σύγκληση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την απόπειρα κατά Σκριπάλ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.